See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 01.04.2014 - Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 28.02.2014 - Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?
» 20.02.2014 - Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene
» 09.12.2013 - Chavistene vinner lokalvalget i Venezuela
» 07.12.2013 - Chavistene og opposisjonen satser alt ved lokalvalget i VenezuelaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Venezuelas opposisjonsleder Leopoldo López ble arrestert av politiet i dag
© VP/Kureren
Politikk - Venezuela

Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester

Opposisjon protesterte i Caracas i dag

© VP/Kureren
Kureren, 18. februar 2014
- Venezuelas opposisjonsleder Leopoldo López har overgitt seg til politiet midt i de store protestene i dag. Regjeringen hadde anklaget López for å ha ansvaret for de voldelige protestene i landet. Flere parlamentsmedlemmer som støttet López ble også arrestert i dag.

López overga seg selv til det venezuelanske politiet i dag etter å ha holdt seg i skjul siden torsdag. Da hadde myndighetene beordret arrestasjonen hans og anklaget ham for å være ansvarlig for voldsbølgen som i de siste dagene har dominert de mange protestene i gatene i Caracas og andre storbyer i Venezuela. Opposisjonen protesterer mot regjeringen til president Nicolás Maduro.

I tillegg beskylder regjeringen López for å være ansvarlig for drapene på tre mennesker under en voldelig protest i Caracas på onsdag.

Like før pågripelsen uttalte López gjennom sin Twitter-konto at han ville overgi seg til et "korrupt og urettferdig rettsystem". Men han la til at han verken ønsket å leve under jorden eller forlate landet sitt. Da han forlot skjulestedet sitt, ble López plassert i en politibil mens tusenvis av støttespillere høylydt uttrykte sin støtte til opposisjonslederen da han ble arrestert.

Nummer to i opposisjonen
Opposisjonslederen er generalsekretær i det progressive sosialdemokratiske partiet Voluntad Popular (VP). Ved det siste presidentvalget i april 2013 var López ikke selv presidentkandidat, men valgte i stedet å støtte Henrique Capriles, lederen av sentrum-venstrekoalisjonen Mesa de la Unidad. Capriles fikk 49,07 prosent av stemmene mens president Nicolás Maduro fikk 50,66 prosent.

Les mer om presidentvalget i Venezuela i denne artikkelen: "Venezuela: Opposisjonen godtar ikke Maduros knappe seier".

López leder dermed det antatt nest største av partiene i opposisjonsalliansen, og han er den mest fremtredende opposisjonspolitikeren nest etter Capriles.

I går hadde López kalt tilhengere sine sammen til en stor demonstrasjon rett før han skulle overgi seg til politiet i dag. Dagens protest var massiv, og også Capriles' parti sluttet seg til den. På tross av noen tegn til splittelse, har opposisjonen i dag forsøkt å gi uttrykk for fortsatt enhet.

Parallelt, i gatene i Caracas, hadde også regjeringspartiet til preside

Upopulær? Venezuelas president, Nicolás Maduro

© PSUV/Kureren
nt Maduro kalt sammen til en annen stor demonstrasjon til støtte for presidenten. Begge parter hevder at demonstrasjonene deres samlet flest deltakere.

Flere arrestasjoner
Kort tid etter pågripelsen av López ble det også kjent at det uavhengige og kjente parlamentsmedlemmet María Corina Machado hadde blitt arrestert. Men ifølge kilder som står Machado nær, er det ikke klart hva som var motivene bak denne pågripelsen.

De samme kildene legger til at, på samme tid som López ble arrestert og var i medienes søkelys, ble også en "gruppe av parlamentsmedlemmer som støtter López" arrestert. "Det er ukjent hvor disse befinner seg," ifølge opposisjonskildene.

Den venezuelanske regjeringen, gjennom utenriksminister Elías Jaua, sa i en uttalelse i dag at arrestasjonen av López var et eksempel på "hvor grunnfast" statens opptreden er, samt et eksempel på "det store ønske om fred" som hele Venezuelas befolkning har.

I dag overrasket president Maduro mange ved å direktøren for den venezuelanske etterretningstjenesten, Manuel Bernal Martínez, sparken gjennom et dekret. Beslutningen kan være et svar på en video publisert i den venezuelanske avisen Últimas Noticias, som viser at tjenestemenn i etterretningstjenesten kan være ansvarlige for ett av de tre dødsfallene i onsdagens protester.

Imens fortsetter opposisjonen å protestere mot Maduros regjering i Caracas og i forskjellige byer og Venezuela. Det er særlig den negative økonomiske utviklingen og inflasjonen i landet som har skapt negative reaksjoner hos venezuelanerne, og nye deler av befolkningen synes å ha gått bort fra sin støtte til regjeringspartiet.

En større del av befolkning kritiserer også de "diktatoriske tendensene" til president Maduro. I november ga parlamentet Maduro nærmest diktatoriske fullmakter til å styre på grunnlag av dekreter, uten parlamentarisk innblanding.

Les mer om Maduros utvidede makt i denne artikkelen: "Venezuelas president strammer grepet om makten".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no