See also:
» 26.03.2014 - En av fire unge i Spania har ikke råd til mat
» 17.02.2014 - "30.000 afrikanere venter på å storme spansk grense"
» 13.01.2014 - 80 prosent av spanjolene er mot ny restriktiv abortlov
» 03.01.2014 - EU presser Norge for å betale spanske pensjonister
» 20.12.2013 - Spansk regjering forbyr selvbestemt abort
» 17.12.2013 - Spania varsler Europas mest restriktive abortlov
» 27.11.2013 - "Feministisk" språkreform på gang i Spania
» 21.11.2013 - Spania: 5 millioner kr i bot for å protestereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spanias prinsesse Cristina og hennes ektemann Iñaki Urdangarin
© Casa Real/Kureren
Samfunn - Spania

Korrupsjonssak: Spansk prinsesse må likevel for retten

Iñaki Urdangarín og prinsesse Cristina med sine fire barn

© Casa del Rey/Kureren
Kureren, 7. januar 2014
- Etter et frem-og-tilbake ni måneder, har en dommer i dag endelig bestemt å tiltale datteren til Spanias kong Juan Carlos, prinsesse Cristina (48), for hvitevasking av penger. For første gang i Spanias historie må et medlem av kongefamilien forklare seg i retten.

Den spanske dommeren José Castro stevnet i dag kongens datter til å avgi vitneutsagn den 8. mars i Palma de Mallorca. Dommeren sier at han har konkludert at bevisene mot prinsessen holder.

Prinsessen ble i april siktet for å ha vært innblandet i en affære der hennes mann, Iñaki Urdangarin, er beskyldt for underslag og hvitvasking av flere millioner euro. Både retten og spanske media hadde da fått tilgang til store mengder skriftlig bevismateriale som syntes å dokumentere Cristinas innblanding.

Dommeren som behandlet saken, besluttet i april i fjor at borgeren Cristina Federica av Bourbon og Hellas måtte vitne i tingretten i Palma de Mallorca den 27. april. Men i mai fastslo en domstol på Mallorca at bevisene for dette ikke var gode nok til å opprettholde siktelsen - til stor skuffelse for mange spanjoler.

Prinsessen ble opprinnelig tiltalt som medeier og styremedlem i stiftelsen "Noós", men motsatt seg å vitne i saken. Noós var et "nonprofit-institutt" som ble opprettet i 1999 og begynte å være aktivt i 2003, da Urdangarin ble utnevnt som styreformann. Selv om det var en "nonprofit-enhet", klarte Noós å få konsulentkontrakter som var verdt mange millioner fra delstatsregjeringene i Mallorca og Valencia, som begge styres av det svært konservative Partido Popular (PP).

Det delstatene betalte store summer for, viste seg å være svært ordknappe "konsulentrapporter" med vage formuleringer og uten reell nytteverdi.

Det har vist seg at disse kontraktene kun ble tildelt Noós på grunn av det høyprofilerte nettverket til Urdangarin. Det var ingen kontroll med hva pengene ble brukt til, ifølge den rettslige etterforskingen. Store deler av de nesten seks millionene euro (45 millioner kroner) som Noós fikk utbetalt fra delstatene mellom 2004 og 2006, endte i private firmaer som eies av Urdangarin og hans forretningspartner, Diego Torres.

I fjor sendte Torres tusenvis av e-poster til retten, der det avdekkes at prinsesse Cristina var klar over hele intrigen og til dels aktivt medvirkende. Også selveste kong Juan Carlos ble jevnlig informert om aktivitetene til Noós, og han skal ha brukt kontaktene sine for at "instituttet" skulle få nye kontrakter.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Spansk prinsesse for retten i korrupsjonssak".

Siden rettssaken mot Urdangarin og Torres begynte, har det jevnlig vært mye spekulasjoner om muligheten for at dommeren skulle innkalle prinsessen. E-postene som visste hennes medvirkning har vært publisert i pressen, så presset har vært stort mot dommeren.

Men i mai i fjor fastslo en domstol på Mallorca at bevisene for dette ikke var gode nok til å opprettholde siktelsen. Den gang var det mange som ble skuffet over domstolens beslutning om å droppe anklagene. "Hvis dette hadde dreid seg om en vannlig statsborger, ville siktelsen blitt opprettholdt og hun ville vært nødt til å møte i retten," uttalte Ricardo Sixto, talsmann for venstrepartiet Izquierda Unida.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Korrupsjonsmistenkt spansk prinsesse unngår rettssak".

Nye avsløringer
Men allerede i oktober ble det presentert nye bevis som synes å avsløre at prinsesse Cristina mottok minst 1,2 millioner kroner fra firmaet hun hadde sammen med sin mann, og som skal ha drevet med underslag og hvitvasking av flere millioner euro. Dermed utvidet korrupsjonsskandalen seg vesentlig.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Korrupsjonsbevis mot Spanias prinsesse".

Det har dermed vært et stort press på domstolen i Mallorca for også å føre sak mot prinsesse Cristina, særlig fra venstresiden i spansk politikk, men også fra vanlige borgere som har sett seg lei på de stadige korrupsjonsskandalene i landet. Dagens stevning blir derfor av mange sett på som en seier for rettsstaten i Spania.

Monarkiet i krise
Skandalene har også påvirket spanjolenes syn på monarkiet. For første gang siden kroningen for over 38 år siden, har Spanias kong Juan Carlos mistet folkets støtte, viste meningsmålinger i 2013. Dette ble satt i sammenheng med flere skandaler rundt kong Juan Carlos selv, men også med anklagene mot prinsesse Cristina og hennes mann.

En undersøkelse som ble gjennomført i fjor på bestilling av den spanske storavisen El País viste at 53 prosent av spanjolene var ikke fornøyd med jobben Juan Carlos (76) gjør som Spanias konge. Kun 42 prosent var fortsatt fornøyd med jobben hans. Og det var særlig de yngre (mellom 18 og 34 år) som hadde økende mistillit til Juan Carlos. Kongen fikk noe mer støtte fra dem som var eldre enn 55 år.

Og en offisiell meningsmåling fra i fjor vår viste til og med at et flertall av spanjolene for første gang siden Franco-diktaturet hadde mistillit til kongehuset som institusjon.

Imens har Cristina flyttet til Sveits. Iñaki Urdangarin, som opprinnelig var håndballspiller, leter fremdeles etter en ny jobb etter at han i fjor fikk avslag på jobbsøknaden som håndballtrener i Qatar.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no