See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 28.02.2014 - Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?
» 20.02.2014 - Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene
» 18.02.2014 - Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester
» 09.12.2013 - Chavistene vinner lokalvalget i Venezuela
» 07.12.2013 - Chavistene og opposisjonen satser alt ved lokalvalget i VenezuelaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Patronhylser vitner om at det er blitt skutt mot demontrantene i Venezuela
© Manaure Quintero Alvarez/AI/Kureren
Politikk - Venezuela

Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela

Minnemarkering i Caracas for ofrene for voldsbølgen i Venezuela

© Carlos Becerra/AI/Kureren
Kureren, 1. april 2014
- Mens protestene og krisen fortsetter i Venezuela, presenterte organisasjonen Amnesty International i dag en rapport som dokumenterer den overdrevne voldsbruken mot demonstranter i landet under protestene mot president Nicolás Maduro de siste månedene.

"Den politiske krisen må løses med dialog, ikke med vold," krever Amnesty i en ny rapport i dag. Rapporten synes å dokumentere at den overdrevne voldsbruken mot demonstrantene i Venezuela truer grunnleggende prinsipper for rettssikkerhet i landet.

Den 19. februar deltok den 23 år gamle studenten Geraldine Moreno i en demonstrasjon i den venezuelanske byen Valencia. En soldat fra nasjonalgarden skal, på bare 30 cm avstand, ha skutt henne i ansiktet med en gummikule. Geraldine døde på sykehuset tre dager senere.

Drapet på 23-åringen fremstår som ett eksempel på myndighetenes unødvendige og ulovlige voldsbruk. Den manglende respekten for menneskerettighetene fra landets politiske krefter representerer den verste trusselen mot rettssikkerheten i Venezuela på mange tiår, advarer Amnesty. Organisasjonens nye rapport om det søramerikanske landet dokumenterer en rekke menneskerettsbrudd og overgrep i forbindelse med de massive demonstrasjonene som har funnet sted siden februar.

"Med mindre man klarer å få de politiske partiene til å samles i en dialog, risikerer landet å oppleve at voldsspiralen strammer seg til. Dette kan bare unngås dersom begge sider fullt ut respekterer menneskerettighetene og rettssikkerhetsprinsippene. Klarer de ikke dette, vil dødstallene fortsette å øke og vanlige folk må bære byrdene," sier Erika Guevara Rosas, leder for Amnestys Amerika-kontor.

"Tortur" av fengslede demonstranter
Den 21. februar ble Daniel Quintero, en 21 år gammel student, arrestert av nasjonalgarden etter at han hadde deltatt i en demonstrasjon mot regjeringen i den venezuelanske storbyen Maracaibo. Mens han var i varetekt, skal han ha blitt slått gjentatte ganger, og han hevder at en offiser i nasjonalgarden truet med å brenne ham levende.

Dette er ett av eksemplene på bruk av tortur mot demontrantene, slik Amnesty hevder å kunne dokumentere. Ifølge informasjon som Amnesty har samlet inn, skal landets sikkerhetsstyrker jevnlig ha tydd til overdreven voldsbruk, også med skytevåpen, og de skal ved flere anledninger ha brukt torturmetoder under håndteringen av arresterte demonstranter.

Til nå har 39 mennesker mistet livet under protestene, og over 550 er såret, blant dem 120 av skytevåpen. Ifølge tall fra statsadvokatens kontor er 157 personer internert som følge av protestene. De fleste av de til sammen 2000 arresterte er løslatt men risikerer fremdeles å bli siktet.

Les mer om omfanget av myndighetenes voldsbruk i denne artikkelen: "Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert"

Torturoffer: Daniel Quintero skal ha blitt slått gjentatte ganger av nasjonalgarden mens han var i varetekt

© AI/Kureren
.

Full gransking
Amnesty-rapporten dokumenterer imidlertid også menneskerettighetsovergrep begått av grupper som støtter regjeringen, demonstranter og uidentifiserte individer. Det er særlig en milits som utgår fra regjeringspartiet som anklages for voldsbruk mot motstanderne, men heller ikke opposisjonen går fri for kritikk.

Problemet er at alle gruppene har kunnet bruke vold mot motstanderne uten at dette så langt har fått konsekvenser. "Alle påstander om menneskerettighetsbrudd og overgrep må umiddelbart granskes, og overgriperne må stilles for retten," krever Guevara Rosas fra Amnesty.

Den politiske krisen risikerer nå å undergrave de sosiale fremskrittene som er gjort for å sikre rettighetene til de mest marginaliserte gruppene i landet i løpet av de siste årene, advarer organisasjonen videre.

Amnesty ber myndighetene i Venezuela om å forplikte seg til en nasjonal menneskerettighetsplan. Denne planen bør være resultatet av en nasjonal dialog mellom alle politiske partier og sivilsamfunnet.

"Regjeringen og opposisjonen må forplikte seg til å løse den politiske krisen gjennom fredlige midler, og de må understreke overfor sine støttespillere at vold og aggressiv retorikk ikke vil bli tolerert. Verdenssamfunnet, og Venezuelas naboland, må innlede en konstruktiv dialog med landet," påpeker Guevara Rosas.

Forsøk på dialog
I Venezuela ser det imidlertid ikke ut til at slike velmente råd har mye gjennomslag i den opphetede situasjonen. Venezuelas president Nicolás Maduro har gjentatt ganger truet med å sette inn hæren for å få sutt på demonstrasjonene, mens opposisjonen fortsetter å oppfordre til lovbrudd og boikotte forsøk på dialog.

Les mer om protestene i Venezuela i denne artikkelen: "Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene".

Men samtidig har også den regionale søramerikanske organisasjonen UNASUR, som i sin tid ble etablert etter påtrykk fra nettopp Venezuela, tatt initiativ til en dialog mellom partene i landet. I forrige uke aksepterte president president Maduro UNASURs forslag om etableringen av et nytt menneskerettsråd i Venezuela. Det regjeringsstyrte rådet skal behandle klager på menneskerettsbrudd i landet.

Dessuten forbereder den regionale organisasjonen et nytt internasjonalt panel som skal tilrettelegge for dialog mellom regjeringen og opposisjonen. Ifølge UNASUR stiller den venezuelanske opposisjonen fortsatt flere betingelser for å delta i denne dialogen, mens regjeringen i Caracas synes å være på gli for å akseptere disse betingelsene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no