See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Bøndene protesterer mot IKEA-utbyggingen av Delijordet i Vestby kommune (Akershus)
© Mina Mjærum Johansen/Bondelaget/Kureren
Politikk - Innenriks

Regjeringen utfordrer Stortinget på Ikea-utbygging

Sier ja til nedbygging av matjord: Kommunalminister Jan Tore Sanner (H)

© Regjeringen/Kureren
Kureren, 20. desember 2013
- Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sier ja til tre svært omstridte utbyggingssøknader, Ikea i Vestby og boligbygg utenfor Trondheim og Bergen, der det gis dispensasjon til å bygge ned matjord. Men det avtegner seg et stortingsflertall for et strengere jordvern.

Landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) har tidligere gitt dispensasjon for den samme utbyggingen i Vestby, Trondheim og Os kommune, og hun har møtt massiv motstand fra opposisjonen og Norges Bondelag, som krever at det lovfestede jordvernet må ha forrang.

På fredag ga også kommunalminister Sanner sin tilslutning til dispensasjonene Listhaug sa ja til i november. Endringer i kommunale arealplaner, som går på tvers av verneinteressene og der det er innsigelser, må tas opp av kommunalministeren. Og siden sakene dreide seg om jordvern, måtte også landbruksministeren gi sin tilslutning.

Med dette slutter i teorien den formelle saksgangen, og de tre omstridte utbygningene har formelt sett fått grønt lys på øverste hold. Slike forvaltningssaker behandles ikke i Stortinget.

Men det er ett unntak, og det er dersom Stortinget forplikter regjeringen til en gjennomgang av gjeldende politikk og dermed ber om at alle dispensasjonssaker legges i bero. Og det er nettopp dette Venstre foreslo i begynnelsen av desember. Venstre tok da til orde for at Stortinget startet arbeidet med "en helhetlig jordvernplan" og at "at regjeringen midlertidig stanser dispensasjonssøknader om omdisponeringer av matjord."

Ifølge Bondelaget har allerede KrF og Senterpartiet gitt uttrykk for at de støtter Venstres forslag. Det er trolig at også SV og Arbeiderpartiet vil slå seg på denne planen, og dermed er det flertall i Stortinget for å stramme inn på jordvernet og vingeklippe regjeringens muligheter til å gi disposisjoner.

Les mer om det mulige stortingsflertallet for å stoppe utbyggingene i denne artikkelen: "Trolig flertall for å stanse Listhaugs Ikea-planer".

Stor frustrasjon i Bondelaget
De tre dispensasjonene som Sanner bekreftet på fredag utgjør til sammen et relativt stort inngrep i det svært begrensede arealet som kan brukes til kornproduksjon i Norge. Bare tre prosent av Norges areal er dyrket jord, og kun én prosent egner seg til kornproduksjon.

Den mest symboltunge og omstridte dispensasjonen gjelder Ikeas planer om å bygge enda et varehus i Oslo-regionen, nærmere bestemt på Delijordet i Vestby kommune i Akershus. Det dreier seg om 70 mål dyrket mark av den aller mest produktive matjorda i Norge, noe Bondelaget har kalt "en av norsk landbruks indrefileter." Det har vært protester mot utbyggingen, ikke minst fordi det er svært mange tomter i nærheten som ikke ligger på produktiv jord.

"Har framtidas samfunn større behov for møbler og bygninger enn matproduksjon?" spør Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag, retorisk i dag. "Har samfunnet

Protesterer mot ofring av matjorda: Per Skorge, generalsekretær i Norges Bondelag

© Norges Bondelag/Kureren
behov for å bygge et IKEA-varehus i en kornåker når det finnes andre arealer?" legger han spørrende til.

Skorge merker seg også at IKEA, etter å ha blitt møtt av protester, nå stiller seg mer tvilende til Vestby-prosjektet sitt enn Sanner og Listhaug i regjeringen. IKEA sa nylig i en uttalelse at en eventuell bygging av varehus på Vestby må skje uten at matproduksjonen blir redusert, og vurderer modeller for å flytte matjorda fra tomten til en annen tomt.

Det største innhugget i matjorda skal gjøres i utkanten av Trondheim, der kommunen ønsker å omdisponere hele 880 dekar matjord til boliger. Ifølge Sanner var avgjørelsen "viktig for å sikre tilstrekkelig boligbygging i årene fremover." Dermed ville Trondheim by få "en god tomtereserve" for mange år, fremholdt Sanner.

Det er ikke Skorge fra Bondelaget enig i. "Trondheim kommune har allerede en stor tomtereserve som ville dekket det kommende behovet for boliger, uten å bygge ned matjorda. Byen har i tillegg flere nærings-, handels- og boområder som i dag er dårlig utnyttet," mener Skorge.

Til sist har Sanner også sagt ja til boligbygging på totalt 27 dekar dyrket mark i Os kommune utenfor Bergen. Både kommunen og regjeringen slår fast og vektlegger at arealene i Os "ligger utenfor kjerneområdet for landbruk," selv om de nå er fulldyrkede.

Dermed er det tre nye områder med matjord som nå skal frigis for utbygging, noe som vekker frustrasjon i Bondelaget. "Regjeringen har i dag sagt endelig ja til disse spørsmålene til tross for advarsler fra faglig hold. Dette er intet annet enn en erklæring om en svekkelse av matproduksjon i Norge," sier Skorge.

Fagkreftene også frustrert
Regjeringen har gått imot råde fra de fleste fagkrefter i de tre utbyggingssakene, som er i ferd med å bli viktige symbolsaker. Høyre og FrP har hisset på seg flere fagmiljøer i denne konflikten mellom jordvern og utbygging.

Blant dem som i dag er skuffet er Finn Roar Bruun, leder av Naturviterne, fagforeningen for det meste av vitenskapelig personal. "Regjeringens grønne lys for nedbygging av matjord viser behovet for et sterkere vern av matjord i Norge," sier Bruun i en uttalelse oversendt Kureren. Han støtter dermed Venstres forslag om å jobbe med en strengere lovgivning.

"Vårt engasjement i saken er at jordvern er et viktig samfunnsansvar. Vi må opprettholde vår evne til å produsere mat i fremtiden. Folketallet vokser, og det vil bli viktigere å ha mulighet til også å dyrke mat i Norge," sier Bruun. Naturviterne overleverte nylig 8.200 underskrifter for et sterkere jordvern i Norge til regjeringen ved landbruksminister Listhaug.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no