See also:
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Prevensjonsforkjemper: Helsepolitisk talsperson for Kristelig Folkeparti, Olaug Vervik Bollestad
© KrF/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

KrF krever gratis prevensjon til alle under 25

Aborthyppigheten i aldersgruppen 20-24 år har falt siden 2008

© Folkehelseinstituttet/Kureren
Kureren, 2. april 2014
- KrF la i dag frem en plan som partiet mener vil redusere aborttallene i Norge med en tredel på ti år. Partiet foreslår å utvide grensen for gratis prevensjon, som i dag er på 19 år, til å gjelde alle under 25. Utspillet kan føre til en ny hestehandel om reservasjonsretten.


"Kvinner i aldersgruppen 20 til 24 år har høyest aborthyppighet, men inkluderes ikke i ordningen med gratis prevensjon. Vi foreslår å utvide grensen for gratis prevensjon, som i dag er på 19 år, til å gjelde alle under 25," sier KrFs helsepolitiske talsperson Olaug Vervik Bollestad i en uttalelse i dag.

I Tromsø og Hamar har det allerede blitt gjennomført et forsøksprosjekt med gratis prevensjon til kvinner i alderen 20 til 24 år. Innføringen av gratis prevensjon resulterte i en markant nedgang i abortraten i denne gruppen. "Abortraten ble halvert i forsøkskommunene. Vi har ikke råd til å la være å prioritere et så viktig tiltak som gratis prevensjon," konstaterer Bollestad.

Tallene fra Tromsø og Hamar viste at bruk av hormonell prevensjon økte mest. Det var særlig langtidsvirkende prevensjonsmidler som p-stav, hormonspiral og kobberspiral som ble valgt av denne aldersgruppen. Dette er prevensjon som virker kontinuerlig i tre til fem år og dermed har den beste beskyttelsen mot uønsket graviditet, ifølge Bollestad.

KrF-politikeren fremhever viktigheten av å kunne tilby "de sikreste prevensjonsmidlene" for å unngå aborter. "En p-stav settes under huden i overarmen og virker kontinuerlig i tre til fem år, mens en p-pille må tas hver dag, noe mange glemmer," påpeker hun.

Det er fem KrF-representanter på Stortinget som står for forslaget om gratis prevensjon til alle under 25. "Hver femte graviditet ender i abort i Norge. KrF vil redusere antall aborter med en tredel i løpet av ti år. Vi ønsker å tilrettelegge slik at flere ser det som mulig å beholde barnet de bærer," sa KrF-representantene i en felles uttalelse i dag.

"Det er bred politisk enighet om at vi må gjøre mer for å få ned de høye aborttallene i Norge. Vi har snakket om en felles dugnad i en årrekke. Det er på tide at politikernes fine ord blir til handling," konkluderer Bollestad.

Men ifølge de siste tallene fra Folkehelseinstituttet er nettopp dette allerede i ferd med å skje, også

Aborter per fylke i 2012

© Folkehelseinstituttet/Kureren
under den forrige, rødgrønne regjeringen. I de siste ti årene har antall aborter falt blant tenåringer, og man ser også et lite fall i den aldersgruppen som får utført flest aborter, 20-24-åringene.

Aborthyppigheten har helt siden 2008 falt for alle aldersgrupper. I 2012 ble det utført 15.216 svangerskapsavbrudd i Norge - på landsbasis tilsvarer det 13,0 aborter per 1000 kvinner i alderen 15 til 49 år. Abortratene i 2012 var høyest for kvinner i alderen 20-24 år (26,6 aborter per 1.000 kvinner).

Hestehandel om reservasjonsretten?
Utspillet fra KrF, som siden etableringen i 1933 ikke har markert seg som pådriver for økt bruk av prevensjon, kommer på et tidspunkt der den upopulære reservasjonsretten for fastleger mot henvisning til abort skaper debatt. KrF ses som opphavsmenn for reservasjonsretten, som er en av betingelsene for at partiet skal støtte den borgerlige mindretallsregjeringen.

Debatten har skadet regjeringen sterkt, og mange har tatt til orde for at KrF nå må droppe kravet om reservasjonsrett og heller se på mer løsningsorienterte modeller for å få ned antall aborter i Norge. KrF er motstander av loven om selvbestemt abort, men søker en politikk som begrenser bruken av abort så mye som mulig ettersom det er et bredt flertall for abortloven.

Utspillet fra Bollestad og KrF om gratis prevensjon ses i sammenheng med den negative oppmerksomheten partiet har fått i forhold til reservasjonsretten.

Det er dermed et visst håp om at KrF kan "bytte" ut reservasjonsretten med innføring av fri prevensjon for alle under 25, noe som ville føre regjeringspartiet Høyre ut av en vanskelig situasjon. Tiltaket ville nemlig, i motsetning til reservasjonsretten, få direkte betydning for å redusere antall aborter, slik forsøksprosjektene i Hamar og Tromsø har vist.

Men om KrF kan være villig til en slik hestehandel er fortsatt fullstendig uvisst. En slik reforhandling av samarbeidsavtalen med regjeringen vil trolig skape stor splid innad i KrF.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no