See also:
» 10.04.2015 - Peru oppdages som gourmetland
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 02.04.2014 - Massestrøm av turister til "Den hellige gral" i Spania
» 26.03.2014 - "Arkitektenes nobelpris" går til japansk katastrofearkitekt
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 19.03.2014 - Globale protester mot rivingen av "Russlands eiffeltårn"
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bundaegi, friterte silkeormer, er en delikatesse for hardhauser i Sør-Korea
© Saewoo/Kureren
Kultur | Reise - Sør-Korea

Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Ikke-traumatiserende koreansk gatemat: Delikate kimchi fra Kimchi-bussen

© VisitKorea/Kureren
Kureren, 12. april 2015
- Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.

Det koreanske kjøkkenet er verdenskjent for sine særegne smaker, som kimchi (fermenterte grønnsaker) og bulgogi (marinert grillkjøtt). Og koreanerne brysker seg med å være spesielt storspiste og i stand til å drikke svært mye under et måltid.

Store porsjoner, særegne men trygge smaker som vi kjenner fra koreanske restauranter i Europa - det lover godt for et ferieopphold.

Men også for den ekstra eventyrlystne gourmetturisten skal det være rom for oppdagelser på en Korea-tur. Tiden synes moden, i hvert fall for det sørkoreanske turistkontoret VisitKorea, til å presentere de litt skumlere nasjonale spesialitetene som man til nå heller har gjemt unna for turistene, i trygg forvissning om at de kun vil påføre traumer og vemmelse.

Vi europeere er blitt åpnere for supereksotisk mat i vår leten etter autentiske opplevelser i en globalisert hverdag. Dermed ser sørkoreanerne sitt snitt til å presentere turistene for følgende matsjokk: Friterte biller og levende blekksprut!

"Hva med noen biller?" spør Daniel Moorefield fra VisitKorea. "Bundaegi er puppene til silkeormen, og du kan finne dem i lokalbutikken eller friterende i olje gatelangs," forklarer Moorefield. "Disse små brune småkrypene ser ut som små biller, og er farget som en kobbermynt. Med denne opplevelsen får du valuta for pengene dersom du tar en bit, fordi den unike kombinasjonen av smak og tekstur vil sitte i deg i flere minutter, eller kanskje i flere år," humrer han videre.

Dette uslettelige minnet kommer hånd-i-hånd med en annen opplevelse som ikke er konform med matdirektiver fra B

Mat og crazy ideer hører sammen i Sør-Korea, slik også den populære musikalen "Nanta" illustrerer

© Myeongdong Kunstsenter/Kureren
russel eller de små spillerommene vårt hjemlige Mattilsyn gir. Det å spise levende blekksprut er da også en unik koreansk opplevelse.

Den tradisjonsrike retten sannakji består av levende blekksprut (type "octopus") som kun er krydret med sesamolje. I sekundene før servering kuttes blekkspruten som regel opp i grove biter, som fortsatt rører på seg når de konsumeres.

"Sugekoppene er fortsatt fungerende når denne blekkspruten blir spist, noe som kan gi en fare for kvelning," advarer Moorefield. "Om du tygger blekkspruten godt før du svelger, er opp til deg, og dersom du foretrekker det, kan du til og med spise hele dyret i ett, uten å få det kuttet opp i biter," legger han til.

Korea-guiden anbefaler deg imidlertid ikke å kaste deg uti disse eventyrlige rettene helt uten råd og vink fra erfarne spisere. Har du ingen lokalkjente med deg, spør verten om et lite introduksjonskurs. Og tar du denne kulinariske utfordringen, er du tøffere en mang en moderne, globalisert sørkoreaner.

Det er nemlig lov å bo i og reise til Sør-Korea uten å underkaste seg slike kvinnelighet- eller manndomsprøver. Men det er "ikke lov" å bereise dette kulinarisk rike landet uten å prøve det lokale kjøkkenet, som er et av Asias aller fremste. Også på restaurant i Seoul kan du trenge en guide, dersom det er ditt første møte med koreansk mat.

Eller du gjør som stadig flere sørkoreanere, og går for smakfull "street food". På gata, for eksempel i Kimchi-bussen, får du kanskje den enkleste innføringen i lokale mattradisjoner overhodet - helt uten traumatiserende potensial.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no