See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 07.01.2014 - Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania
» 21.11.2013 - Spania: 5 millioner kr i bot for å protestereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Klar tale under protest i Madrid: "Aborto porque me sale del coño" (Jeg aborterer fordi det er fitta mi som bestemmer)
© Lix Marie/GNU/Kureren
Samfunn - Spania

80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov

Upopulær: Den nye abortlovens far og Spanias innenriksminister, Alberto Ruiz-Gallardón

© Gaelx/GNU/Kureren
Kureren, 13. januar 2014
- Spanias konservative regjering er i ferd med å endre dagens liberale abortlov med en restriktiv praksis, slik at selvbestemt abort forbys. Men nå viser meningsmålingene at nesten hele befolkningen, 80 prosent, er imot den nye abortloven.

Ministerrådet i Madrid vedtok rett før jul den kontroversielle nye abortloven, som parlamentet nå må vedta. Ifølge lovens forfatter, justisminister Alberto Ruiz-Gallardón, vil den nye loven kun tillate at abort utføres i to tilfeller: "alvorlig fare for den fysiske eller psykiske helsen til kvinnen, til og med 22. svangerskapsuke, eller i tilfelle av voldtekt, til og med 12. svangerskapsuke."

I praksis avskaffes dermed retten til selvbestemt abort i Spania. Regjeringspartiet har full kontroll i parlamentet i Madrid, og det regnes derfor som sikkert at den nye, restriktive abortloven vil vedtas og tre i kraft allerede senere i år.

Med denne lovendringen tar regjeringen til statsminister Mariano Rajoy et stort skritt tilbake i landets historie, og vedtar den mest restriktive abortloven siden demokratiet ble innført i Spania. Den nye loven vil også forby abort når det er alvorlige misdannelser på fosteret, noe som har vært tillatt svært lenge i Spania.

Med den nye abortloven trenger jenter på 16 og 17 år igjen foreldrenes samtykke for å avbryte graviditeten. Også for ungjentene gjelder begrensningen om at kun voldtekt er god nok grunn til å abortere. Videre står det i den nye loven at enhver lege kan nekte å utføre en abort av samvittighetsgrunner. Og regjeringen vil videre forby all slags reklame for klinikker som utfører abort.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Spania varsler Europas mest restriktive abortlov".

Ingen støtte blant velgerne
Men nå viser det seg at regjeringens lovforslag ikke har støtte verken blant befolkningen eller innenfor regjeringspartiet, det konservative Partido Popular (PP).

Ifølge en meningsmåling gjennomført for den store spanske avisen El País, er 80 prosent av befolkningen imot den nye abortloven. Og heller ikke de som stemmer PP eller de som kaller seg praktiserende katolikker støtter en såpass restriktiv abortlov.

Meningsmålingen viser at de fleste spanjoler - 78 prosent - mener at denne nye loven er helt "unødvendig". Og det samme mener 57 prosent av PP-velgerne, samt 50 prosent av befolkningen som definerer seg som "praktiserende katolikker".

Videre viser meningsmålingen at den nye abortloven kommer som en overraskelse for de fleste spanjolene, siden 75 prosent av befolkning mener at det per sags dato ikke har vært noen folkelig debatt som skulle lede til en slik lovendring.

Regjeringen og PP forsvarer den nye loven og påpeker at partiet hadde et slikt forslag i sitt valgprogram. Men i praksis finner man ikke noe referanser til dette i valgprogrammet, og da Rajoy selv ble spurt om dette, forklarte han at endringer i abortloven kun ville innebære noen "små endringer".

Ifølg

Like upopulær: Spanias konservative statsminister Mariano Rajoy ville tapt valget dersom det var i dag

© Partido Popular/GNU/Kureren
e meningsmålingen mener 86 prosent av spanjolene at kvinnen selv må få bestemme om hun vil fortsette eller avbryte svangerskapet. Det vil si at 86 prosent av befolkningen er enig med innholdet i dagens abortlov, som den tidligere regjeringen til sosialdemokraten Zapatero vedtok i 2010, og som er en av de mest liberale abortlovene i Europa. Spanske kvinner har nå adgang til selvbestemt abort til og med 16. svangerskapsuke.

Også 68 prosent av PP-velgere og 60 prosent av de "praktiserende katolikkene" støtter prinsippet om selvbestemt abort.

Den nye loven vil også forby abort når det er alvorlige misdannelser på fosteret, noe som har vært tillatt i Spania siden 1985. Men 84 prosent av befolkningen, 70 prosent av PP-velgere og 59 prosent av "praktiserende katolikker" mener at en slik innstramming blir helt feil. Også mange toppledere i PP har sagt det samme i de siste dagene.

Til sist mener 82 prosent av befolkningen av det ikke bør være noen straffereaksjon for leger som hjelper kvinner til å ta abort på tross den nye loven. Og 78 prosent av befolkningen mener at konsekvensen av den nye abortloven blir et større antall utrygge aborter og en større risiko for morens helse.

Meningsmålingene avslutter med spørsmålet "hvorfor gjør regjeringen dette på tross av motstanden i befolkningen?". 75 prosent svarte at regjeringen kun ønsker "å tilfredsstille den mer konservative fløyen i den katolske kirken." Og 91 prosent av befolkningen mener at alle parlamentsmedlemmene burde få individuell frihet når de skal stemme over lovendringen.

Men i Spania er det utelukket for parlamentsmedlemmene å stemme på tvers av sitt parti, noe som kan medføre bøter på opp til 500 euro (over 4.200 euro). En del toppledere i PP har likevel bedt partiledelsen om å se bort fra partipisken i denne saken, men partiet har ikke engang svart på forespørselen deres.

Regjeringen i fritt fall på målingene
Og etter at det spanske regjeringspartiet rett før julefeiringen overrasket alle med sitt vedtak om en radikal abortlov, synes den politiske meningsdannelsen i landet å komme i rask bevegelse. For første gang siden Partido Popular kom til makten for to år siden, viser meningsmålingene at PP ikke ville vunnet dersom det hadde vært valg i dag.

I dag ville PP fått 32 prosent av stemmene, mens det største opposisjonspartiet, sosialdemokratiske PSOE, hadde vunnet valget med 33,5 prosent. Ved det siste parlamentsvalget, i november 2011, fikk PP hele 44,6 prosent av stemmene mens PSOE kun fikk 28,7 prosent.

Og kanskje ikke helt overraskende er, ifølge de siste meningsmålingene, abortlovens forfatter og justisminister Alberto Ruiz-Gallardón den aller minst populære ministeren i Rajoys regjering.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no