See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bøndene protesterer mot IKEA-utbyggingen av Delijordet i Vestby kommune (Akershus)
© Mina Mjærum Johansen/Bondelaget/Kureren
Politikk - Innenriks

Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet

Kritisk mot Listhaug: Venstres Pål Farstad vant frem med sitt forslag om styrket jordvern

© Silje England Garshol/Venstre/Kureren
Kureren, 20. mars 2014
- Opposisjonen feirer i dag en stor seier over landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP), som er blitt påtvunget å lage en ny strategi for å styrke jordvernet. Men dagens vedtak endrer ikke dispensasjonene som er gitt i omstridte saker som Ikea-tomten i Vestby og boligtomter i Trondheim.

Kort tid etter at Høyre-Frp-regjeringen inntok departementene, gjorde den tre omstridte vedtak der svært verdifull matjord ble ofret for storutbygginger. Denne uthulingen av jordvernet samlet opposisjonen og støttepartiene Venstre og KrF i et stormløp mot regjeringen, som i dag har resultert i et flertallsvedtak på Stortinget.

Det var Venstre som i desember la frem et forslag som skulle styrke jordvernet, hindre landbruksminister Listhaug i å gjøre flere omstridte vedtak og, i beste fall, reversere de tre omstridte regjeringsvedtakene.

Den gang ba Venstres Pål Farstad regjeringen om å utarbeide en nasjonal jordvernplan, og partiet søkte finne et stortingsflertall for denne marsjordren til landbruksministeren. "Jordvernforslaget innebærer også at regjeringen midlertidig stanser dispensasjonssøknader om omdisponeringer av matjord, inntil en helhetlig jordvernplan er vedtatt i Stortinget," sa Farstad i desember. Dermed ville blant annet Ikea-utbyggingen måtte stanses, varslet Venstre.

Les mer om Venstres forslag om bedret jordvern i denne artikkelen: "Trolig flertall for å stanse Listhaugs Ikea-planer".

I dag har en samlet næringskomité på Stortinget støttet det som opprinnelig var Venstres forslag. Ikke bare den rødgrønne opposisjonen og KrF stemte for å styrke jordvernet. Også regjeringspartiene Høyre og FrP samlet seg til slutt rundt forslaget fra Farstad.

Opposisjonen svært fornøyd
"Det er svært viktig for norsk landbruk og norsk matproduksjon, at et samlet Storting nå ber regjeringen om en helhetlig jordvernstrategi for å styrke jordvernet," kommenterer Farstad i dag. "Dette er en stor seier for jordvernet og viser at næringskomiteen tenker i et generasjonsperspektiv," legger KrFs Line Henriette Hjemdal til, som var saksordfører under komitébehandlingen.

Komiteen peker på en rekke faktorer som bør drøftes inn i den nye jordvernstrategien, som Listhaug nå må utarbeide. Dette inkluderer å lovfeste en vernehjemmel i jordloven; etabl

Landbruksminister Sylvi Listhaug: Nederlag i jordvernet

© Christian T. Joergensen/EUP/Regjeringen/Kureren
ering av et jorderstatningsfond som sørger for at utbygger skal betale for nydyrking; vurderinger rundt jordflytting; og sterkere føringer for jordvern i lover og reguleringer.

Fra dagens vedtak trekker KrF og Venstre særlig frem målene knyttet til selvforsyningsgrad og matproduksjon. "Igjen slår en samlet komité fast at vi skal øke selvforsyningsgraden og matproduksjonen, og peker på at dette krever en større bevissthet om ivaretakelse av jordressursene," fastslår Hjemdal og Farstad i en felles uttalelse.

Landbrukspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Knut Storberget, sier seg også svært fornøyd med dagens komitévedtak. "Landbruksministeren så ikke noen grunn til å utarbeide en jordvernstrategi. Selv om forslaget tilslutt ble støttet av alle partier i næringskomiteen, er dette igjen et bevis på at det landbrukspolitiske flertallet i Stortinget ligger mellom de rødgrønne og Venstre/KrF," kommenterer Storberget i dag.

Ifølge Storberget var det endelige forslaget som i dag fikk enstemmig støtte formulert av Arbeiderpartiet.

"Den store omdisponeringen av dyrka mark viser at det er nødvendig med en overordnet nasjonal strategi for å sikre et bedre jordvern. Det er derfor veldig bra at en enstemmig komité har støttet Arbeiderpartiets forslag til vedtak om at Regjeringen skal komme tilbake til Stortinget med et forslag til nasjonal strategi," mener Storberget.

Justeringer fra nå av
"Det viktigste nå er å forsterke innsatsen for å forhindre flere omdisponeringer, og det skal en jordvernstrategi bidra til," sier Storberget videre. Han viser til et "solid flertall" som nå pålegger Listhaug "å justere kursen i landbrukspolitikken. Det er Stortinget som sitter med makta og Listhaug har nå fått klar beskjed om at det ikke er flertall for den politikken hun har signalisert," konkluderer han.

Men på spørsmål fra Kureren om hvilke konsekvenser dagens enighet i næringskomiteen om jordvern får for ubyggingsplanene i Vestby og i Trondheim, svarer Storberget at "dagens flertallsve

Arbeiderpartiets landbrukspolitiske talsmann, Knut Storberget: Allerede vedtatte unntak blir stående

© Arbeiderpartiet/Kureren
dtak ikke berører konkrete lokale saker."

Dermed skal altså ikke de aktuelle dispensasjonssøknadene stilles i bero, slik Venstre opprinnelig ba om. De tre sakene dette i første rekke dreier seg om er Delijordet i Vestby kommune i Akershus, store områder i Trondheim kommune og flere tomter i Os kommune utenfor Bergen.

I vinter godkjente både landbruksminister Listhaug (FrP) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H) dispensasjonssøknadene, noe som satt i gang den aktuelle diskusjonen.

Den mest symboltunge og omstridte dispensasjonen gjelder Ikeas planer om å bygge enda et varehus i Oslo-regionen, nærmere bestemt på Delijordet i Vestby. Det dreier seg om 70 mål dyrket mark av den aller mest produktive matjorda i Norge, noe Bondelaget har kalt "en av norsk landbruks indrefileter." Det har vært protester mot utbyggingen, ikke minst fordi det er svært mange tomter i nærheten som ikke ligger på produktiv jord.

Det største innhugget i matjorda skal gjøres i utkanten av Trondheim, der kommunen ønsker å omdisponere hele 880 dekar matjord til boliger. Ifølge kommunalminister Sanner var dispensasjonen "viktig for å sikre tilstrekkelig boligbygging i årene fremover." Men ifølge Bondelaget hadde Trondheim kommune "allerede en stor nok tomtereserve."

Det siste omstridte unntaket fra jordvernet regjeringen sa ja til i vinter, var å frigi totalt 27 dekar dyrket mark til boligbygging i Os kommune utenfor Bergen. Både kommunen og regjeringen slo fast og vektla at arealene i Os "ligger utenfor kjerneområdet for landbruk," selv om de arealene er fulldyrkede.

Les mer om regjeringens frislipp av matjord i denne artikkelen: "Regjeringen utfordrer Stortinget på Ikea-utbygging".

Og med dagens vedtak i næringskomiteen vil det trolig bli vanskeligere for regjeringen å gi flere slike dispensasjoner i fremtiden. Men selv om stortingsflertallet er mot utbyggingene i Vestby, Trondheim og Os, har disse tre dispensasjonene blitt stående. Utbyggingene får dermed gå i gang.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no