See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Får lite støtte for "revolusjonen" innen norsk melkeproduksjon: Landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP)
© Landbruksdepartementet/Kureren
Politikk - Innenriks

Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"

Nei til "Listhaugs melkerevolusjon": Leder i Norges Bondelag, Nils T. Bjørke

© Norges Bondelag/Kureren
Kureren, 27. mars 2014
- I dag ble det kjent at landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) vil fjerne produksjonstaket for melkebøndene og fjerne kvotene. Både Bondelaget og Småbrukarlaget kritiserer Listhaug sterkt og mener ministeren truer småprodusentene. Fjord- og fjellandskap vil gro igjen, spår bøndene.

I dagens VG varsler landbruks- og matminister Sylvi Listhaug flere endringer i norsk melkeproduksjon, blant annet å heve kvotetaket på melk og endre de geografiske inndelingene av melkekvotene.

Blant annet vil landbruksministeren "vurdere å heve, eventuelt fjerne, produksjonstaket på litt over 400 tonn melk for enkeltbruk, og 750 tonn for samdrift," skriver avisen. Og dette kan bety svært omfattende endringer for landets nær 10.000 melkebønder, noe bondestanden reagerer negativ på.

Bondelaget advarer mot konsekvensene av det de kaller Listhaugs melkerevolusjon. "Ministeren kritiserer nedleggingstakten i norsk melkeproduksjon, men foreslår samtidig tiltak som vil forsterke nedgangen. Med disse forslagene, blir Listhaugs retorikk om et landbruk over hele landet bare tomme ord," sier Norges Bondelag i en uttalelse i dag.

I dag sliter bøndene i fylker som Buskerud, Hordaland, Telemark og Troms med å holde oppe melkeproduksjonen. En overføring av melkekvoter fra disse fylkene til sentrale områder vil forsterke denne utviklingen drastisk, ifølge Bondelaget. Melken vil flyte raskt ut av disse fylkene og gjengroing vil være et faktum, fryktes det videre.

Norges Bondelags leder, Nils T. Bjørke, mener at "våre vakreste landbruksområder ved fjord og fjell, og som gjør Norge så unikt, vil gå ut av drift," og understreker at "det er regelverket med regional inndeling" som opprettholder dagens produksjonsmønster.

Den planlagte omleggingen vil i første rekke ramme småskalaproduksjon av melk, mener Bondelags-lederen. "Areal går ut av bruk og norsk gras med erstattes av import. Er det denne retningen norske forbrukere vil at norsk landbruk skal ta?" spør Bjørke videre.

"Det er grunn til å minne om statsminister Solbergs beskjed om at alle departement skal ha fokus på klimavennlige løsninger. Listhaug går i motsatt retning ved å legge ned miljøvennlig småskalaproduksjon basert på norske ressurser. Totalproduksjon av nor

Nei til "Listhaugs melkerevolusjon": Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag

© Småbrukarlaget/Kureren
sk mat vil gå ned og bli erstattet med økt import," mener Bjørke, som har hele representantskapet i Bondelaget, som er samlet i Oslo i dag, bak seg i denne påstanden.

I dag er det 9.500 melkeprodusenter i Norge. Norges Bondelag påpeker at Listhaug er opptatt av vilkårene for 2 prosent av disse i sitt utspill, nemlig de industrielle storprodusentene av melk.

"Dersom hun virkelig ønsker å styrke norsk matproduksjon, så burde hun være like mye opptatt av rammevilkåra for de øvrige 98 prosent. Når ministeren er opptatt av at bonden skal bestemme mer, så bør hun lytte til det store flertallet, og ikke bare 2 prosent av produsentene," konkluderer Bjørke.

"Oppskrift på lavere selvforsyning"
Også Norsk Bonde- og Småbrukarlag reagerer i dag kraftig på Listhaugs utspill om melkeproduksjonen, som kan bety at kvotetak og omsetningsregioner for kjøp av melkekvoter skal utvides.

"Dette er en oppskrift på mindre matproduksjon og lavere selvforsyning," sier Merete Furuberg, leder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, i en uttalelse i dag.

Furuberg advarer at "dersom Sylvi Listhaug får gjennomslag for disse forslagene, vil det få dramatiske konsekvenser for norsk melkeproduksjon. Den utviklingen som Listhaug selv har kritisert, med nedgang i jordbruksareal og antall bønder, vil forsterkes betydelig," mener Furuberg.

"Dersom kvotetaket økes og omsetningsregionene for melk blir utvidet, vil produksjonen sentraliseres, med de miljømessige utfordringene det innebærer, jordbruksareal i distriktene vil gå ut av drift, og stadig mer av melka vil bli produsert på importerte råvarer. Norsk melkeproduksjon vil på sikt gå ned og både jordbruket og den tilhørende næringsmiddelindustrien vil bli taperne med disse forslagene," hevder Furuberg.

"Regjeringen har som mål å øke matproduksjonen og legge til rette for høyest mulig selvforsyning av beredskapshensyn. Disse forslagene vil virke i stikk motsatt retning," konkluderer hun.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no