See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Silvio Berlusconi hadde en dårlig dag i Senatet i dag
© Senato della Repubblica/Kureren
Politikk - Italia

Berlusconi kapitulerer og støtter Lettas regjering

Italias statsminister Enrico Letta i Senatet i dag

© Senato della Repubblica/Kureren
Kureren, 2. oktober 2013
- Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi overrasket alle i dag da han ga sin støtte til regjeringen til Enrico Letta. Statsminister Letta var i dag i senatet for å be om en tillitserklæring til regjeringen etter kaoset forårsaket av Berlusconi. Og det fikk han.

Samlingsregjeringen til statsminister Letta vant en knusende seier over Berlusconi i tillitsvotumet i det italienske senatet i ettermiddag. Av de totalt 305 senatorene sa hele 235 at de hadde tillit til Lettas regjering, mens kun 70 viste sin mistillit. Berlusconis parti ga Letta sin tillit.

Letta snakket i sin tale til senatet i Roma eksplisitt til Berlusconi, som er i ferd med å bli utestengt fra parlamentet etter en rettskraftig fengselsdom for skatteunndragelse. For noen uker siden begynte Berlusconi å true med å trekke støtten til Lettas koalisjonsregjering, noe som ville fremtvinge et nyvalg allerede i november.

Berlusconi kunngjorde lørdag at de fem ministrene fra hans parti, Frihetens folk (PdL), ville forlate regjeringen. Avgjørelsen skapte en krise, ikke bare i regjeringen, men også innenfor rekkene av Berlusconis parti. Angelino Alfano, visestatsminister, innenriksminister og den antatte politiske arvtakeren til Berlusconi, tok avstand fra Berlusconi i går og ba partifellene om å støtte Letta i tillitsvotumet i dag.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Berlusconi lager ny regjeringskrise i Italia".

Statsminister Letta holdt i dag en times tale i senatet, der han ikke kom med noe avslørende overraskelser, men kritiserte kaoset som Berlusconi på ny hadde skapt i italiensk politikk.

"I går kveld kunne jeg ikke sove... i likhet med mange av dere." Med disse ordene begynte statsministeren Letta sin forsvarstale i senatet før dette skulle stemme over tillitserklæringen i ettermiddag.

Letta understreket at det er nødvendig å skille mellom "regjeringens arbeid og Berlusconis problemer" og at de rettslige problemene til den tidligere statsministeren og regjeringens skjebne er to ting som "ikke kan kobles sammen."

Og dersom dette ikke var klart nok, insisterte Letta på at "i en demokratisk stat, blir en dom respektert og satt ut i livet," med henvisning til at Berlusconi prøver å vri seg unna fengselsstraffen. Letta fortsatte: "Alle italienere er like for loven" og ingen kan bli favorisert eller forhåndsdømt, insisterte han.

Statsministeren fremhevet "den alvorlige faren for landets økonomi dersom regjeringen faller på dette tidspunktet," og han minte om "det katastrofale bildet som ville bli skapt av Italia som et land man ikke kan stole på og som ikke lærer av sine feil." Videre insisterte han på at regjeringens fall ville bety å oppgi de nødvendige politiske reformene som allerede er i gang.

Samtidig har Berlusconi i løpet av hele dagen fremvist gester av både sinne og tretthet. Ifølge den italienske avisen La Stampa sa den tidligere statsministeren i dag tidlig at han ønsket å se "ansiktet til den som stemmer for Letta og mot det jeg har gitt ordre om" innen sitt eget parti PdL.

Ryktene om hvordan PdL-medlemme ville forholde seg under tillitsvotumet i dag har flammet opp i forskjellige versjoner gjennom hele formiddagen. I dag tidlig skrev en rekke italienske medier at opptil 40 PdL-senatorer var villig til å følge rådet til Alfano om å ignorere ordren fra Berlusconi og å stemme for et fortsatt regjeringssamarbeid med Letta. Letta trenger støtte fra minst 20 PdL-senatorer. Men noen timer senere skrev La Stampa at Berlusconis parti ville stemme mot den nåværende statsministeren.

Les mer om krisen i partiet Frihetens folk (PdL) i denne artikkelen: "Berlusconis parti nærmer seg oppløsning".

Men det var, nærmest som vanlig i Italia, Berlusconi selv som igjen hadde det siste ordet. Da han endelig holdt sin annonserte tale i Senatet, sa han at "vi har bestemt oss for å gi støtte til regjeringen". Dermed kunne Lettas regjering forsette.

Berlusconis kapitulasjon kommer trolig som resultat av at et flertall i PdL hadde forklart partilederen at de ville støtte Lettas regjering. Det ville ha betydd en splittelse av PdL eller at Berlusconi hadde tapt makten over partiet. Med et slikt nederlag fremfor seg, valgte 77-åringen altså å omgjøre sin beslutning om å skape enda en regjeringskrise i Italia. Berlusconis autoritet regnes i italienske aviser som sterkt svekket etter de siste dagers konflikt i PdL.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no