See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 01.04.2014 - Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 28.02.2014 - Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?
» 20.02.2014 - Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene
» 18.02.2014 - Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester
» 09.12.2013 - Chavistene vinner lokalvalget i Venezuela











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ivrige kjøpere plyndrer butikkene i Caracas med politiets hjelp
© Frank de Prada/GNU/Kureren
Politikk | Økonomi - Venezuela

Venezuela: Butikkplyndringer for å få ned inflasjonen

Slik endte butikkhyllene opp i en av Daka-butikkene i Caracas

© José Rafael Marquina/GNU/Kureren
Kureren, 12. november 2013
- Prisene har økt med 54 prosent i Venezuela i løpet av året, og landets president har bestemt seg for å løse problemet på sin måte. Nicolás Maduro har oppfordret folk til å plyndre de store butikkjedene, siden disse er "ansvarlige" for situasjonen. Folk tar ham på alvor.

Alt begynte på fredag, da Venezuelas president Nicolás Maduro i en radio- og tv-tale nærmest beordret folket til å plyndre de fem butikkene til en av landets største hvitevarekjeder, Daka. "Tøm hyllene!" skrek Maduro ordrett i talen sin.

Grunnen til dette var, ifølge presidenten, at Daka hadde "altfor høye priser". Den påfølgende plyndringen av butikkjeden ble til dels organisert av myndighetene.

Maduro beordret væpnede styrker til å konfiskere hele værelageret til fem av butikkene for å selge dette videre med rabatter på mellom 60 og 90 prosent av den opprinnelige prisen. Og allerede før Maduro var ferdig med talen sin, begynte folk å storme de fem butikkene. Butikkhyllene ble raskt tomme.

Det viste seg raskt at dette ikke skulle bli et isolert tilfelle. Dagen etter tok væpnede styrker kontrollen over andre mellomstore og små hvitevarebutikker i hovedstaden Caracas og i byer i store deler av landet.

"Dette er bare toppen av isfjellet av det vi skal gjøre mot parasittborgerskapet," sa Maduro i sin andre radio- og tv-tale på lørdag. "Jeg har sagt det til dem mange ganger, men de ville ikke høre på meg," utbrøt presidenten.

Og ifølge kilder i Caracas-politiet, er nå eierne av både Daka-kjeden og andre hvitevarebutikker fengslet, anklaget for å ha økt prisene og skape det Maduro kaller "en påført inflasjon."

"Dermed går inflasjonen ned!"
"Myndighetene i Den venezuelanske sentralbanken må ta disse operasjonene til etterretning, fordi hvis vi reduserer prisene med hundre prosent på disse produktene, så bør det påvirke inflasjonen, ikke sant?" sa Maduro i den oppsiktsvekkende talen om de nye finanspolitiske virkemidlene for å redusere landets skyhøye inflasjon.

Og er det ikke lenger bare hvitevarer som nå er "på billigsalg" i Venezuela. På søndag kom Maduro med nok en tale, og han annonserte en lignende offensiv mot butikker som selger andre produkter til "for høye" priser: mat, sko, maskinvarer, leker, biler og klær. Det kan me

Plyndrelykke: Lange køer utenfor butikkene i Caracas

© F.Urreiztieta/GNU/Kureren
d andre ord komme til flere statsorganiserte plyndringer.

"Vær rolig og ha tillit til regjeringen. Vi skal jobbe for å senke prisene og å få hele økonomien i balanse," forsikret presidenten til tusenvis av tilbudsjegere, for å unngå langer køer av ivrige kjøpere foran butikkene. Men både mandag og tirsdag var det forsatt lange køer foran butikkene, særlig hvitevarebutikkene.

Opposisjonens presidentkandidat, som fikk 49 prosent ved valget tidligere i år, lar seg ikke berolige av president Maduros ukonvensjonelle finanspolitikk. "Hver gang Maduro åpner munnen, øker mistilliten, og alle potensielle investorer som kunne skapt arbeidsplasser under den økonomiske krisen blir skremt," uttaler Henrique Capriles.

Julestria i Venezuela
Det er kanskje ikke så rart at folk i Venezuela er ivrig etter å kjøpe hvitevarer og andre julegaver "på tilbud", siden det allerede er jul i Venezuela. Bare for litt over en uke siden erklærte Maduro offisielt at julen hadde begynt i landet. Maduro lovte en tomåneders jul og to utbetalinger av julelønnen til folket.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Venezuelas president ringer inn to måneders jul".

Dette var bare ett av flere utspill fra Maduro som får opposisjonen til å tvile på om presidenten er i stand til å takle den økonomiske krisen i Venezuela.

Fra opposisjonen er det mange som har kritisert dette som valgutspill foran lokalvalget, som skal avholdes den 8. desember. En av de som har vært mest kritiske mot Maduro i de siste ukene er generalsekretær i opposisjonspartiet Voluntad Popular, Leopoldo López. Opposisjonslederen mener at "nå er tiden inne for at folk protesterer i gatene" mot det han ser på som en gal statsleder.

"Hallusinasjoner, folkets sosiale lykke ... Maduro, i hvilket land bor du?, Folket trenger at noen løser problemene deres," kritiserte López. "Løsningen" kom denne helgen, med plyndringer og tvangsnedsettelser av prisene, på ordre fra Maduro.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no