See also:
» 14.04.2014 - Anders Fogh Rasmussen: Stopp propagandaen, Putin
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 02.04.2014 - 3 av 4 russere støtter Putin dersom han går til krig
» 25.03.2014 - Tortur og undertrykking på "russiske" Krim
» 21.03.2014 - Nå begynner sanksjonene å svi i Russland
» 19.03.2014 - Krimtatarene tvangsflyttes; omtales som "jordokkupanter"
» 13.03.2014 - Merkel mener alvor: Russland vil straffes hardt
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengigeChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Nei til sanksjoner: Anniken Huitfeldt (Ap) er lederen i Stortingets utenriks- og forsvarskomité
© Arbeiderpartiet/Kureren
Politikk - Russland | Innenriks

"Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"

Nei til sanksjoner: Jenny Følling (SP) er vara for Liv Signe Navarsete og er SPs representant i utenrikskomiteen

© Senterpartiet/Kureren
Kureren, 4. mars 2014
- Selv om partiene på Stortinget unisont fordømmer den russiske intervensjonen i Ukraina, er det ikke politisk ønske om ensidige norske sanksjoner eller trusler mot Russland, sier lederen i utenriks- og forsvarskomiteen til Kureren i dag.

Norge, som del av EFTA, er i ferd med å fremforhandle en frihandelsavtale med den Moskva-dirigerte "Tollunionen" - bestående av Russland, Hviterussland og Kasakhstan - som er den samme unionen Russland har prøvd å presse Ukraina inn i. Kureren har tidligere påpekt at disse forhandlingene nå kunne vært et pressmiddel mot Russland.

På spørsmål om EFTA-forhandlingene om en frihandelsavtale med Tollunionen bør legges på is som følge av den russiske maktbruken mot Ukraina, eller om man i det minste bør true med dette, sier norske stortingspolitikere nei.

"Ikke aktuelt"
"Det er ikke aktuelt at Norge ensidig iverksetter boikott eller andre tiltak," sier Anniken Huitfeldt, som både er Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson og leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

"I dagens spente situasjon er det viktig og nødvendig med dialog," legger Huitfeldt til. "Det er viktig at NATO og EU og står sammen. Denne konflikten kan bare løses politisk. Da er det viktig å holde alle diplomatiske kanaler og møtesteder åpne," forklarer hun, før hun advarer mot ensidige norske tiltak rettet mot Russland.

Dermed er Arbeiderpartiets representant på linje med regjeringen og utenriksminister Børge Brende (H).

Brende har i tidligere uttalelser om konflikten i Ukraina lagt seg på linje med EU og NATO. Under den voldelige nedslåingen av protestene på Maidan-plassen i Kiev, sa Brende at Norge ville følge opp eventuelle EU-sanksjoner mot de involverte, og under helgens NATO-møte gjentok Brende NATOs synspunkt på Russlands aggresjon på Norges vegne. Utenriksministeren har ikke villet komme med særskilt norske tiltak rettet mot Russland.

Hilde Steinfeld, kommunikasjonsrådgiver for utenriksministeren, bekrefter dette overfor Kureren: "Det er ikke besluttet spesifikke tiltak fra norsk side. Vi står her sammen med våre allierte i NATO og koordinerer tett med EU," understreker Steinfeld.

Demonstrasjon av kvinner for fred på Krimhalvøya i går: "Krim vil ha fred"

© EuromaidanPR/GNU/Kureren

Det synes å være bred enighet om dette synspunktet på Stortinget. Ingen av partiene, som Kureren har bedt om kommentar fra, ga i dag støtte til ensidige tiltak som å legge EFTA-forhandlingene om en frihandelsavtale med den russiskstyrte Tollunionen på is.

Jenny Følling sitter i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget for Senterpartiet, som vara for sykemeldte Liv Signe Navarsete. Også Følling påpeker overfor Kureren at opposisjonen i grove trekk er enig i regjeringens håndtering av situasjonen.

"Vi mener det er viktig i denne svært alvorlige og dramatiske situasjonen å ikke presentere forhastede forslag eller vurderinger. Vi er i god dialog med regjeringen om situasjonen, og har tiltro til at de følger opp på vegne av Norge i ulike fora på en god måte," påpeker Følling.

USA leder an i sanksjonstankesmia
I motsetning til Norge er det særlig amerikanerne som nå leder an i arbeidet med å definere øyeblikkelige og mulige fremtidige sanksjoner og straffetiltak mot Russland. EU er engasjert i den samme prosessen, men med en mer forsiktig ordbruk og med mer fokus på mulige fremtidige tiltak enn på øyeblikkelige reaksjoner.

Det eneste man er helt samstemt om på begge sider av Atlanteren, er at det ikke kommer på tale med en direkte innsats av NATO-styrker for å hjelpe Ukraina. Men i USA løper diskusjonen høylydt om hvordan NATO likevel kan hjelpe regjeringen i Kiev militært i tilfelle dette utvikler seg til en væpnet konflikt; som inkluderer alt fra militære rådgivere, til våpensystemer og overvåkningssystemer. Det ses på som en selvfølge at man vil gi Ukraina slik hjelp dersom landet trenger det.

Men det er de mulige økonomiske sanksjonene som nå er i ferd med å utarbeides i Washington, Brussel, London og Warszawa. Sommerens G8-møte i russiske Sotsji er allerede avlyst, etter påtrykk fra USA, og det trues åpenlyst med å fjerne Russland fra G8, som i så fall reduseres ti

USAs utenriksminister John Kerry var i dag på Maidan-plassen i Kiev

© US State Dept/Kureren
l G7 igjen. Tyskland har imidlertid uttalt seg mot dette.

De viktigste tiltakene synes likevel å bli svartelisting av ledende russiske politikere og oligarker, noe som vil inkludere visumnekt til Vesten, der disse har sine formuer og boliger, og i verste fall frysing av formuene deres. I Washington sammenstilles det allerede lister som vil gjøre mest mulig politisk og økonomisk skade i Moskva.

USAs utenriksminister John Kerry er blitt gitt i oppdrag å prøve å overtale de noe mer skeptiske europeerne til å bli med å true om tøffe økonomiske sanksjoner, som kan gi en raskt effekt på den russiske økonomien og slik økt intern motstand mot president Vladimir Putin. Som det fremheves i USA, vil sanksjonene kun få en slik effekt dersom Europa leder an, da russerne har investert svært mye i EU-landene enn i USA.

I Brussel ønsker man imidlertid å fokusere på mindre steg av gangen, og på linje med Norge se om man kan få russerne inn på et forhandlingsspor for å unngå en enda farligere situasjon. Det er særlig OSSE-sporet det satses på. Forbundskansler Angela Merkel, som for øvrig snakker flytende russisk, har klart å formidle til Putin at dersom han aksepterer at OSSE kobles inn, kan han unngå EU-sanksjoner.

Putin har ikke takket nei til denne mulige utveien av krisen. Ifølge tysk UD, har russerne nå en frist til torsdag for å vise tegn til deeskalering, ellers vil EU sette i verk de første sanksjonene, som for øvrig vil være å legge forhandlingene om visumfrihet for russere på is. Et "tegn til deeskalering" kan være et russisk ja til å slippe til OSSE, som for eksempel kan sende observatører til Krim og andre deler av Ukraina for å studere situasjonen for menneskerettene og den russiske minoriteten.

Men også EU vil gå inn på mye tøffere tiltak, slik de nå skisseres i Washington, dersom det kommer til faktisk russisk krigføring i Ukraina.

Artikkelen ble oppdatert 5. mars 2014    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no