See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 01.04.2014 - Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 28.02.2014 - Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?
» 20.02.2014 - Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene
» 18.02.2014 - Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester
» 07.12.2013 - Chavistene og opposisjonen satser alt ved lokalvalget i VenezuelaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Venezuelas president Nicolás Maduro under valgkampen
© PSUV/Kureren
Politikk - Venezuela

Chavistene vinner lokalvalget i Venezuela

Opposisjonsleder Henrique Capriles under valgkampen

© MUD/Kureren
Kureren / Agência Brasil, 9. desember 2013
- I det fjerde valget Venezuela avholder på litt over ett år klarte partiet til president Nicolás Maduro å utvide sin makt i hele landet denne søndagen. Regjeringspartiet fikk halvparten av alle stemmene ved lokalvalget.

Valgkommisjonen kunngjorde natt til mandag resultatene i 257 kommuner, som tilsvarer 77 prosent av landets kommuner. Og ifølge kommisjonen hadde Venezuelas sosialistiske regjeringsparti PSUV vunnet i 13 storbyer, mens den konservative opposisjonsalliansen MUD hadde vunnet i 8 store byer.

Etter at over 97 prosent av stemmene var blitt opptalt, hadde PSUV fått 5.111.336 stemmer (49,24 prosent) og MUD 4.435.097 stemmer (42,72 prosent).

Valgdeltakelsen var på kun 58,92 prosent. Mer enn 19 millioner velgere sto i manntallet, men i motsetning til andre land i regionen, er stemmegivningen ikke obligatorisk i Venezuela. Valgkommisjonens leder Tibisay Lucena gratulerte likevel det venezuelanske folket for å ha deltatt i valget, som ifølge henne var "en suksess".

I regionen Libertador, bestående av Venezuelas hovedstad Caracas og fire andre byer, vant sosialistenes kandidat Jorge Rodríguez med 54,55 prosent av stemmene.

Mens i selve byen Caracas, med over tre millioner innbyggere, vant opposisjonens ordførerkandidat Antonio Ledezma, som fikk 51,8 prosent av stemmene. Ledezma beseiret Ernesto Villegas (PSUV), som var kommunikasjonsminister i regjeringen til nå avdøde president Hugo Chávez.

Opposisjonen vant også en prestisjeseier i Barinas by, hovedstaden i delstaten Barinas og fødestedet til Hugo Chávez. I tillegg vant de konservative ordførerpostene i Maracaibo, Valencia og Barquisimeto, og tre av de fire største byene i landet er dermed i opposisjons hender.

Maduro gjør krav på seieren
Rett etter at de første resultatene ble kjent, holdt president Maduro en lang tale i presidentpalasset Miraflores som ble direkte overført i både radio og fjernsyn. Sammen med Jorge Rodríguez, valgt som provinsleder i Libertador, feiret han resultatene.

"Av hver fjerde kommune har vi vunnet tre, og opposisjonen kun én. Jeg takker folket for deres lojalitet til vår kommandant Hugo Chávez," sa presidenten, som tolket resultatet som en klar seier for partiet og politikken sin. Maduro feiret også at sosialistene hadde vunnet i de fleste kommunene i delstaten Miranda, som styres av den viktigste politiske motstanderen hans, opposisjonsleder Henrique Capriles.

Både nasjonal og internasjonal presse samt mange analytikere har fulgt prosessen nøye, siden resultatet ville være en god pekepinn på nivået av lokal støtte til Maduros regjering, eller om opposisjonen hadde gjort noen fremgang siden Maduros svært knappe seier over Capriles ved presidentvalget i april.

For Capriles og opposisjonen viste valget seg å være en skuffelse, da partialliansen totalt sett gikk tilbake i forhold til vårens valg. Men likevel viser resultatene av venezuelanerne fortsetter å være et splittet folk. I en uttalelse i dag sa Capriles at valgresultatene viser at "Venezuela er delt i to. Vi håper at regjeringen klarer å tolke disse resultatene. Vi kommer til å gjøre det."

Capriles la også til at han var skuffet over den svært lave valgdeltakelsen, som ifølge opposisjonslederen hadde vært utslagsgivende for totalresultatet.

Les mer om forberedelsene til valget i Venezuela i denne artikkelen: "Chavistene og opposisjonen satser alt ved lokalvalget i Venezuela".

Ved de siste kommunevalgene i landet, som ble holdt i 2008, vant regjeringspartiet med et stort flertall i 267 av landets 335 kommuner. I 2008 var valgdeltakelsen på 68 prosent, sosialistene under Chávez vant til sammen 45 prosent av stemmene og opposisjonen var mer splittet enn i dag.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no