See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Ofres for å få ro i partiet? SP-nestleder Ola Borten Moe
© Sp/Kureren
Politikk - Innenriks

Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe

Blir enten første eller andre nestleder: Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim

© Sp/Kureren
Kureren, 20. mars 2014
- Valgkomiteen i Senterpartiet vil i dag "snu en vanskelig periode for partiet", men uroen i partiet forsetter. Mens komiteen er enstemmig i valget av Trygve Slagsvold Vedum som ny leder, er den delt om nestledervervet. Ola Borten Moe ligger an til å bli skviset ut.

Senterpartiet skal avholde et ekstraordinært landsmøte på Lillestrøm den 7. april for å velge sin nye ledelse, etter at Liv Signe Navarsete annonserte sin avgang som Senterparti-leder i januar etter store konflikter i partiet. Og i dag kom valgkomiteen med sin innstilling.

"Det er ingen tvil om at vi har vært igjennom og fortsatt er inne i en vanskelig periode for partiet," innrømte lederen i Senterpartiets valgkomité Terje Riis-Johansen, som la fram komiteens innstilling på en pressekonferanse i Oslo i dag.

"Det er mer personfokus enn det bør være. Det fremmes kritikk av partikollegaer. Det er for liten vilje til å se hvorfor en har ulike standpunkter. Det er ingen oppskrift for suksess. Det er ingen oppskrift for å gjøre et godt valg neste år. Valgkomiteen mener vi kan snu dette," oppsummerte Riis-Johansen.

Ifølge valgkomiteens leder er det "heller ingen tvil om at det vil bli et landsmøte med mye diskusjon. Det er uvanlig sterke meninger om hvem som skal være 1. nestleder i Senterpartiet fremover."

For mens valgkomiteen er enstemmig i sin innstilling på Slagsvold Vedum som ny partileder, er synet på partiets neste nestleder er delt, og det vil bli en kampvotering på landsmøtet.

Vedum ubestridt
"Valgkomiteen foreslår Trygve Slagsvold Vedum som ny leder i Senterpartiet. Vår vurdering er at Trygve er Senterpartiets beste lagbygger. Vi mener han er samlende politisk, har en klar oppfatning om viktigheten av organisasjonsbygging, og han trives i lag med folk," forklarte Riis-Johansen.

Vedum (35) fra Hedmark har takket ja til ledervervet, og han mener han igjen vil kunne samle partiet. "Jeg er svært motivert for å gjøre en

Innrømmer splittelse: Lederen i Senterpartiets valgkomité Terje Riis-Johansen

© Sp/Kureren
jobb for partiet, men først er det opp til landsmøtet å velge om de velger meg som ny leder," sier Vedum selv i en pressemelding i dag.

"Min hovedprioritering er å jobbe for grønne byer, levende distrikt og små forskjeller. Jeg vil jobbe for en romslig og raus partikultur og jeg er sikker på at vår organisasjon vil arbeide godt sammen for å nå våre politiske mål i tiden framover," forklarer Vedum.

Slagsvold Vedum har helt siden januar vært favoritten til å ta over som Senterparti-leder, og han er ingen novise i rikspolitikken. Vedum har sittet på Stortinget siden 2005, sittet halvannet år som landbruksminister - der han gjorde en god figur - og har vært del av ledelsestrioen i partiet siden 2009. Den autoriteten han fortsatt mangler kan bygges opp, dersom han, i motsetning til Navarsete, får et samarbeidsvillig støtteapparat rundt deg.

Kampvotering om nestleder
Og det er nettopp dette som blir spørsmålet på landsmøtet om to og en halv uke. Det største dramaet vil nemlig bli valget om 1. nestledervervet. Et flertall i valgkomiteen vil kaste nåværende nestleder Ole Morten Moe og erstatte ham med Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim.

Tvinnereim er ønsket av en samlet valgkomité, men på to ulike plasser i ledelsen. Hun foreslås som 1. nestleder av et flertall på seks i komiteen. Et mindretall på fire foreslår henne som 2. nestleder, og Borten Moe som 1. nestleder. Tvinnereim har vært leder av Senterungdommen og har erfaring som statssekretær og politisk rådgiver.

Det var med andre ord et relativt knapt flertall for Tvinnerheim og mot Borten Moe i komiteen, og komitéleder Riis-Johansen var del av mindretallet. Komiteen hadde imi

Sikker på seier: Trygve Slagsvold Vedum blir den nye lederen av Senterpartiet

© Sp/Kureren
dlertid merket seg stemningen i partiet, og avstemningen skal ha avspeilet dette - nemlig at det kun er et mindretall i partiet som fortsatt ønsker Borten Moe i ledelsen.

Borten Moe skal ha lite støtte
Mindretallet på fire i komiteen forklarer sin støtte til dagens nestleder, Ola Borten Moe, med at "det er viktig å sette opp en ledelse med tilstrekkelig rikspolitisk erfaring." Borten Moe har sterk støtte i deler av Senterpartiet, og det er mange, særlig i Trøndelag og på høyresiden i partiet, som har satset alt på nestlederen i den fortsatt pågående maktkampen.

Motstanderne av Borten Moe faller i stor grad sammen med tilhengerne av avtroppende SP-leder Liv Signe Navarsete i den vedvarende personkonflikten mellom disse to lederne. Og siden Navarsete måtte "ofres" for å skape fred i partiet, vil det utvilsomt føre til videre uro i partiet dersom den andre konfliktparten, Borten Moe, ikke også "ofres" i denne fornyingen av partiledelsen.

Nå er det særlig den viktige trønderfraksjonen i Senterpartiet som satser alt på å likevel få et flertall for Borten Moe i kampvoteringen på landsmøtet i april. Her hevdes det at støtten for trønderen Borten Moe er vesentlig større i partiet enn det valgkomiteen mener å ha observert.

Men det er flere i partiet som gir Borten Moe skylden for den nåværende krisen i partiet enn Navarsete. Det synes å være et flertall i partiet som krever at hele partiledelsen må skiftes ut, slik at det endelig kan bli ro i ledelsen. Det siste håpet til trønderfraksjonen er derfor å prøve å inngå hestehandler med andre fylkeslag for likevel å finne et flertall for Borten Moe, men det er tvilsomt om dette vil lykkes.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no