See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 01.04.2014 - Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 20.02.2014 - Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene
» 18.02.2014 - Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester
» 09.12.2013 - Chavistene vinner lokalvalget i Venezuela
» 07.12.2013 - Chavistene og opposisjonen satser alt ved lokalvalget i VenezuelaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Ikke et klima for å feire karneval": Protestene i Venezuela tidligere denne måneden
© AndresAzp/GNU/Kureren
Politikk - Venezuela

Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?

Det var store protester mot regjeringen i Caracas i går

© R.D.Branker/GNU/Kureren
Kureren / Agência Brasil, 28. februar 2014
- Går det an å feire karneval mens folk sørger over de minst 15 personene som er blitt drept under protestene mot regjeringen i de siste ukene? Spørsmålet splitter venezuelanerne en uke før karnevalet. Flere lokale myndigheter ønsker nå å avlyse folkefesten, men presidenten insisterer på feiringen.

Venezuelas president Nicolás Maduro insisterer på å utføre det nasjonale karnevalsprogrammet etter planen. Maduro har til og med signert et dekret som innebærer en utvidet ferie i hele landet, med ekstra helligdager fra og med i går, torsdag, frem til onsdag, når karnevalet begynner.

Ifølge Maduro er hensikten med disse ekstra helligdagene å minnes 25-årsjubileet for protestbevegelsen mot regjeringen til Carlos Andrés Pérez i 1989. Under protestene den gang, kjent som "el Caracazo", ble minst 300 mennesker drept av den venezuelanske hæren og politiet, ifølge offisielle tall.

I og med dette dekretet blir venezuelanere gitt en hel sammenhengende ferieuke. Regjeringen til president Maduro har oppmuntret befolkningen til å benytte seg av dette og reise til strendene, på fjellet eller på landsbygda, og minner om at karnevalet er en fest som vil bli avholdt "som en nasjonal kulturell tradisjon."

President Maduro hadde på onsdag et møte med venezuelanske bønder og urfolk, der han ba dem om å "å kjempe, danse og vinne." Og Maduro anklaget samtidig opposisjonen for å ville forby karnevalet.

"Til og med i de verste diktaturene kan man nyte karnevalet. Hva er det neste de vil gjøre? Å forby påsken?" spurte Maduro fra presidentpalasset Miraflores. Deretter åpnet presidenten den såkalte "nasjonale fredskonferansen". Konferansen samlet samfunnstopper som politikere, forretningsmenn og ledere av organisasjoner. Men opposisjonen nektet å delta på møtet.

Opposisjonsboikott
Opposisjonen har nemlig blitt utsatt for både politivold og arrestasjoner i de siste ukene, ettersom protestbølgen i Venezuela har krevd minst 15 menneskeliv. Protestene pågår fortsat

Protestene i Venezuela: "Det er bedre med ett år uten karneval enn et liv uten frihet"

© Dosybel Bandez/GNU/Kureren
t i flere venezuelanske byer, og opposisjonen ser på det plutselige dekretet om utvidet ferie som et tiltak for å svekke protestbevegelsen.

Og i forbindelse med karnevalet varsler flere opposisjonsstyrte lokalsamfunn, som Chacao i delstaten Miranda, at man i år ikke ønsker å feire karneval av hensyn til sørgende familier som har mistet slektninger under protestene i løpet av de siste ukene.

Samtidig går studentbevegelsen og opposisjonstilhengere ut mot regjeringens tiltak og ber demonstrantene om å fortsette med protester mot regjeringen over hele landet. I sosiale media, som Twitter og Facebook, er det blitt lansert appeller om flere gateprotester. Videre blir venezuelanere innstendig bedt om ikke å reise bort eller å ta ferie under karnevalet, men derimot demonstrere.

Også denne uken har det vært protester. Blant annet har kvinnelige opposisjonsmedlemmer i en større marsj krevd en slutt på voldsbølgen og hedret de unge menneskene som mistet livet i sammenstøt med politiet og hæren. I intervjuer til lokalaviser og internasjonale nyhetsbyråer sa demonstrantene at de protesterte for "rettferdighet" og at det nå ikke er et passende "klima for å feire karneval."

Les mer om protestene i Venezuela i denne artikkelen: "Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene".

I dag fortsatte store demonstrasjoner i Venezuelas hovedstad Caracas. Protestene der var igjen dominert av studenter, og politiet spredte demonstrantene ved bruk av tåregass. Motstanden mot å feire karneval under disse omstendighetene er blitt en av hovedparolene for demonstrantene.

Studentene i Caracas varslet også en ny massemønstring på søndag.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no