See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 11.11.2013 - Rød løper for Norwegian i Madrid
» 06.11.2013 - Spania: 800.000 nye boliger finner ikke kjøpere
» 25.04.2013 - 27 % ledighet i Spania: Regjeringen er "optimistisk"
» 14.02.2013 - Mulig slutt på tvangsutkastelser i Spania
» 08.02.2013 - Spansk kriseprogram "er en total fiasko"
» 30.01.2013 - Millioner europeere rammes av nyfattigdomChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Møte mellom afrikanske og spanske forretningsmenn
© MITYC/Kureren
Økonomi - Spania | Afrika

Starte en bedrift er lettere i Afrika enn i Spania

Augusto López-Claros, direktør for globale indikatorer og analyse i Verdensbanken

© WB/afrol News/Kureren
Kureren, 27. desember 2012
- Mange nordmenn drømmer om å ha sin egen virksomhet i Spania. Men det du kanskje ikke vet er at det intrikate spanske byråkratiet gjør dette en nesten umulig oppgave. I dag er det lettere å starte en bedrift i Afrika enn i Spania.

Ifølge rapporten Doing Business 2013, utgitt av Verdensbanken, er det å drive en virksomhet i de fleste afrikanske utviklingsland lettere i dag enn det var for ti år siden. Det er i det hele tatt en betydelig fremgang som er oppnådd på kontinentet.

Rapporten markerer den tiende utgaven av Doing Business serien. I løpet av de siste ti årene har disse rapportene registrert nesten 2000 regulatoriske reformer gjennomført i 180 land. Disse reformene har vært til stor nytte for lokale entreprenører over hele verden, i følge Verdensbanken.

Som eksempel har tiden det gjennomsnittlig kreves for å etablere en bedrift gått ned fra 50 til 30 dager siden 2005.

"Gjennom årene har regjeringene gjort en betydelig innsats for å forbedre regelverket for forretningsvirksomhet og redusere avstanden som skiller dem fra global bestepraksis", sier Augusto Lopez-Claros, direktør for globale indikatorer og analyse i Verdensbanken.

Singapore leder rangeringen for sjuende år på rad. Blant de ti ledende landene finner vi også Hong Kong (Kina), New Zealand, USA, Danmark, Norge, Storbritannia, Sør-Korea, Georgia, og Australia.

Starte en bedrift i Spania
Men kriserammede Spania er fortsatt et av de landene i verden der det er desidert vanskeligst å starte en bedrift. Spania er rangert som nummer 136 av 185 land kartlagt i rapporten, som inneholder data til juni 2012. Spania gikk til og med ned tre plasseringer sammenliknet med 2011-rankingen.

For å starte en bedrift i Spania må du gå gjennom 10 søknads- og registreringsprosesser, og du trenger i gjennomsnitt 28 dager. Det

Lokalt skattekontor i Navarra, Spania

© Gobierno de Navarra/Kureren
er heller ikke billig. Kostnaden tilsvarerer 4,7% av inntekten til en normal spanjol og krav til minste startkapital tilsvarer 13,2% av inntekten til samme innbygger.

Les mer om hvor komplisert det er å starte bedrift i Spania her: 10 ting du må vite før du starter bedrift i Spania

Det er knapt noe industriland der det er mer tid- og kapitalkrevende å starte en ny bedrift enn i Spania. Verre er det kanskje at de fleste utviklingslandene nå også har gått forbi Spania hva angår forretningsklima. Det er vanskeligere å etablere et selskap i Spania enn i land som Afghanistan, Albania, Burundi, Iran, Kosovo, Kenya, Marokko, Nepal, Nicaragua, Rwanda, Senegal, Tanzania, Jemen og Zambia, ifølge rapporten.

Afrika sør for Sahara
Rapporten fremhever derimot de store forbedringene i Afrika. Det er bemerkelsesverdig at en tredel av de 50 landene som har oppnådd størst forbedringer siden 2005 kommer fra Afrika sør for Sahara, regionen med de svakeste nasjonaløkonomiene.

I disse afrikanske landene har en rekke reguleringer blitt sløyfet eller forenklet. For eksempel er registrering av eiendom, byggetillatelse, elektrisitet tilkoblinger, skatter og handelsprosedyrer blitt forenklet.

Reforminnsatsen i afrikanske utviklingsland i de siste årene har begynt å bære frukter, sier rapporten. Afrika har da også sett en av de sterkeste vekstene i realøkonomien i det siste tiåret og en sterk økning i den formelle sysselsettingen. Verdensbanken setter den positive trenden i direkte sammenheng med det sterkt forbedrede forretningsklimaet.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no