See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i SpaniaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hus til salgs på Gran Canaria
© Katha/GNU/Kureren
Samfunn | Økonomi - Spania

Spania: 800.000 nye boliger finner ikke kjøpere

Oppslagstavla: Mange boliger er til salgs i Spania

© La Caixa/Kureren
Kureren, 6. november 2013
- I Spania, landet som trodde at boligprisene skulle stige til himmels, viser de siste tallene at rundt 800.000 nye boliger finner ikke kjøpere. Samtidig bygges det nå rundt 500.000 boliger i landet. Men dette er kanskje gode nyheter for mange nordmenn.

Ifølge de siste tallene fra Spanias samferdselsdepartement ligger det totale antallet nye boliger som eierne ikke klarer å få solgt på 675.000. Banken Catalunya Caixa registrerer derimot 815.000 nye boliger uten kjøpere i sin siste rapport om boligsektoren i Spania. Dette tilsvarer 3,2 prosent av den totale boligmassen i landet.

Rapporten viser at de fleste av disse nye boligene er konsentrert ved Middelhavskysten, særlig i provinsene Castellón, Alicante, Murcia, Málaga og Almería. Men det er også svært mange tungsolgte boliger i hovedstaden Madrid og innlandsregionene Castilla La Mancha og Castilla y León.

Forfatterne av rapporten forklarer at grunnen til dette, er at det ved Middelhavskysten, og særlig i Castellón-provinsen, har vært en enorm økning i det totale antallet nye boliger i de siste årene. Dette kommer igjen av at mange av de store byggeprosjektene som startet i 2007 og 2008, da krisen eksploderte i Spania, nå er ferdigstilt.

Rekord i Valencia-regionen
Det er regionen Comunidad Valenciana med sine tre provinser - Alicante, Castellón og Valencia - som topper listen, med over 212.000 nye boliger som ingen vil kjøpe, ifølge data fra oktober 2013. Antallet har økt dramatisk, ifølge Catalunya Caixa. I slutten av 2011 lå antallet på 139.000, og nå har dette altså nesten doblet seg på under ett år.

Men også provinsene i Innlands-Spania, blant dem attraktive Sevilla og vakre Toledo, har store mengder boliger som ingen vil kjøpe.

I storbyen Barcelona er det derimot mindre vanskeligsolgte boliger. Og på de alltid populære Kanariøyene er det heller ikke større avsetningsproblemer for nye boliger.

Dette overskuddet av rimelig prisete boliger i Spania har ikke gått upåaktet hen blant internasjonale eiendomsspekulanter. Men selv om de utenlandske investorene og kjøperne nå begynner å komme tilbake, er tempoet i omsetningen fortsatt for tregt til å absorbere boligoverskuddet.

Ifølge samferdselsdepartementet i Madrid ble det i de første seks månedene av 2013 lagt over 23.000 nye boliger på markedet. Men bare 20.000 av disse 23.000 boligene ble solgt i de første seks måneder av 2013. Dermed fortsetter antallet usolgte boliger å øke i Spania.

Tallet virker likevel latterlig lavt når man sammenligner med den spanske boligboomen for noen år siden, da det i løpet av seks måneder i toppåret kom mer enn 300.000 nye boliger på markedet.

Boligprisene faller
Siden det rett og slett er for mange boliger på markedet og spanjolene har fått dårligere råd, har boligprisene ikke uventet sunket i rekordfart de siste årene. Og prisene for ny boliger i Spania falt med ytterligere 5 prosent kun i første halvår 2013.

Boligprisene har hittil falt med totalt 36,9 prosent siden 2007, da de var på sitt høyeste i Spania. Og det ventes at de kan falle ytterligere en tredel i de kommende årene.

Bare i løpet av den siste 12-månedersperioden falt prisen på ny bolig med hele 8 prosent, 2,5 prosentpoeng raskere enn i den foregående 12-månedersperioden (juli 2011 til juni 2012). Det er altså akkurat nå at priskollapsen er på sitt mest brutale i Spania.

Og krisen er dermed langt fra over. Prisen på boliger i Spania vil i gjennomsnitt falle ytterligere 30 prosent i løpet av de neste tre til fire årene (frem til 2016-2017), ifølge publikasjonen "Anuario Estadístico del Mercado Inmobiliario Español 2013", gitt ut av konsulentselskapet RR Acuña & Asociados og basert på offisielle tall.

Men fremtidens boligpriser har spanske spekulanter aldri vært særlig gode til å spå. Faktum er at prisene nå synker i rekordfart mens den spanske nasjonaløkonomien begynner å vise tegn til fremgang. Likevel har folk flest i Spania fortsatt dårligere råd og vil ikke kunne investere i ny bolig på lang tid enda.

Utenlandske investorer og spekulanter er imidlertid allerede på full fart inn i Spania for å sikre seg de beste gullkornene mens disse er tilgjengelige. Det er derfor ikke godt å si om dette er øyeblikket for å investere i Spania eller om det er best å vente i enda ett år. Men det lønner seg i alle fall å se rundt om på det spanske boligmarkedet nå.

Les mer om kollapsen i boligmarkedet i Spania i denne artikkelen: "Boligprisene faller med 37 prosent i Spania".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no