See also:
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 01.04.2014 - Amnesty dokumenterer "drap og tortur" i Venezuela
» 20.03.2014 - Krisen i Venezuela: 31 drept, 461 såret, 1854 arrestert
» 12.03.2014 - Venezuelas president forbyr nye protester i Caracas
» 28.02.2014 - Venezuela: Karneval mens demonstranter drepes i gatene?
» 18.02.2014 - Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester
» 09.12.2013 - Chavistene vinner lokalvalget i Venezuela
» 07.12.2013 - Chavistene og opposisjonen satser alt ved lokalvalget i VenezuelaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Det var voldsomme protester i den venezuelanske byen Valencia i går
© Fernando Balda/GNU/Kureren
Politikk - Venezuela

Venezuela truer med å sende hæren mot demonstrantene

Protestene forsetter også i dag i delstaten Táchira i Andesfjellene

© ENDLR/GNU/Kureren
Kureren / Agência Brasil, 20. februar 2014
- Minst seks mennesker er blitt drept i Venezuela siden de voldelige protestene begynte i forrige uke i Caracas og andre store byer. Nå varsler president Nicolás Maduro at han vurderer å erklære unntakstilstand i deler av landet og sende inn hæren for å stoppe protestene.

Ifølge Maduro er det kun den venezuelanske hæren som nå kan klare å få kontroll over denne situasjonen, som han hevder er en "konspirasjon mot landets stabilitet".

Den første regionen der det vurderes å innføre unntakstilstand er delstaten Táchira, som ligger i Andes-regionen ved grensen mot Colombia. I Táchira har det vært svært omfattende protester mot Maduros regime. Demonstrantene har lagd barrikader og satt fyr på offentlige bygninger, mens politiet har svart med å skyte med skarp ammunisjon mot demonstrantene.

"Hvis jeg må erklære unntakstilstand i Táchira, så er jeg klar til å gjøre det. Jeg er klar til å sende stridsvogner, soldater, flyvåpenet og hele den nasjonale militærmakten. Jer er klar til å gi ordren! For det første har jeg den konstitusjonelle makten til å gjøre det, men jeg har også klare strategiske planer og lov til å gjøre det," sa Maduro i en uttalelse i dag, som ble kringkastet på riksdekkende radio og fjernsyn.

Situasjonen har også forverret seg i storbyen Valencia, hovedstaden i delstaten Carabobo, 170 km vest for hovedstaden Caracas. De harde kampene her begynte på tirsdag. Men temperaturen steg ytterligere på onsdag, etter at det ble kjent at Génesis Carmona (22), tidligere Miss Carabobo, døde etter at hun hadde blitt såret på tirsdag mens hun deltok i en protest mot regjeringen.

Beskyldninger om "infiltratører"
I de siste dagene har Venezuelas regjering hevdet at de ansvarlige for de voldelige protestene i landet er såkalte "infiltratører", som angivelig er knyttet til høyreekstreme grupper (en betegnelse Maduro ofte bruker om opposisjonen). "Infiltratørene" skal angivelig prøve å skape kaos

Slik ser det ut i gatene i Táchira i dag

© Informetachira/GNU/Kureren
og ustabilitet i det politisk svært polariserte landet.

Venezuelas president har nå kunngjort at han har beordret arrestasjonen av disse "infiltratørene" blant demonstrantene, noe som kan tolkes som at flere opposisjonsledere kan bli arrestert. Ifølge Maduro følger disse agentene en "større plan for å skremme og skape frykt i den venezuelanske middelklassen og å spre hat i landet."

Og for å fjerne all tvil om at det er myndighetene selv som står bak volden i demonstrasjonene, understreket Maduro at disse handlingene er ikke en del av "chavist"-bevegelsen. "Her er det ingen som er blitt sendt eller godkjent fra vår side for å utøve voldshandlinger. Hvis noen har tatt initiativ til dette, er det ikke noe jeg kjenner til. Vi ønsker å respektere folket, naboene våre. Jeg tar mitt ansvar, og dere opposisjonslederne må ta deres del av ansvaret."

Bruk av paramilitære grupper
Det er en enighet blant regimemotstanderne og demonstrantene om at voldsbølgen til dels er et resultat av den omfattende politivolden, men at det også er væpnede grupper til stede på gatene i Venezuela. Under flere av protestene har studenter særlig påpekt tilstedeværelsen av såkalte sosialistiske kollektiver, som opposisjonen anklager for å fungere som paramilitære grupper under kontroll av regjeringen.

I sin tale forsvarte Maduro disse sosialistiske kollektivene, og understreket at han ville ikke akseptere "en demonisering av disse gruppene." Han forsikret om at disse kollektivene ikke har noen forbindelse med angrepene.

"Jeg kan forsikre om at det disse kollektivene gjør, er å jobbe og produsere kultur," sa Maduro. Imidlertid innrømmer presidenten

Varsler unntakstilstand: Venezuelas president Nicolás Maduro

© MINCI/Kureren
også at disse gruppene bærer våpen, da man "tidligere bevæpnet og organiserte dem for å beskytte samfunnet."

Rettsprosesser mot opposisjonen
Til sist annonserte Maduro at rettsystemet i landet nå vil jobbe for å stoppe volden og arrestere de ansvarlige. Og i denne forbindelsen refererte presidenten til opposisjonsleder Leopoldo López, som overga seg til politiet på tirsdag etter at regjeringen hadde anklaget ham for å ha ansvaret for de voldelige protestene i landet.

Flere parlamentsmedlemmer som støttet López ble også arrestert på tirsdag. Det uavhengige og kjente parlamentsmedlemmet María Corina Machado ble også arrestert, samme med en gruppe av parlamentsmedlemmer fra partiet til López. Maduros uttalelser kan tyde på at disse nå vil bli stilt for retten og anklages for å stå bak volden.

Les mer om voldsbølgen i Venezuela i denne artikkelen: "Opposisjonsledere arrestert i Venezuela etter protester".

Imens fortsetter opposisjonen å protestere mot Maduros regjering i Caracas og i flere andre byer i Venezuela. Det er særlig den negative økonomiske utviklingen og inflasjonen i landet som har skapt økende frustrasjon blant venezuelanerne, og nye deler av befolkningen synes å ha vendt seg bort fra regjeringspartiet.

En større del av befolkningen kritiserer nå også de "diktatoriske tendensene" til president Maduro. I november ga parlamentet Maduro nærmest diktatoriske fullmakter til å styre landet på grunnlag av dekreter og uten parlamentarisk innblanding.

Les mer om Maduros utvidede makt i denne artikkelen: "Venezuelas president strammer grepet om makten".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no