See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Politikk - Italia

"Berlusconi truer med å senke regjeringen i Italia"

Enrico Letta får overlevert nøklene til kontoret fra Italias avtroppende statsminister Mario Monti

© Governo Italiano/Kureren
Kureren, 4. september 2013
- Berlusconi skaper igjen kaos i italiensk politikk. Den høyrepopulistiske partilederen skal planlegge å trekke støtten til koalisjonsregjeringen til Enrico Letta. Berlusconis avgjørelse kan tvinge regjeringen til å utlyse nyvalg allerede i november.

Silvio Berlusconi vil, ifølge den italienske avisen La Repubblica, trekke tilbake støtten til koalisjonsregjeringen ledet av statsminister Lettas Demokratiske parti (PD). Berlusconis eget Frihetens folk (PdL) er juniorpartner i koalisjonen. Ifølge avisen skal dette annonseres på mandag den 9. september.

På mandag skal senatet i Roma holde en avstemning for å avgjøre om Berlusconis habilitet som senator etter at han ble dømt til fengselsstraff for skatteunndragelser. Der forventes det at Berlusconi mister sin senatorpost. Og dersom statsminister Lettas parti ikke garanterer støtte til Berlusconis videre virke som senator, vil PdL-ministrene i koalisjonsregjeringen fratre sine stillinger etter press fra Berlusconi.

Avisen bemerker at kilder i PdL allerede vurderer 24. eller 25. november som en aktuell dato for nyvalg. Og etter at denne nyheten sprakk i Italia i dag, har børsen begynt å reagere med kursfall.

Med dette scenariet vil Italia igjen henfalle til politisk kaos i et avgjørende øyeblikk i den økonomiske reformpolitikken. Statsminister Enrico Letta prøver nå på ny å gripe fatt i reformene som forgjengeren, Mario Monti, satt i gang for å løse gjeldskrisen. Dersom det må holdes nyvalg i november, vil gjennomføringen av reformene ha stått i stampe i et helt år.

Det var vanskelig nok å få etablert den aktuelle regjeringen. Etter to måneder med kaos og forhandlinger, klarte de største partiene i Italia til slutt å enes om sosialdemokraten Enrico Letta som ny statsminister, og han ble tatt i ed i senatet i Roma den 30. april.

Letta venstreorienterte parti PD måtte svelge den bitre pillen og aksepterte å ta med Berlusconis høyrepopulistiske PdL i regjeringen. Men Letta klarte å overtale Berlusconi selv fra å avstå fra en ministerpost, noe som var et klart krav fra partifellene.

Syvende far i huset
Men Berlusconi har vært en syvende far i huset i regjeringen, og alle de juridiske prosessene rundt ham har truet Italias koalisjonsregjering siden oppstarten i slutten av april. Statsminister Letta har forsøkt å forby regjeringsmedlemmene å uttale seg om rettssakene, men PdL-justisministeren har i italiensk presse gjentatte ganger kritisert domstolene i landet for å forfølge partilederen hans.

I august gjorde italiensk høyesterett deler av dommen mot Berlusconi rettskraftig etter at en domstol i Milano tidligere hadde funnet ham skyldig i storstilt skattesvindel. Eksstatsministeren er dømt til fire års fengselsstraff, men den femårige ekskluderingen fra å delta i politikken ble avvist og behandles nå på nytt av retten i Milano.

Det var den 16. rettsprosessen mot Berlusconi, og denne gangen holdt anklagene helt til topps i rettssystemet.

Dommen førte til et bluss av politisk hysteri i Italia. Ministrene fra Berlusconis parti Frihetens folk (PdL) tilbød å trekke seg fra regjeringen. Støttespillere til PdL-lederen advarte om en mulig "borgerkrig" i Italia; og Berlusconi selv mente demokratiet i landet var truet.

Les mer om Berlusconis rettssaker i denne artikkelen: "Berlusconis rettssaker ryster Italias nye regjering".

Og nå går saken videre, fordi det forventes at Berlusconi må ekskluderes fra senatet på grunn av dommen. Men da må et flertall av senatsmedlemmene stemme for at PdL-lederen utelukkes. Utelukkes Berlusconi fra senatet, er han i praksis utestengt fra italiensk politikk, noe Lettas parti PD har drømt om lenge.

Lettas parti PD har rent flertall i det italienske parlamentet. Men det mangler flertall i senatet, som er grunnen til at det måtte søke koalisjonspartnere etter valget i vår. Men sammen med komikeren Beppe Grillos parti, 5-stjernersbevegelsen, vil PD-representantene ha et klart flertall for å fjerne Berlusconi fra senatet.

For Lettas PD vil det trolig bety en slutt på koalisjonen og et nyvalg. Men støtter PD-senatorene ikke utelukkelsen av Berlusconi, vil partiet miste troverdighet blant egne velgere. Da vil Grillos protestbevegelse storme frem på meningsmålingene.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no