See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia
» 21.01.2014 - Italia: "Renzusconi" truer Lettas regjeringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Mange møtte opp på Piazza dei Signori i sentrum av byen Treviso for å høre resultatet av folkeavstemningen
© Francesca Nava/GNU/Kureren
Politikk - Italia

Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia

Det ble jubel i Treviso da resultatene av folkeavstemningen ble kjent fredags kveld

© Beatrice Panto/GNU/Kureren
Kureren, 21. mars 2014
- Venezia og Veneto-regionen i Nord-Italia har avholdt en svært vellykket folkeavstemning om løsrivelse fra resten av landet. Resultatet var uomtvistelig: Godt over halvparten av befolkningen har stemt, og 89 prosent av disse ønsker en løsrivelse fra Italia.

Det store flertallet av innbyggerne i Veneto-regionen ønsker seg en selvstendig stat. Dette er resultatet av en uformell online folkeavstemning, som er blitt holdt i fem dager frem til fredag. Arrangørene håpte på minst to millioner stemmer, noe som tilsvarer 50 prosent av manntallet i regionen. Og det ble ikke noe problem.

Av de nesten fire millioner borgerne av Veneto som ble gitt anledning til å stemme, deltok hele 2.360.325, ifølge mannskapet bak nettstedet "plebiscito.eu", åstedet for selve folkeavstemningen. Nettstedet var koblet opp mot data fra manntallet i Veneto-regionen, og alle registrerte velgere hadde fått en engangskode for å delta i folkeavstemningen, der hovedspørsmål var "Ønsker du deg et Veneto som en uavhengig republikk?"

Og på fredag kveld ble resultatene av folkeavstemningen kunngjort under et stort folkemøte i sentrum av byen Treviso. Der kunne arrangørene annonsere at 2,36 millioner velgere hadde deltatt i folkeavstemningen, noe som representerer over 60 prosent av alle velgerne i Veneto-regionen. Og 2.102.969 personer stemte ja, noe som tilsvarer 89 prosent av stemmene, mens kun 257.276 stemte nei.

En valgdeltakelse på over 60 prosent er uhørt høyt, gitt at folkeavstemningen var fullstendig privat arrangert, uten offisiell medvirkning fra noen myndigheter (om enn med støtte fra regionens separatiske regjeringsparti). I utgangspunktet ble nettavstemningen også nærmest boikottet av italiensk presse, helt til man ble oppmerksom på at det likevel var hundretusener som deltok fra dag én.

På fredag ble altså resultatet lest opp i Treviso, slik arrangørene hadde annonsert på forhånd. Ifølge den lokale avisen La Tribuna di Treviso, var det et stort antall innbyggere som hadde samlet seg ved Piazza dei Signori i Treviso sentrum for å høre konklusjonene fra folkeavstemningen. Og det var mange som ropte "frihet, frihet" da tallene ble lest opp.

"Vi er her for å erklære uavhengighet" sa en av arrangørene av folkeavstemningen, Gianluca Busato, under folkemøtet. "Vi erklærer og proklamerer Veneto-republikken," fortsatte han, til stor jubel i folkemengden.

Uten konsekvenser?
Men folkeavstemningen var juridisk sett kun en underskriftskampanje, uten noen formelle politiske eller juridiske konsekvenser. Tanken var likevel at, derso

Regionen Venetos plassering i dagens Italia

© Wikipedia Commons/Kureren
m minst halvparten av de stemmeberettigede i Veneto deltok, ville avstemningen måtte føre til praktiske konsekvenser, da den i så fall ville uttrykke folkeviljen i provinsen i Veneto. Og det er nettopp dette som nå har skjedd.

Det klare jaet kan bidra til å legitimere de mange separatistiske kreftene i Nord-Italia. Separatistenes hovedargument er at Veneto-regionen betaler for mye i skatt til nasjonale myndigheter i Roma. Det hevdes at regionen årlig betaler 20 milliarder euro (over 165 milliarder kroner) mer til Roma enn det staten gir tilbake til regionalmyndighetene.

Venetos regionale guvernør, Luca Zaia, er fra separatistpartiet Lega Nord, og han har støttet folkeavstemningen ved å be befolkningen om å delta i den. "Dersom Barcelona får sin uavhengighet, kan Venezia også få det," påpekte Zaia i en nylig uttalelse til lokalpressen.

"Den nasjonalistiske bevegelsen står sterkere enn noensinne, og dette er ikke på grunn av befolkningen i nord, som fortsatt er opptatt av andre ting, men på grunn av Roma," hevdet Zaia, med henvisning til regjeringen i Roma under statsminister Matteo Renzi. Ifølge Zaia er Renzi en "sentralist som ikke har tro på regionene," noe som bekreftes gjennom den planlagte avskaffelsen av overhuset Senatet, der regionene utøver sin makt.

Rik region
Regionen Veneto består i hovedsak av det italienske landområdet til den historiske Republikken Venezia, som ble grunnlagt på 700-tallet og besto i et årtusen, helt frem til Napoleonskrigene. I 1797 kom størstedelen av Veneto under Østerrike, og først i 1867 ble regionen del av det nylig grunnlagte kongeriket Italia. Og dermed er det kun en relativt kort historie som forbinder Veneto med Roma.

Regionen er blant de aller rikeste i Italia og i hele Europa.

Før var økonomien i fruktbare Veneto nesten fullstendig basert på landbruk, mens den nå i høy grad er orientert mot høyteknologisk industri, samt og mote og design. Dessuten er rundt en femtedel av turismen i dagens Italia konsentrert i Veneto. I tillegg til kystbyen og kulturperlen Venezia, inngår også de større byene Verona, Padova, Vicenza og Treviso i regionen.

Les mer om folkeavstemningen i Veneto i denne artikkelen: "Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no