See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk | Samfunn - Italia

Berlusconi får 4,2 mrd i bot for å bestikke en dommer

Kureren, 18. september 2013 - Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi fortsetter å høste dårlige nyheter. Etter en 20 år lang juridisk kamp, har italiensk høyesterett dømt Berlusconi til å betale 4,2 milliarder kroner for å bestikke en dommer i den såkalte "Mondadori-saken".

Berlusconis holdingselskap Fininvest ble i går dømt av høyesterett til å betale 541 millioner euro (4,2 milliarder kroner) til holdingselskapet CIR-gruppen, som eies av forretningsmannen Carlo De Benedetti, daglig leder av ukeavisen L'Espresso og dagsavisen La Repubblica.

Berlusconi dømmes for å ha bestukket en dommer slik at han urettmessig kunne tilrive seg kontrollen over medieselskapet Mondadori-gruppen på 1990-tallet.

Høyesterett bekrefter så å si ordrett en kjennelse fra en domstol i Milano fra 2011. Men Berlusconi har fått en strafferabatt på 209 millioner euro i forhold til dommen fra 2011, der han ble beordret til å betale 750 millioner euro (5,9 milliarder kroner), ifølge avisen Corriere della Sera.

Dommen bekrefter at Berlusconi hadde bestukket en dommer i den lange prosessen for å få kontroll over Mondadori-gruppen. Saken startet allerede på begynnelsen av 90-tallet, da de to hovedaksjonærene i Mondadori-forlaget på den tiden, CIR-gruppen og Berlusconis Fininvest henvendte seg til domstolene for å få svar på hvem av dem som hadde rett til aksjene til Arnoldo Mondadoris arvinger.

I første rettsinstans ble CIR-gruppen gitt rett, men Berlusconis Fininvest anket dommen og vant.

Saken var ikke ferdig med det. For allerede i 1995 oppdaget påtalemyndigheten i Milano at Vittorio Metta, en av dommerne i domstolen som reddet ankesaken for Fininvest, hadde fått mer enn 1 milliard lire (4 millioner kroner) av Cesare Previti, advokaten til og en personlig venn av Berlusconi.

Il Cavaliere belønnet sin gode advokatvenn og sørget for at Previti ble senator og forsvarsminister i 1994.

Da Fininvest i 2011 ble dømt til å betale 750 millioner euro til CIR-gruppen, prøvde Berlusconis daværende regjering å innføre en skattereform slik at Berlusconi kunne unngå å betale boten. Men to år senere, bekrefter nå høyesterett at Berlusconi ikke bare må betale 541 millioner euro til CIR-gruppen, men også at han var ansvarlig for bestikkelser.


Allerede i mai i år ble Berlusconi dømt til fire års fengsel for skatteunndragelse av en ankedomstol i Milano, og mange av eksstatsministerens tilhengere tok da til gatene for å protestere mot de "kommunistiske dommere" som angivelig forfulgte Berlusconi på politisk grunnlag. Men det verste sto fortsatt foran eksstatsministeren, med den såkalte "Ruby-saken".

I juni dømte en domstol i Milano Berlusconi til syv års fengsel og et permanent forbud mot å inneha politiske verv etter maktmisbruk og kjøp av sex fra en mindreårig i "Ruby-saken".

Sentralt i rettssaken sto den unge jenta med marokkansk bakgrunn, Karima El Marough, som er mer kjent under navnet "Ruby", samt de famøse bunga-bungafestene som Berlusconi feiret i sin private villa i Arcore, der titals unge jenter ble invitert for å underholde statsministeren. Retten fant det bevist at Berlusconi kjøpte seksuelle tjenester av "Ruby" mens hun var mindreårig. Berlusconi har anket dommet.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Italia frykter nyvalg etter Berlusconis fengselsstraff".

Men det verste som hittil har skjedd Berlusconi, var da høyesterett den 1. august dømte politikeren til fire års fengsel for skatteunndragelser, en bekreftelse av dommen fra mai i år. Denne dommen kan ikke ankes, og politikeren må nå trolig sitte i husarrest i en periode.

Nå må senatet i Roma holde en avstemning for å avgjøre om Berlusconis habilitet som senator etter at han ble dømt til fengselsstraff. Der forventes det at Berlusconi mister sin senatorpost, slik italienske lover krever. Og dersom statsminister Enrico Lettas parti ikke garanterer støtte til Berlusconis videre virke som senator, har ministrene fra Berlusconis eget parti, Frihetens folk (PdL), bekreftet at de vil fratre sine stillinger i koalisjonsregjeringen.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Berlusconi truer med å senke regjeringen i Italia".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no