See also:
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 25.04.2013 - 27 % ledighet i Spania: Regjeringen er "optimistisk"
» 14.02.2013 - Mulig slutt på tvangsutkastelser i Spania
» 08.02.2013 - Spansk kriseprogram "er en total fiasko"
» 30.01.2013 - Millioner europeere rammes av nyfattigdom
» 27.12.2012 - Starte en bedrift er lettere i Afrika enn i SpaniaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Under fattigdomsgrensen: Unge spanjoler protesterer mot krisehåndteringen utenfor kongressen i Madrid i september 2012
© Dani del Sol/GNU/Kureren
Økonomi | Samfunn - Spania

En av fire unge i Spania har ikke råd til mat

Familien holder sammen: Spansk ungdom blir boende lengre hos foreldrene

© Gabriel Villaboa/GNU/Kureren
Kureren, 26. mars 2014
- En av fire unge spanjoler mellom 18 og 29 år har sjelden eller aldri råd til å spise kjøtt eller fisk, viser en ny europeisk undersøkelse. Spansk ungdom er gruppen som sterkest har fått merke krisen i Europa. Men også annen europeisk ungdom har fått det verre.

Hovedkonklusjonen i den store europeiske undersøkelsen er at flere og flere unge mennesker er tvunget til å bli boende hjemme hos sine foreldre i stedet for å gjøre seg selvstendige. Dermed har den økonomiske krisen satt livet på vent for en hel generasjon på det europeiske kontinentet.

Det er en ny studie gjennomført av EU-byrået Eurofound om livskvaliteten for europeisk ungdom som dokumenter disse effektene av krisen. Ifølge rapporten, som Kureren har fått tilgang til, har antall ungdom som lider av alvorlige materielle mangler i Spania økt fra 8 prosent til 28 prosent i de siste fire årene. Dermed er Spania det landet i Europa der fattigdommen steg raskest i fireårsperioden.

Men det er andre europeiske land der ungdom mellom 18 og 29 år har det enda verre, selv om årsakene til dette delvis ligger lenger tilbake i tid enn den aktuelle krisen. De europeiske landene der flest ungdom i 2011 levde uten tilgang til livsnødvendige midler var Bulgaria og Ungarn (50 prosent), etterfulgt av Kypros (40), Portugal (37), Latvia (36), Hellas (35) og Malta (34).

Definisjonen av manglende materielle ressurser er, ifølge Eurofound, husstander som ikke har tilstrekkelig midler til å dekke minst tre av de følgende ni nødvendige utgiftene: Husleie eller boliglån; råd til å holde høy nok temperatur i hjemmet i vintermånedene; et måltid med kjøtt, kylling eller fisk annenhver dag; en hotellferie på minst én uke i året; en bil; en vaskemaskin; en TV; en telefon; og uforutsette utgifter.

Det var imidlertid et godt knippe europeiske land der kun en beskjeden andel av ungdommen slet med slike fattigdomsproblemer i 2011, ifølge studien. Landene med lavest andel av ungdom med manglende materielle ressurser var Luxemburg (2 prosent), Østerrike og Sverige (6), Nederland (8), Italia (9), Belgia (11), Kroatia (12) og Danmark (14).

Forsinket etablering av eget bo
Rapporten som viser disse tallene - "Den sosiale situasjonen til unge europeere" - regnes som den mest omfattende studien av livskvaliteten til europeisk ungdom. Og hovedkonklusjonen på et kontinentnivå blir at ungdommen nå blir boende lengre tid hos foreldrene sine i hele Europa.

Før krisen i 2007 bodde 44 prosent av alle europeere under 30 hjemme hos mamma og pappa, mens dette tallet i 2011 hadde steget til en andel 48 prosent. Derme

"Vidtrekkende konsekvenser": Juan Menéndez-Valdés, direktøren av Eurofound

© Eurofound/Kureren
d utsetter nå nesten halvparten av all myndig ungdom i Europa å stifte sitt eget bo, til en stor grad på grunn av vanskelige økonomiske forhold.

I katolske Spania har denne indikatoren ikke endret seg vesentlig. Den har økt fra 45 prosent i 2007 til 49 prosent i 2011, og er fortsatt blant de høyeste i Europa. Tall fra det spanske helsedepartementet, som ble publisert i august 2013, viser imidlertid et enda mer dramatisk bilde av hjemmeboingen i landet. Ifølge spanske myndigheter bor nemlig nesten 80 prosent av spansk ungdom under 30 år sammen med foreldrene sine.

Les mer om kårene til spansk ungdom i denne artikkelen: "Nesten alle under 30 i Spania bor hos foreldrene".

Også de andre landene som ligger øverst på "rankingen" over ungdom som bor hjemme hos foreldrene er katolske: På Malta og i Slovenia bodde 85 prosent av ungdom under 29 år sammen med sine foreldre, etterfulgt av Italia (80 prosent), Ungarn (77), Kroatia (66) og Polen (65).

Landene der færrest unge bor hos sine foreldre er, ifølge rapporten, Finland (15 prosent), Tyskland (23), Østerrike og Danmark (24), Storbritannia (26) og Frankrike (28). Mens i Sverige har andelen økt fra 27 prosent i 2007 til hele 37 prosent i 2011.

"Vidtrekkende konsekvenser"
"Krisen har spesielt rammet unge mennesker, mer enn andre aldersgrupper," konkluderer Juan Menéndez-Valdés, direktør av Eurofound, som mener at funnene fra undersøkelsen avdekker et svært alvorlig samfunnsproblem.

"Å havne utenfor arbeidsmarkedet har vidtrekkende konsekvenser, ikke bare økonomiske. Disse inkluderer et tap av tillit, en undergraving av selvtilliten og forventningene til fremtiden, samt en økende risiko for sosial ekskludering," advarer Menéndez-Valdés.

"Med denne rapporten har vi satt søkelys på den sosiale situasjonen for unge mennesker som er mest i faresonen, i et forsøk på å fremme debatten og lete etter løsninger på disse utfordringene," legger han til.

Undersøkelsen, som ble gjennomført blant 7.300 mennesker i hele EU, analyserer både objektive kriterier, for eksempel inntektsnivå, og subjektive kriterier som personlig tilfredshet og fremtidshåp. På kontinentalt nivå innrømmer én av fem europeiske ungdommer at de føler seg sosialt ekskludert på grunn av hindringer og utfordringer for å etablere seg.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no