See also:
» 17.04.2015 - "Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"
» 15.04.2015 - Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land
» 13.04.2015 - Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga
» 12.04.2015 - Sør-Korea lokker med ville matopplevelser
» 11.04.2015 - Rekordvekst i turisme til Portugal
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 09.04.2015 - Qatar investerer 65 milliarder i turismeboom
» 07.04.2015 - Billige flyturer skal redde Russlands reiseliv











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Libanesisk mat er en atraksjon i seg selv
© Destination Lebanon/Kureren
Reise - Libanon

Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Libanesiske myndigheter promoverer landet aktivt på reiselivsmesser

© ATM/Kureren
Kureren, 15. april 2015
- Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Det siste stedet man hadde forventet seg en vital reiselivsbransje med meget sunne veksttall er kanskje Midtøstens episenter, Libanon. Her, hvor alle potensielle konfliktparter er samlet på færrest mulig kvadratmeter og man alltid er redd for den ene, antennende fyrstikken. Her vokser reiselivet sterkere enn nesten noe annet sted i verden.

Beirut er en fugl føniks, og har vært det gang på gang, fra et utslettende jordskjelv i år 551 til den libanesiske borgerkrigen (1975- 1990). Ett av kallenavnene på den libanesiske hovedstaden er "Byen som nekter å forsvinne". Et annet er "Perlen ved Middelhavet". Begge har det i seg.

Syria-krisen har naturligvis tært på Beirut og Libanon som reisemål i de siste årene. Men utrolig nok har landet opplevd en kjempeopptur siden sommeren 2014, selv om urolighetene i nabolandet Syria er verre enn noensinne. I februar i år hadde antall turister økt med 20,5 prosent i forhold til februar i fjor!

Den enorme veksten er stort sett takket være reisende fra andre land i Midtøsten, som dessverre har måttet erfare uroligheter i eget land eller nabolandene, og for dem fortoner Libanon seg nærmest som en rolig oase i regionen. Ifølge en ny rapport fra Colliers International er det særlig iranere og egyptere som står for den store veksten.

Men hva får folk fra Midtøsten til å reise til potensielt ustabile Libanon når de kan velge de stabile Emiratene, Tyrkia eller Europa? Det er i stor grad kjærligheten til Libanon! Landet har vært en turistmagnet i årtier, særlig for arabere, men til tider også for europeere.

En viktig grunn er maten. Det libanesiske kjøkkenet er legendært i hele regionen, og ingen sies å lage bedre arabiske retter enn nettopp libaneserne. Libanon har også et stort kulinarisk mangfold, noe som skyldes at landet er en kulturell smeltedigel fra eldgamle, gamle og nyere folkegrupper i hele regionen.

Det kulturelle mangfoldet gir seg også andre utslag, nemlig en relativ frihet for besøkende fra hele verden til å oppsøke de miljøer man selv vil. Mang en arabisk turist har benyttet seg av muligheten til alkoholkonsum utenfor familiens øyesyn i Beirut eller langs den libanesiske rivieraen. Andre har funnet religiøs skolering.

Og så er det ti ganger mer autentisitet over et opphold i Libanon fremfor de nyrike, glorete metropolene ved Persiabukten. Libanon byr på den stilfulle millionbyen Beirut med et historierikt kosmopolitisk miljø og fantastiske shoppingmuligheter, i tillegg til trendsettende stranddestinasjoner og en vakkert forrevet natur. Og da er ikke engang de mange historiske og arkeologiske perlene i landet nevnt.

Så selv om det, fra vårt ståsted, virker svært spent i Libanon, såpass at vi trolig utelukker det som reisemål, er fristelsene for Midtøsten-kjennere så mange i dette landet at de vil anse dagens forhold som "rolige". Derfor gripes også øyeblikket av såpass mange nå, og Libanon står igjen opp fra asken.

Og reiselivsbransjen selv er svært så optimistisk for 2015. Ifølge Colliers forventes det enda høyere andel bookede rom på libanesiske hoteller i 2015, selv om antall hotellrom igjen er i ferd med å øke. Det investeres selv i nye luksushotellkomplekser. For Libanon spås det en vekst på hele 8 prosent i reiselivsbransjen i år, og kanskje til og med 12 prosent i 2016 - dersom det ikke smeller et eller annet sted i nærheten. Igjen.

For plagede Libanon er turismen, når den får blomstre i fred, et svært viktig økonomisk bein å stå på. Regjeringen satser igjen på reiselivet som en vekstbransje, og lanserte en større kampanje med tittelen "Live, Love, Lebanon" i april i fjor.

Selv i det vanskelige året 2013 sto reiselivet for 7 prosent av landets økonomi. Potensialet er mange ganger større. Og derfor investeres det, på tross av antennelsesfaren.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no