See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia
» 21.01.2014 - Italia: "Renzusconi" truer Lettas regjeringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Roma: Millionby uten penger til vedlikehold
© Moyan Brenn/GNU/Kureren
Politikk | Økonomi - Italia

Roma kun fem timer fra konkurs

Krever statsstøtte: Romas ordfører Ignazio Marino

© Elena Torre/GNU/Kureren
Kureren, 28. februar 2014
- Kun fem timer før februar ble til mars, reddet Italias parlament hovedstaden Roma fra konkurs og kaos med en stor ekstrabevilgning. I løpet av helgen ville offentlig trafikk og flere kommunale tjenester ha blitt lagt ned. Men storbyen står fortsatt på konkursens rand.

I siste liten, og etter flere nervepirrende utsettelser, godtok det italienske parlamentet på fredag kveld en sjenerøs ekstrabevilgning på 570 millioner euro (4,7 milliarder kroner) til kommunen Roma, slik at byen kan betale lønn og regninger i mars. Men dette er en dråpe i havet i forhold til Romas gjeld på 14 milliarder euro (116 milliarder kroner).

Romas ordfører truet i går med å blokkere gater, stenge byen for trafikk og nedlegge kommunale tjenester, dersom byen ikke fikk ekstramidler fra regjeringen. Roma er på konkursens rand og hadde fra 1. mars ikke midler til å betale sine 25.000 offentlige tjenestemenn samt 30.000 flere ansatte i kommunale selskaper.

Ifølge Romas ordfører Ignazio Marino ville man i løpet av syv dager bli nødt til å stenge all offentlig transport i den italienske hovedstaden. I tillegg til å mangle lønnsmidler, hadde byen ikke har en gang penger til drivstoff til transportmidlene. Og ifølge Roma-avisen La Reppublica ville også andre kommunale tjenester snart måtte stenges; blant annet den kommunale søppeltømmingen og barnehagene.

Romas ordfører kom i dag med enda mer dramatiske utspill. Marino advarte i formiddag om at, dersom byen ikke får en ekstra finansinnsprøyting fra regjeringen, vil Roma komme til å stenge både offentlig og privat transport i hele byen allerede søndag 2. mars. Da ville kun utrykningskjøretøy bli tillat å kjøre i Romas gater i nødssituasjoner.

Parlamentet kritisk til krisepakke
Ifølge Marino er det Italias ny statsminister, Matteo Renzi, som hadde skyld i dagens situasjon i Roma. Renzi hadde på forhånd sagt at han ville hjelpe landets hovedstad ut av den økonomiske krisen.

Men statsministeren led i går et nederlag i parlamentet, som ikke ville vedta et lovforslag om en krisebevilgning for Roma kommune. Dermed ble krisepakken foreløpig lagt på is, og Roma så ut til å bli betalingsudyktig på kort tid.

Statsminister Renzi synes konfrontert et parlament som har et behov for å markere selvstendighet overfor den nye regjeringen. Mange opposisjonsrepresentanter nekter å samarbeide med Renzi i protest mot at Italia for en uke siden fikk nok en regjering som ikke er blitt valgt av folket. Det samme gjelder enkelte representanter fra regjeringspartiene, særlig fra Nord-Italia.

Men på fredag kveld klarte det italienske parlamentet, under press fra Renzi og fra Roma-ordførerens stadig mer desperate utspill, å enes om en noe r

Holdes ansvarlig: Italias statsminister Matteo Renzi

© Palazzo Chigi/Kureren
edusert pakke med det betegnende navnet "Salva Roma" (Redd Roma). Dermed får millionbyen innen kort tid en ekstrabevilgning på 570 millioner euro (4,7 milliarder kroner), som er noe mindre enn de 816 millioner euro (over 6,7 milliarder kroner) tidligere statsminister Enrico Letta hadde lovt Roma-ordføreren.

Det italienske parlamentet definerte også tøffere krav til Roma kommune for å utbetale denne fortsatt store summen. Blant annet kreves det en realistisk nedbetalingsplan for den enorme gjelden, redusering av den enorme og ineffektive arbeidsstyrken og salg av noe kommunal eiendom.

Gamle, dyre synder
Storbyen Roma har imidlertid mye større finansielle problemer enn det denne ekstrabevilgningen klarer å løse. Men en gjeld på størrelse med en tidel av det norske statsbudsjettet, bruker byen store deler av budsjettmidlene sine på å nedbetale gamle lån. Et av de store problemene er det enorme antallet kommunalt ansatte med dårlig definerte arbeidsoppgaver.

Ifølge ordfører Marino har han selv ingen skyld i hovedstadens katastrofale økonomiske situasjon. Ordføreren hevder at byen fortsetter å ha store utgifter som er blitt påført den for mange tiår siden. For eksempel er byen Roma fortsatt nødt til å tilbakebetale leie av tomter som byen leide inn for å bygge den olympiske landsbyen helt tilbake i 1960.

Derfor legger Roma-ordføreren skylden for situasjonen på forgjengerne sine. Marino, som ble valgt som Romas ordfører i fjor sommer, mener at "Roma har kastet bort penger i flere tiår. Med de pengene vi har i budsjettet i dag, kan jeg reparere én gate i Roma hvert 52. år. Det er ikke akkurat det jeg vil kalle for vedlikehold."

Men samtidig lover ordfører Marino å yte motsand. "Jeg blir ingen ny Nero!" advarte han, med henvisning til den brutale og myteomspunne romerske keiseren som ifølge legenden spilte lyre mens byen var i brann.

Krisemaksimeringen til Marino synes å ha hjulpet, selv om statsminister Renzi nå beskyldes for å gi spesialbehandling til upopulære Roma. Hovedstaden er nemlig langt fra den eneste byen i Italia som sliter med enorm gjeld og akutte finansielle problemer. Det kan dermed komme flere krav om krisepakker til parlamentet, noe som gir en ekstrabelastning på Italias allerede anspente nasjonaløkonomi.

Les mer om den økonomiske situasjonen i Italia i denne artikkelen: "Fattigdommen i Italia er doblet i løpet av fem år".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no