See also:
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 20.09.2013 - Hellas forventer å overvinne krisen innen 6 år
» 06.09.2013 - EU bekrefter at Hellas trenger en tredje redningspakke
» 29.08.2013 - Merkel: "Hellas burde aldri vært i eurosonen"
» 21.06.2013 - Ny regjeringskrise i Hellas
» 14.05.2013 - Streik mot streikeforbud i Hellas
» 29.04.2013 - Hellas skal avskjedige 15.000 offentlig ansatte
» 23.04.2013 - Hellas: 5-års oppholdstillatelse for huskjøpereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Evridiki Katsara (h) er selv rammet av krisen, men deler ut matvarehjelp til de fattigste i Hellas
© Solidarity Now/Kureren
Økonomi | Samfunn - Hellas

Nå gir Norge nødhjelp til Hellas

Brukte barneklær pakkes på Solidaritetshuset i Aten

© Christian Grotnes Halvorsen/UD/Kureren
Kureren, 7. januar 2014
- Nøden er nå såpass stor i deler av Hellas at deler av de norske EØS-midlene er blitt kanalisert til klassisk humanitær bistand i hovedstaden Aten. I år skal 40 millioner kroner gå fra Norge til strakstiltak for fattige og hjemløse i Hellas.

Det er borgermesteren i Aten, Giorgos Kaminis, som har bedt blant annet Norge om pengestøtte for å takle den sosiale nøden i den greske hovedstaden. Konfrontert med stadig økende fattigdom, er det umulig for kommunen, med sine minkende budsjetter, å hjelpe alle nødtrengte.

Det er i første omgang Solidaritetshuset i Aten som skal få en norsk pengestøtte på 17 millioner kroner. Solidaritetshuset er et prosjekt i regi av Aten kommune som i dag gir hjelp til 3500 familier - eller om lag 14.000 personer - med mat, klær og hygieneartikler. Svært mange av disse er hjemløse.

Støtten fra Norge skal gjøre det mulig for kommunen å opprettholde dette tilbudet, heter det fra norsk UD i dag. I tillegg planlegger man å opprette et eget helseteam som skal oppsøke hjemløse og rusmisbrukere for å tilby dem legehjelp og husly.

Videre gis det rundt 14 millioner kroner til et helt nytt hjelpesenter, som skal tilby helsetjenester, juridisk rådgivning og arbeidssøkerhjelp til fattige og arbeidsløse i tilknytning til Solidaritetshuset i Aten. Hjelpesenteret, ved navn "Solidarity now" drives av George Soros' stiftelse Open Society Foundation, og er allerede etablert flere andre steder i Hellas.

Dette er en av de første gangene at Norge vil gi det som kan klassifiseres som klassisk nødhjelp til et EU-land. Midlene vil imidlertid ikke regnes som bistand i internasjonal forstand, fordi Hellas som land er for rikt til å motta dette, ifølge definisjonene.

Men det gjør ikke bistanden mindre nødvendig. "Den økonomiske krisen i Hellas har rammet mange greske familier svært hardt. Jeg er glad for at vi sammen med greske myndigheter er blitt enige om å prioritere deler av EØS-midlene til akutte tiltak for fattige og hjemløse," kommenterer Ingvild Stub, statssekretær for EU- og EØS-saker ved UD i Oslo.

Ifølge nye tall fra Eurostat er Hellas nå det landet i EU hvor risikoen for å havne i fattigdom er størst. Hver fjerde greker - eller 23,1 prosent - hadde i 2012 en inntekt som var under landets offisielle fattigdomsgrense. Det utgjør om lag 2,4 millioner mennesker, blant dem rundt 500.000 barn. Arbeidsløsheten er på over 27 prosent.

Behovene er mest akutte i og rundt Aten. Der har det også vært en kraftig økning i stoffmisbrukere og hivsmittede. Norske og greske myndigheter ble derfor enige om å prioritere fattige og hjemløse i den greske hovedstaden da det viste seg å være ubrukte EØS-midler til rådighet.

"Støtten som nå er fordelt, stammer fra en reserve og overførte midler fra forrige periode," ifølge UD. Til sammen er det blitt fordelt 5,265 millioner euro (40 millioner kroner) på ulike nødhjelpstiltak i Hellas i denne omgang. "Det er beregnet at om lag 40.000 innbyggere i Aten vil bli omfattet av disse prosjektene," ifølge UD.

EØS-midlene er Norges bidrag til sosial og økonomisk utvikling i Europa, og er fordelt på 15 mottakerland, deriblant Hellas, som i inneværende periode mottar til sammen 63,4 millioner euro i norske EØS-midler.

"Jeg er svært takknemlig for at Norge har valgt å samarbeide direkte med Aten kommune og at vi i fellesskap kan støtte og hjelpe tusenvis av mennesker i nød. Gjennom dette samarbeidet viser det norske folk solidaritet med de innbyggerne i Aten som trenger denne støtten mest," sier Giorgos Kaminis, ordfører i den greske hovedstaden, i en uttalelse i dag.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no