See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia
» 21.01.2014 - Italia: "Renzusconi" truer Lettas regjeringChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Går det mot et selvstendig Veneto? Veneto Repubblica Indipendente?
© Plebiscitu.eu/Kureren
Politikk - Italia

Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia

Regionen Venetos plassering i dagens Italia

© Wikipedia Commons/Kureren
Kureren, 18. mars 2014
- Mens hele verden har fulgt folkeavstemningen på Krim, stemmer også Venezia og Veneto-regionen i Nord-Italia om en løsrivelse fra resten av landet. Folkeavstemningen startet online på søndag og skal vare fem dager. Og på tirsdag kveld har allerede en million innbyggere stemt.

Innbyggerne i den folke- og tradisjonsrike norditalienske regionen Veneto får kun stemme online og per telefon, i det som private initiativtakere kaller en rådgivende folkeavstemning. Frem til fredag håper arrangørene på minst to millioner stemmer, noe som tilsvarer over 50 prosent av befolkningen i regionen på over 18 år.

Dersom de oppnår en slik oppslutning, krever initiativtakerne å bli tatt på alvor. Og det som i utgangspunktet virket som et luftslott, ser nå ut til å gå over alle forventninger. I ettermiddag klokka 18 hadde allerede 958.949 stemmeberettigede deltatt i avrøstningen, og folk kan fortsatt stemme frem til fredag. Det er kun personer som er innskrevet i manntallet i Veneto som får delta.

Spørsmålene i "folkeavstemningen" er enkle og klare: "Ønsker du deg et Veneto som en uavhengig republikk?" er det første spørsmålet. Etter dette må deltakerne svare på tre korte spørsmål om de ønsker at Republikken Veneto bør forbli i EU, euroområdet og i NATO.

Deltakerne i folkeavstemningen blir til sist oppfordret til å utpeke en komité bestående av ti personer, som skal jobbe videre med gjennomføringen av konklusjonen i folkeavstemningen dersom resultatet blir "ja".

Uten juridiske konsekvenser
"Folkeavstemningen" som er i full gang i Nord-Italia er juridisk sett kun en underskriftskampanje, formelt uten noen former for politiske eller juridiske konsekvenser. Tanken er likevel at, dersom minst halvparten av de stemmeberettigede i Veneto deltar, vil avstemningen måtte føre til konsekvenser, da den uttrykker folkeviljen i provinsen i Veneto.

Det var en gruppe privatpersoner, etter

Veneto-guvernør Luca Zaia: "Dersom Barcelona får sin uavhengighet, kan Venezia også få det"

© Luca Ciriani/Kureren
eget utsagn uten bindinger til politiske partier, som startet det overraskende vellykkede initiativet. Disse tok initiativ til nettstedet "plebiscito.eu", åstedet for selve folkeavstemningen. Nettstedet er koblet opp mot data fra manntallet i Veneto-regionen, og alle registrerte velgere har fått en engangskode for å delta i folkeavstemningen.

Ifølge arrangørene vil resultatet av folkeavstemningen bli presentert på et arrangement i byen Treviso på fredag. Mens avstemningen pågår, publiserer nettstedet med ujevne mellomrom hvor mange som har stemt, men ikke hva de har stemt.

Selv om resultatene av folkeavstemningen ikke nødvendigvis vil føre til selvstendighet for Veneto, vil et klart "ja" bidra til å legitimere de mange separatistiske kreftene i Nord-Italia. Separatistenes hovedargument er at Veneto-regionen betaler for mye i skatt til nasjonale myndigheter i Roma. Det hevdes at regionen årlig betaler 20 milliarder euro (over 165 milliarder kroner) mer til Roma enn det staten gir tilbake til regionalmyndighetene.

Nordligaen setter seg i spissen
Separatistene står ekstra sterkt i Veneto, en region med Venezia som hovedstad og en tusenårig historie som selvstendig republikk. Og det er nettopp det separatistiske høyrepopulistiske partiet Lega Nord ("Nordligaen") som har makten i dagens Veneto-region.

Lega Nords regionale guvernør, Luca Zaia, støtter folkeavstemningen, og han har bedt befolkningen om å delta i den. "Dersom Barcelona får sin uavhengighet, kan Venezia også få det," påpekte Zaia i en nylig uttalelse til lokalpressen.

"Den nasjonalistiske bevegelsen står sterkere enn noen

Siste gang Veneto erklærte seg uavhengig (i 1848-49), svarte Østerrike med å bombe Venezia (Maleri av Luigi Querena)

© Luigi Querena/GNU/Kureren
sinne, og dette er ikke på grunn av befolkningen i nord, som fortsatt er opptatt av andre ting, men på grunn av Roma," hevder Zaia, med henvisning til regjeringen i Roma under statsminister Matteo Renzi. Ifølge Zaia er Renzi en "sentralist som ikke har tro på regionene," noe som bekreftes gjennom den planlagte avskaffelsen av overhuset Senatet, der regionene utøver sin makt.

Luca Zaia mener videre at Veneto som en uavhengig stat har svært gode muligheter til å overleve meget godt i den globaliserte verden. Veneto-regionen har i dag over 4,5 millioner innbyggere, og Lega Nord minner om at to tredjedeler av medlemslandene i EU er land med mindre enn ti millioner innbyggere, som for eksempel nabolandet Østerrike (8 millioner), Danmark (6 millioner), Finland (5 millioner) eller Slovenia (2 millioner).

Regionen Veneto består i hovedsak av det italienske landområdet til den historiske Republikken Venezia, som ble grunnlagt på 700-tallet og besto helt frem til Napoleonskrigene. I 1797 kom størstedelen av Veneto under Østerrike, og først i 1867 ble regionen del av det nylig grunnlagte kongeriket Italia. Og dermed er det kun en relativt kort historie som forbinder Veneto med Roma.

Regionen er blant de aller rikeste i Italia og i hele Europa.

Før var økonomien i fruktbare Veneto nesten fullstendig basert på landbruk, mens den nå i høy grad er orientert mot høyteknologisk industri, samt og mote og design. Dessuten er rundt en femtedel av turismen i dagens Italia konsentrert i Veneto. I tillegg til kystbyen og kulturperlen Venezia, inngår også de større byene Verona, Padova, Vicenza og Treviso i regionen.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no