See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Angelino Alfano, Italias nylig avgåtte visestatsminister og nestleder i PdL
© Maurizio Lupi/Kureren
Politikk - Italia

Berlusconis parti nærmer seg oppløsning

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi

© Antonio Paolo Sanna/Kureren
Kureren, 30. september 2013
- Etter at Silvio Berlusconi beordret fem ministere fra partiet sitt til å trekke seg fra samlingsregjeringen i helgen, er det nå fullt kaos i partiet. Nå avslører ministerne at de ikke var enige med Berlusconi og det snakkes åpent om å oppløse eller splitte partiet.

Italias sosialdemokratiske statsminister Enrico Letta øyner i dag nytt håp for at han likevel kan redde et regjeringsdyktig flertall i parlamentet og senatet i Roma. Flere av Berlusconis støttespillere vurderer nemlig å snu partieieren ryggen og finne nye måter å samarbeide med Letta på.

Det populistiske partiet Frihetens folk (PdL), grunnlagt av Berlusconi og drevet som hans private virksomhet, er i full oppløsning etter at eksstatsministeren i helgen kastet Italia ut i en ny regjeringskrise for å redde sin egen posisjon. Berlusconi beskrives i dag som "desperat" for å unngå å miste sin senatorpost som følge av en rettskraftig fengselsdom mot ham. 76-åringen vil dermed også unngå å bli satt i husarrest som følge av dommen.

Som et eksempel på kaoset i PdL, er det i dag ikke engang klart hva partiet egentlig heter. Grupperingen som omtales som "de mest radikale" i partiet, krever at PdL nå går tilbake til sitt opprinnelige navn, "Forza Italia", mens de mer moderate i partiet foretrekker å holde seg til PdL. Splittelsen i partiet er allerede et faktum.

Fire av de fem PdL-ministrene som Berlusconi tvang til å kunngjøre sin avgang på lørdag har gjort det klart at de ikke vil være med på det de omtaler som "radikaliseringen" av partiet og partiets leder. De vil ikke bli delaktige i et eventuelt nytt "Forza Italia".

Flere italienske medier avslører i dag at det plutselige bruddet i regjeringssamarbeidet mellom Berlusconis PdL og det sosialdemokratiske partiet PD til statsminister Enrico Letta kom etter direkte ordre fra Berlusconi selv. Partieieren hadde tatt beslutningen på sin villa i Arcore, og var kun omgitt av partiets mer radikale medlemmer (de såkalte falkene), uten å ta hensyn til den moderate fløyen i PdL (de såkalte duene).

Til og med Angelino Alfano, inntil lørdag visestatsminister, innenriksminister og den antatte politiske arvingen til Berlusconi, fikk seg en overraskelse da han fikk mottok marsjordren over telefon. Alfano fikk ikke frihet til å gjøre mer enn å dempe formuleringene i noen korte setninger i pressemeldingen som ble sent til media.

I en melding på Facebook tar nestleder Alfano i dag avstand til PdL. "Jeg er lojal m

Maurizio Lupi, inntil lørdag minister for infrastruktur og transport

© Maurizio Lupi/Kureren
ot Berlusconi. Men lojaliteten tvinger meg til å si at vi ikke kan ta imot råd fra ekstremister med posisjoner som er fremmede for vår historie og våre verdier. Dersom det er slike synspunkt som vinner frem, vil drømmen om et nytt Forza Italia ikke bli realisert," skriver Alfano.

Gaetano Quagliariello, PdLs avgåtte minister for konstitusjonelle reformer, sier i dag at: "Jeg vet ikke om det vil bli en splittelse [i partiet]. Jeg vet bare at dette ikke tilsvarer sentrum i partiet. Jeg vil ikke forholde meg til Forza Italia." Deretter fulgte den avgåtte helseministeren, Beatrice Lorenzini: "De som rådgir Silvio Berlusconi, presser oss ut mot det radikale høyre, der jeg ikke føler meg hjemme."

Også Maurizio Lupi, inntil nå minister for infrastruktur og transport og ansvarlig for Berlusconis siste valgkamp, har kritisert partilederens avgjørelse på det sterkeste: "Forza Italia får ikke være en ekstremistisk bevegelse i hendene på ekstremister. Vi ønsker å være med Berlusconi, med hans historie og hans ideer, men ikke med hans dårlige rådgivere."

Nytt regjeringsflertall for Letta?
Nå spekuleres det derfor om en nært forestående splittelse i Berlusconis parti, i et Forza Italia og et PdL. Italienske medier refererer også til "partiinterne rykter" om at rundt 30 PdL-representanter i parlamentet i Roma nå er på vei ut av partiet og inn i et mindre sentrumsparti.

Samtidig fortsetter statsminister Letta sin offensiv for å redde stumpene til samlingsregjeringen. Letta varsler at han vil gjennomføre sitt planlagte tillitsvotum i parlamentet og senatet i dag og i morgen. Der vil han tvinge PdL-representantene til "en åpenbaringsed fremfor øynene til det italienske folket," slik han selv formulerer det.

Og det kan være tegn på at det blir mange utbrytere fra både PdL og det antipolitiske partiet Femstjernersbevegelsen til ekskomiker Beppe Grillo, som alle vil unngå nytt politisk kaos i Italia. Letta spiller nå høyt, men han kan lykkes med å vinne et nytt flertall for sin regjering, med eller uten PdL-ministre.

Les mer om Italias regjeringskrise i denne artikkelen: "Berlusconi lager ny regjeringskrise i Italia".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no