See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia
» 21.01.2014 - Italia: "Renzusconi" truer Lettas regjeringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Beppe Grillo var ikke så bekymret etter å ha få opplest dommen
© MoVimento 5 Stelle/Kureren
Politikk - Italia

Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel

Aktivisten Grillo, da han begikk lovbruddet han nå ble dømt for i desember 2010

© MoVimento 5 Stelle/Kureren
Kureren, 4. mars 2014
- Beppe Grillo, tidligere komiker og grunnleggeren av den italienske Femstjernersbevegelsen, er blitt dømt til en fire måneders fengselsstraff. Opposisjonslederen var anklaget for å delta i en ulovlig protest mot den kontroversielle høyhastighetsbanen Torino-Lyon for over tre år siden.

Grillo leder det tredje største partiet i det italienske parlamentet, men er ikke selv parlamentariker. Hans omstridte Femstjernersbevegelse, som for tiden plages av indre stridigheter, har nektet å samarbeide med alle andre politiske bevegelser og partier i Italia.

Men nå innhentes også Grillo av sin fortid. Og i tillegg til Grillo, dømte domstolen i Torino også Alberto Perino, lederen av bevegelsen "No Tav", som leder protestene mot høyhastighetsbanen mellom Torino i Nord-Italia og Lyon i Frankrike, til fire måneders i fengsel. Også ni andre tiltalte ble dømt til fengselsstraffer på opp til ni måneder, mens dommeren frikjente ti av de i alt 21 tiltalte.

Enrico Grillo, som både er advokaten og sønnen til lederen av Femstjernersbevegelsen, sier at faren nå vil vurdere å anke dommen, som i tillegg til fengselsstraff også inkluderer en bot på symbolske 103 euro (rundt 855 kroner), ifølge den italienske avisen Il Corriere della Sera. Påtalemyndigheten i Torino hadde opprinnelig bedt om en ni måneders fengselsstraff.

Beppe Grillo selv, var ikke til stede i domstolen da kjennelsen ble lest opp i går. Men han takket for solidariteten fra de mange støttespillerne hans gjennom prosessen. Som vanlig brukte Grillo sosiale medier for å melde seg til orde, da han nekter å uttale seg i de ordinære mediene.

"Jeg kommer ikke til å overgi meg. Solidariteten fra dere er en stor hjelp," skrev han i en Twitter-melding. På den svært godt besøkte bloggen hans, skrev Grille videre at han mener at dommen "er en medalje for sivil tapperhet" (una medalla al valor civil) for ham.

Ulovlig protest
Ifølge dommen brøt Grillo, sammen med en gruppe demonstranter fra "No Tav", den 5. desember 2010 seg inn i et hus, som hadde blitt reist ulovlig for å huse demonstranter mot byggingen av den nye jernbanelinjen mellom Torino og den franske storbyen Lyon.

Huset var hovedkvarteret til "No Tav" og bevegelsens fremste symbol. Men siden det ble bygget ulovlig, hadde myndighetene sperret det av. Huset lå midt i traseen til den planlagte togruten.

Rett før Grillo og de andre demonstrantene brøt sperringen og kom seg inn i huset, hadde myndighetene advart aktivistene om at de i så fall ville begå en straffbar handling. Etter noen minutter inne i huset, trådde Grillo ut gjennom døren for å posere foran kameraer og fotografer med kryssede hender, s

Fikk ikke snakke: Italias nye statsminister Matteo Renzi og Beppe Grillo, leder av Femstjernersbevegelsen

© MoVimento 5 Stelle/Kureren
om om han hadde blitt påsatt håndjern.

Dagens dom er ikke den første mot Grillo.

Den tidligere komikeren ble i 1981 dømt for uaktsomt drap etter en trafikkulykke, der han var ansvarlig og der tre mennesker omkom. Derfor har han, helt siden ha grunnla Femstjernersbevegelsen i 2009, aldri villet stille til valg som parlamentsmedlemm og kun fungert som leder for partiet. Grillo og partiet hans krever nemlig at tidligere straffedømte ikke får tilgang til å sitte i parlamentet.

Et parti i full krise
Femstjernersbevegelsen, som fikk et strålende resultat ved forrige valg, er imidlertid i full krise i dag, noe som tyder på at det vil være vanskelig å gjenta suksessen ved fremtidige valg.

Allerede for flere måneder siden begynte det å vises tydelige tegn på intern konflikt i partiet, spesielt på grunn av Grillos svært autoritære lederstil. Grillo forbød blant annet parlamentsmedlemmer konsekvent å delta i alle former for tv-programmer, noe som resulterte i flere personkonflikter. Men det er i de siste ukene at spenningen i partiet nådde sitt foreløpige klimaks.

Den nåværende krisen startet midt i februar, da Grillo møtte nåværende statsminister Matteo Renzi, som på den tiden var på utkikk etter støtte for å danne Italias nye regjering. Møtet ble kringkastet over Internett, og der kunne man observere en despotisk og selvforherligende Grillo, som åpent beskrev seg selv som "udemokratisk", mens Renzi ikke en gang fikk lov til å komme til orde.

Etter denne pinlige hendelsen, bestemte flere parlamentsmedlemmer fra Femstjernersbevegelsen seg for å ytre sin protest mot Grillos oppførsel. Grillo aksepterte ikke kritikken og ba om at fire parlamentsmedlemmer måtte forlate partiet. Partilederen oppfordret alle partiets medlemmer til å stemme online for å avgjøre skjebnen deres.

Den elektroniske stemmegivningen endte med et overveldende flertall for å utvisne de fire "forræderne": 29.883 stemmer for og 13.485 imot. Men ekskluderingen av disse fire har generert en bølge av raseri blant parlamentarikere for Femstjernersbevegelsen. Denne helgen var det allerede totalt 11 parlamentsmedlemmer som har valgt å forlate partiet.

Og antallet kan komme til å øke. Nå er utbryterne nemlig i ferd med å danne en ny parlamentsfraksjon på venstresiden i italiensk politikk, som trolig kan bli starten på et nytt protestparti, uten Grillo.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no