See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 29.11.2013 - Norwegian vil operere langdistanserutene fra Barcelona
» 11.11.2013 - Rød løper for Norwegian i Madrid
» 06.11.2013 - Spania: 800.000 nye boliger finner ikke kjøpere
» 14.02.2013 - Mulig slutt på tvangsutkastelser i Spania
» 08.02.2013 - Spansk kriseprogram "er en total fiasko"
» 30.01.2013 - Millioner europeere rammes av nyfattigdom
» 27.12.2012 - Starte en bedrift er lettere i Afrika enn i SpaniaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Optimist: Spanias statsminister Mariano Rajoy
© Moncloa/Kureren
Økonomi - Spania

27 % ledighet i Spania: Regjeringen er "optimistisk"

Optimist: Spanias arbeidsminister Fátima Báñez

© Moncloa/Kureren
Kureren, 25. april 2013
- Mens innvandrere og ungdommen forlater landet for å finne seg jobb i utlandet, når arbeidsledigheten nye rekorder i Spania. Ledigheten er nå på 27,2 prosent og hele 57,2 prosent blant ungdom. Men regjeringen i Madrid ser ikke noen problemer.

Arbeidsledigheten har for første gang i Spanias historie oversteget seks millioner mennesker. I første kvartal var det 6.202.700 arbeidsledige, noen som tilsvarer 27,16 prosent av den arbeidsføre befolkningen, ifølge tall utgitt av Det nasjonale statistikkinstituttet (INE) i dag.

De nye tallene viser at det i Spania er 1,9 millioner husstander der alle medlemmene er uten sysselsetting. Det er 177.700 mer enn i fjor, og 72.400 flere enn ved utgangen av 2012. Derimot er det 8,1 millioner husholdninger der alle er sysselsatt, 449.800 færre enn for et år siden.

Også langtidsledigheten har eksplodert. 2,1 millioner spanjoler har vært på jakt etter arbeid i over to år. Og totalt 3,5 millioner mennesker i Spania har vært på utkikk etter jobb i mer enn ett år.

Arbeidsledigheten blant bofaste med utenlandsk statsborgerskap har steget til 39,21 prosent, noe som er 14,1 prosentpoeng høyere enn for dem med spansk statsborgerskap (25.11 prosent). Dette kommer til tross for at Spania i de siste årene har sett en massiv retur av innvandrere, særlig tilbake til land i Latin-Amerika og i EU.

Mot 60 prosent ungdomsledighet
De som er under 25 år er blant de hardest rammede av den økonomiske krisen i Spania. Ledighetstallet for denne aldersgruppen er steget til 57,2 prosent, noe som betyr at 960.400 unge mennesker uten hell søker arbeid i landet. Også i aldersgruppen 25 til 29 ligger ledigheten på hele 35,9 prosent.

De enorme tallene for ungdomsledigheten skjuler i tillegg at svært mange unge har begynt på sitt andre eller tredje studium for å slippe å havne i ledighetskøen. Dessuten har et stort antall unge spanjoler reist utenlands, særlig til andre EU-land, for å søke lykken på arbeidsmarkedet der.

Regjeringen er positiv til tallene
De dramatiske ledighetstallene kommer et år etter den konservative regjeringen til Mariano Rajoy vedtok en større arbeidsmarkedsreform, i februar 2012. Den gang, i først kvartal i fjor, var det 5.639.500 personer uten jobb, noe som tilsvarte 24,44 prosent av arbeidsstyrken.

Den spanske arbeidsministeren, Fátima Banez, hevder at arbeidskraftsreformen "har bremset opp tapet av arbeidsplasser," og at de nye tallene fra INE viser "tegn til bedring i den spanske økonomien."

Men kritikere peker på at det også i år har gått tapt et stort antall arbeidsplasser. I første kvartal 2012 var det 17.433.200 sysselsatte i Spania. Nå er dette tallet blitt redusert til 16.634.700. Det vil si at om lag 798.500 arbeidsplasser har gått tapt etter at arbeidsmarkedsreformen trådte i kraft.

Nærmest som vanlig har Spanias statsminister Mariano Rajoy nektet å kommentere de nye ledighetstallene. Det har han hittil aldri gjort.

Rajoy har i det hele tatt trukket seg mer og mer tilbake fra kontakten med media etter hvert som krisen i Spania fordypes. Så langt i år har bare hatt to "pressekonferanser", og på dem var han ikke engang tilstede. Journalistene ble plassert i et rom der de kunne se statsministeren tale på en storskjerm, og ingen fikk stille spørsmål.

Men statsministerens kontor i Madrid kom i dag med et kort uttalelse angående de nye ledighetstallene, som i spansk presse tolkes som et forsøk på å berolige de 6,2 millionene arbeidsledige.

"Det er sannsynlig at tendensen i retning en bedring blir sterkere i de kommende kvartalene, i tråd med anslaget for en gradvis bedring i produktiv virksomhet og en tilbakevending til økonomisk vekst," sto det i den knappe kommentaren fra kontoret til den spanske statsministeren.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no