See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi og Karima El Marough ("Ruby")
© EC/EU/Ruby Rubacuori/Kureren
Politikk - Italia

Italia frykter nyvalg etter Berlusconis fengselsstraff

Dommen preger forsidene i Italia i dag, som her, i 'Corriere della Sera': "Hard straff for Berlusconi, 7 år"

© Faksimile
Kureren, 25. juni 2013
- En domstol i Milano dømte i går kveld Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi til syv års fengsel og et permanent forbud mot å inneha politiske verv etter maktmisbruk og kjøp av sex fra en mindreårig. Nå frykter Italia politiske konsekvenser, blant annet et mulig nyvalg.

Berlusconi fikk i dag sin andre fengselsom på få måneder etter at domstolen i Milano dømte den tidligere statsministeren i saken som har blitt kalt "Rubygate". Retten hadde anklaget Berlusconi for å ha kjøpt seksuelle tjenester fra en mindreårig prostituert, samt å ha misbrukt sin makt som regjeringssjef da han ga politiet ordre om å løslate den samme jenta.

"Bunga-bunga"
Sentralt i rettssaken sto den unge jenta med marokkansk bakgrunn, Karima El Marough, som er mer kjent under navnet "Ruby", samt de famøse bunga-bungafestene som Berlusconi feiret i sin private villa i Arcore, der titals unge jenter ble invitert for å underholde statsministeren. Retten fant det bevist at Berlusconi kjøpte seksuelle tjenester av "Ruby" mens hun var mindreårig.

Men det var et annet forhold som ga Berlusconi den strenge straffen.

Retten fant det nemlig også bevist at Berlusconi, som den gang var statsminister, natten den 27. mai 2010 misbrukte sin makt da han la press på statstjenestemenn ved politihovedkvarteret i Milano. Der satt "Ruby" i varetekt, anklaget for tyveri, men Berlusconi insisterte på at hun måtte løslates, angivelig for å unngå diplomatiske komplikasjoner med Egypt. Statsministeren påsto feilaktig at "Ruby" var datter til Egypts daværende president, Hosni Mubarak.

Forretnningsmannen og lederen av det italienske massepartiet Frihetens folk (PdL), har allerede utstedt en pressemelding, der han protesterer mot den "voldsomme" dommen fra retten i Milano.

Ifølge Berlusconi, er dommen et "angrep" på italienerne som har valgt ham. "Il Cavaliere" forsikret om at han fortsatt ville "stå imot denne forfølgelsen" fra rettsvesenet fordi han er "fullstendig uskyldig". Det er dermed klart at eksstatsministeren vil anke dommen.

Politiske konsekvenser
Den italienske pressen er i dag samstemt i sin evaluering, og sier at dommen mot Berlusconi er det hittil sterkeste juridiske slaget mot eksstatsministeren som kan føre til den endelige slutten for hans politiske karriere. Men avisene spekulerer også i at dommen kan få konsekvenser for den nylig dannede koalisjonsregjeringen i Italia, og i verste fall styrte landet ut i enda en politisk krise.

Storavisen 'Corriere della Sera' frykter i dag at dommen kan få Berlusconi til å trekke sitt partis støtte til koalisjonsregjeringen til statsminister Enrico Letta. Berlusconi selv sitter ikke i regjeringen, men han leder det nest største partiet i koalisjonen.

Avisen understreker at det ville være et typisk reaksjonsmønster for eksstatsministeren å utnytte situasjonen og gjenta anklagene om at han er blitt dømt av "kommunistiske dommere" som del av en politisk sammensvergelse. På denne bakgrunn kan Berlusconi kreve nyvalg, noe det med hans parti ville kunne finnes flertall for i det italienske senatet.

Krisen forventes til høsten
Flere italienske medier venter at Berlusconi vil vente til høsten før han bruker den aktuelle situasjonen for å felle regjeringen Letta. Dette sammenfaller med tidspunktet italiensk høyesterett avsier sin endelige dom, som ikke kan ankes videre, i den såkalte "Mediaset-saken". I denne saken, som dreier seg om skattesvindel av enormt omfang, har Berlusconi allerede blitt dømt til en fengselstraff i første og annen instans.

Høyesterettsdommen i høst er altså den første anledningen der Berlusconi kan få en endelig og rettskraftig fengselsdom mot seg, slik at eksstatsministeren risikerer å måtte sone fra og med denne høsten.

Berlusconi har senere i dag et møte med statsminister Letta på programmet. Etter dette møtet, skal "Il Cavaliere" møte sin egen partiledelse for å diskutere videre strategier.

Dersom dommene faktisk vil tvinge Berlusconi ut av politikken, vil dette likevel ikke bety enden på partiet PdL og politikerens medieimperium. Italienske kommentatorer forventer nemlig at hans datter, Marina Berlusconi, vil prøve å ta over partiledelsen dersom faren faller fra. Datteren vil da ha de samme enorme maktmidlene - mediekontroll, kapital og et politisk parti - som "Il Cavaliere" har hatt før henne.

Les mer om rettssakene mot Berlusconi i denne artikkelen: "Berlusconis rettssaker ryster Italias nye regjering".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no