See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 20.09.2013 - Hellas forventer å overvinne krisen innen 6 år
» 25.04.2013 - 27 % ledighet i Spania: Regjeringen er "optimistisk"
» 14.02.2013 - Mulig slutt på tvangsutkastelser i Spania
» 08.02.2013 - Spansk kriseprogram "er en total fiasko"
» 27.12.2012 - Starte en bedrift er lettere i Afrika enn i SpaniaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hjemløs på gata i Aten, Hellas
© Hellas' røde kors/Kureren
Økonomi | Samfunn - Spania | Hellas

Millioner europeere rammes av nyfattigdom

Uteliggere er et stadig vanligere syn i spanske byer, som her i Zaragoza

© Spanias røde kors/Kureren
Kureren, 30. januar 2013
- Det internasjonale røde kors roper varsku: Millioner av europeere rammes av fattigdom som følge av den økonomiske krisen. 27 millioner EU-borgere er nå arbeidsløse, og mange av dem er i akutt krise.

"Folk som aldri før har trengt hjelp kommer nå til oss. Mange skammer seg for å be om hjelp og er fortvilte," sa Anitta Underlin fra Europas røde kors på en pressekonferanse i Genève i dag. Nyfattigdommen sprer seg med stor fart i hele Europa og når uante høyder, varsler organisasjonen.

Nasjonale røde korsorganisasjoner over hele Europa melder fra om en dramatisk utvikling til sentralen i Genève. Verst er det der arbeidsledigheten har skutt i været, som i Spania og Hellas.

Det spanske røde kors meldte at de i 2012 hadde hjulpet hele 1,2 millioner mennesker i nød kun som følge av den økonomiske krisen i landet (totalt hjalp de 2 millioner). Arbeidsløsheten har nådd 26 prosent i Spania, og sosialsystemet kan på langt nær hjelpe de som er verst stilt. Organisasjonen bygger ut hjelpeapparatet i Spania til å møte 1,5 millioner mennesker "som lever i en ekstremt sårbar tilstand" i 2013.

Hjelpen som ytes høres nærmest ut som nødhjelp til et u-land. I følge Det spanske røde kors består hjelpen av "utdeling av mat, klær, hygienesett, barnesett, aktiviteter i forbindelse med arbeidssøking, hjelp til hjemløse, sosialhelsemessig oppfølging og skolehjelp til de aller yngste." Dette trenger 1,5 spanjoler i 2013.

Også i Hellas har arbeidsløsheten nådd 26 prosent, og krisen tærer tungt på reservene. Det greske røde kors observerer stadig større nød. Folk trenger ikke bare finansiell hjelp, sier organisasjonen, men også "matvarehjelp og psykologisk hjelp."

Andreas Potamianos fra Det greske røde kors sa på pressekonferansen at nesten 20.000 grekere nå bor på gata. Dette er en økning på 20-25 prosent på ett år. En svært stor del av de nye hjemløse er nyfattige som inntil nylig hadde en grei levestandard men er blitt rammet av krisen.

De nye hjemløse sliter som regel med et sett av problemer. De fleste får store psykiske problemer av sjokket det har medført å miste alt, å miste verdigheten. Angstproblemer er utbredt. Rusproblemer brer om seg.

"Hver dag må vi skaffe næring til tusener av mennesker," fortalte Potamianos. 10.000 frivillige bidrar til det omfattende hjelpearbeidet Det røde kors organiserer i Hellas.

Men krisen rekker bredere enn Hellas og Spania. Selv Det franske røde kors melder om dramatisk vekst i nyfattigdommen. Bare i fjor økte mengden hjelpetrengende som henvendte seg til organisasjonen med 14 prosent. I Italia eksploderer tallet på hjemløse og hjelpetrengende. Kun i Milano er det 150.000 hjelpetrengende - kun 50.000 av disse får hjelp fra det lokale røde kors.

Underlin understreker imidlertid at det ikke bare er de såkalt "nyfattige" som er problemet. Fattigdommen i Europa var ikke ubetydelig før krisen heller, og de som allerede var sårbare før krisen er i en enda verre situasjon nå, understreker hun.

"Det er et stort fokus på de 'nyfattige' i rike land, hvor sosialsystemene etter beste vilje prøver å gjøre en jobb, og dette er et viktig aspekt av krisen," sier Underlin. "Men vi bør også huske på de eksisterende fattige, sårbare og nyfattige i de landene der det ikke er noe sosialsystem i det hele tatt."

Organisasjonen sier den har blitt nødt til å bruke en større del av ressursene sine i Europa de siste årene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no