See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 25.04.2013 - 27 % ledighet i Spania: Regjeringen er "optimistisk"
» 08.02.2013 - Spansk kriseprogram "er en total fiasko"
» 30.01.2013 - Millioner europeere rammes av nyfattigdom
» 27.12.2012 - Starte en bedrift er lettere i Afrika enn i Spania











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Protester mot tvangsutkastelser foran skandalebanken Caja Madrid (nå Bankia) i Zaragoza, Spania
© Stop Desahucios Zaragoza/Kureren
Økonomi | Samfunn - Spania

Mulig slutt på tvangsutkastelser i Spania

Protest mot tvangsutkastelser foran parlamentet i Madrid: 1.402.854 har skrevet under petisjonen

© UGT/Kureren
Kureren, 14. februar 2013
- Endelig har den protesterende befolkningen i Spania en seier å feire. Det spanske parlamentet ga etter for folkelig press fra en massiv underskriftskampanje og vedtok å stemme over en lov mot tvangsutkastelser.

Lovutkastet forskriver en øyeblikkelig utsettelse av alle vedtatte og fremtidige tvangsutkastelser av familier og personer som ikke klarer å betjene lånene sine. Dessuten skal de som allerede har mistet boligene sine gis en total gjeldssletting. Hittil har det vært umulig å gå personlig konkurs i Spania, og på grunn av synkende boligpriser har mange boliger blitt tvangssolgt under den opprinnelige låneprisen.

Vedtaket om å stemme over lovforslaget ble gjort av et stort flertall av det spanske parlamentet, med kun én representant som avholdt seg fra å stemme. Det konservative partiet PP, som opprinnelig var imot å ta opp forslaget på dagsorden, har absolutt flertall i nasjonalforsamlingen.

Lovforslaget kom i stand som følge av en folkebevegelse mot boligutkastelser, og over 1,4 millioner spanjoler hadde undertegnet en petisjon til de folkevalgte.

Det var tvil helt til siste stund om forslaget ville bli stemt over i folkeforsamlingen. Den konservative regjeringssjefen Mariano Rajoy hadde i utgangspunktet vært sterk imot en slik avstemning, og punktet sto egentlig ikke på dagsordenen.

Men ifølge spanske medier var det en hjerteskjærende nyhet som tvang Rajoy til å tenke om. Få timer før møtet i parlamentet kom nyheten om et eldre ektepar på Mallorca som hadde tatt livet sitt kort etter at retten hadde beordret dem til å rydde leiligheten sin. Dobbeltselvmordet er et av de mest groteske som følge av Spanias økonomiske krise, men kun ett av svært mange som settes i forbindelse med tvangsryddinger og oppsigelser.

Etter avstemningen feiret store folkemengder seieren i sentrumsgatene i Madrid. Med henblikk på Barack Obamas parole "yes we can", ropte den glade folkemassen "sí, se puede" ("ja, det går an").

De mange tvangsryddingene har blitt selve symbolet på den sosiale nøden som følge av krisen i Spania og har vært svært omstridte, særlig med tanke på at det er bankene som har stukket av med det meste av redningsmilliardene som finansieres av store budsjettkutt og økte utgifter for folk flest.

Selv de spanske bankene har forstått det paradoksale i situasjonen. I november i fjor annonserte derfor flere av landets storbanker å sette tvangsutkastelsene på is i en toårsperiode. Beslutningen kom også etter en bølge av selvmord som følge av utkastelser som hadde fått store medieoppslag.

Utkastelsene har økt voldsomt i omfang. Siden 2008 har spanske dommere beordret tvangsrydding av rundt 250.000 leiligheter og andre eiendommer. Aktivistene som kjemper mot tvangsryddinger mener å kunne dokumentere at minst 12 selvmord kan settes i forbindelse med disse.

Den plutselige meningsendringen til regjeringssjef Rajoy er stort sett blitt mottatt positivt i Spania. Men storavisen 'El País' sier i en lederartikkel at dette bare skulle mangle. Dagen før parlamentsvedtaket stemte nemlig det spanske parlamentet for første gang i historien for å ta en folkebegjæring opp til vurdering. 600.000 spanjoler hadde underskrevet en petisjon for å gjøre tyrefekting til en nasjonal kulturarv, hvilket vil bety at Catalonia ikke lenger kan forby denne spanske sporten.

"Det hadde vært en ekte skandale dersom den samme folkeforsamlingen hadde tillat å stemme over deklarasjonen om tyrene som en nasjonal kulturarv, men hadde avslått forslaget fra organisasjonen til de tvangsutkastede," skrev avisen i en leder.

Lovforslaget står nå på parlamentets saksliste.

Organisasjonen til de tvangsutkastede, ILP, lover nå å fortsette å mobilisere slik at parlamentet i Madrid faktisk vedtar lovforslaget. Den neste massemønstringen mot tvangsutkastelser er planlagt på lørdag.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no