See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia
» 21.01.2014 - Italia: "Renzusconi" truer Lettas regjeringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Upopulær: Italias nye statsminister Matteo Renzi
© Carlo Nidasio/Kureren
Politikk - Italia

Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi

Ble kastet ut av Renzi: Italias avtroppende statsminister Enrico Letta

© Palazzo Chigi/Kureren
Kureren, 21. februar 2014
- Allerede før Italias påtroppende statsminister Matteo Renzi presenterte sin regjering, var det klart hva folk i gata mener om ham. 65 prosent av befolkningen likte ikke hvordan Renzi "kuppet" seg til makten. Hele 78 prosent mener at Renzi ikke vil lyktes som stasminister.

Etter at lederen av Partito Democratico (PD), Matteo Renzi, presset partikollega Enrico Letta til å gå av som statsminister for en uke siden, fikk han på mandag i oppdrag å danne ny regjering. Og allerede i dag presenterte Renzi de nye statsrådene sine til president Giorgio Napolitano.

Men meningsmålingene denne uken viser at skepsisen mot uerfarne og "maktsyke" Renzi er stor. De fleste italienere liker ikke hvordan Renzi ryddet statsminister Letta ut av veien.

Les mer om Renzis "kupp" i denne artikkelen: "Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia".

Ifølge en meningsmåling fra det italienske instituttet IPR tidligere denne uken, har 65 prosent av velgere et negativt inntrykk av hvordan Renzi kom seg til makten, og til konflikten Renzi har skapt i partiet for å bli statsminister.

Videre sier 59 prosent av velgere at de har null tillit til den nye regjeringen til Renzi, selv før han hadde presentert statsrådene.

Disse tallene burde bekymre Renzi, men han har i de siste dagene uttalt at han er ikke redd for hva meningsmålene sier. Renzi stoler på at italienerne vil ombestemme seg når regjeringen hans først begynner å gjøre jobben han har satt seg fore.

Men tallene viser også at Det demokratiske partiet mister velgere. På bare en uke - nettopp den uken Renzi kom med "dolkestøtet i ryggen på Letta" - mistet partiet 2,5 prosentpoeng på målingene, og gikk ned fra 31,2 til 28,7 prosents oppslutning. Partiet kan være på vei til å miste sin posisjon som Italias største.

Nedturen fortsetter
Da Renzi i dag presenterte sin regjering, var ikke pop

Blir fortsatt innenriksminister: Angelino Alfano, leder av partiet Nuovo Centrodestra (NCD)

© EPP/Kureren
ularitetsnivået mye bedre, tvert i mot. Ifølge en helt ny måling fra IPR mener 78 prosent av velgere at Renzi ikke kommer til å få det lett som statsminister og at han ikke vil lykkes med sin nye regjering.

Kun 22 prosent tror at Renzi kan komme til å regjere lenge. Rundt halvparten av italienere tror at Renzis regjering kommer til å leve i maksimalt ett år, og bare 12 prosent tror at han vil forbli statsminister i fire år, helt frem til neste valg i 2018.

Halvparten av velgere mener det er ikke riktig at Renzi blir statsminister uten å ha blitt valgt, og at han burde ha ventet til valget. Dette gjelder også 43 prosent av velgerne fra hans eget parti, PD, i tillegg til 73 prosent av velgere til det populistiske Forza Italia og 21 prosent av velgere til Beppe Grillos "5-stjerner-bevegelse".

Og mens bare 6 prosent av italienere sier de er "veldig positive" til Renzis nye regjering, er 35 prosent av italienere "veldig negative".

Målingene står i stor kontrast til Renzi svært høye popularitetsverdier for noen måneder siden. Før han hadde reell makt i PD, var Firenze-ordføreren Italias mest populære politiker. Den gang ønsket også svært mange Renzi som statsminister. Men italienerne synes å ha mistet tilliten til Renzi etter hans åpenlyse maktspill om statsministerposten de siste to månedene, som raskt kunne ha ført til en splittelse i partiet og nyvalg.

Italias første likestilte regjering
Men i dag presenterte Matteo Renzi sine nye statsråder for offentligheten, og dermed en regjering som allerede før den har begynt å jobbe kan kalles "den minst populære i Italias historie".

Men regje

Blir finansminister: Sjefsstatistiker Pier Carlo Padoan

© Greenweek/Kureren
ringen Renzi blir også "historisk" av to andre grunner. Den store nyheten alle italienske medier i dag biter seg merke i er at dette er den første likestilte regjeringen i Italias historie, med åtte menn og åtte kvinner som ministere. Den andre nyheten er at regjeringen er landets yngste noensinne: Regjeringsmedlemmene er i snitt bare 48 år gamle, noe som innebærer litt av et generasjonsskifte i en ellers noe forgubbet italiensk politikk.

Det er kun noen få av statsrådene til Lettas regjering som blir sittende, selv om den nye regjeringen bygger på den samme partikoalisjonen. Angelino Alfano, tidligere Berlusconi-kronprins og leder av partiet Nuovo Centrodestra (NCD), er i dag innenriksminister og forblir på sin post. Partiet NCD vil fortsette å ha tre andre departementer: Helse, transport og institusjonelle reformer.

Ellers er den store nyheten at Pier Carlo Padoan blir Italias ny finansminister. Padoan, som nå skal lede EUs tredje største statsøkonomi gjennom en vanskelig krisetid og omstilling, var til i dag leder for det italienske statistiske instituttet (ISTAT), og han har tidligere vært nestleder i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

Kanskje det mest overraskende er at Renzi har besluttet å avskjedige den velansette politikeren Emma Bonino, som er utenriksminister i Lettas regjering. Federica Mogherini (40), som også er fra PD, skal nå lede Italias utenrikspolitikk, som i juli vil overta det roterende formannskapet i EU.

Les mer om Italias nye statsminister i denne artikkelen: "Matteo Renzi (38) blir Italias nye politiske stjerne".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no