See also:
» 10.04.2014 - "Laurbærkrans" med null innhold
» 21.03.2014 - Norsk Matisse var nazirovgods: Tilbakeføres familien
» 17.03.2014 - Norge på plass på verdens fremste arkitekturutstilling
» 12.03.2014 - "House of something II": Kutt i kultursektoren
» 11.03.2014 - Knut Olav Åmås: "Et fritt og tenkende kulturliv"
» 03.03.2014 - Regjeringens kulturpolitikk: "House of something"
» 27.02.2014 - Kraftfullt minnesmerke over 22. juli ved Utøya
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nyttChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tomme stoler? Ikke alltid! Ørland Kultursenter er blitt fremhevet for svært høye driftskostnader per innbygger (2750 kr årlig)
© Ørland kommune/Kureren
Kultur | Politikk - Innenriks

FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"

Norges dyreste kommunale kulturhus: Kilden Teater- og Konserthus i Kristiansand kostet 1,7 milliarder kroner

© Kilden/Kureren
Kureren, 13. mars 2014
- Som reaksjon på den store boomen av kommunale kulturhus, som har blitt reist og er i ferd med å reises over hele landet, sier FrP seg sjokkert over "sløsingen" på kultur i kommunene. FrPs Helge André Njåstad antyder at budsjettet for kommune-Norge kan bli kuttet i 2015.

Aftenposten oppsummerte tidligere denne uken de viktigste kulturhusprosjektene i Norge mellom 2003 og 2018, og kom til at kommunene bruker rundt 14 milliarder på å reise slike bygg i femårsperioden samt at de årlige driftkostnadene binder store kommunale midler. Undersøkelsen tok ikke med seg de mange små kulturhusene som reises rundt om i landet.

Ordførere i kommune-Norge forsvarer kulturhusene som gode investeringer med mange positive ringvirkninger for lokalt næringsliv og befolkningstrender. Motstanderne hevder derimot at kulturhusene er sløsing av ellers knappe kommunale midler, og at monumentalbyggene står i fare for å bli stående tomme.

Helge André Njåstad (FrP) leder Stortingets kommunalkomité, og han tilhører sistnevnte gruppering og lar seg provosere over pengebruken på kultur. "Jeg forutsetter at alle andre oppgaver er løst i kommunene når politikerne skal bygge

K4 i Noresund: Også småkommuner, som Krødsherad i Buskerud, unner seg nye kulturhus, men med svært beskjedne budsjetter

© Krødsherad kommune/Kureren
nye kulturhus," sier Njåstad i en uttalelse i dag.

"Tallene er nedslående og det er skremmende å se at det er så store overskridelser," legger Njåstad til, med henvisning til budsjettene og budsjettoverskridelsene på kommunale kulturhus. Han peker særlig på det han kaller "det store paradokset at kommunepolitikere på den ene siden roper etter mer penger fra staten, samtidig som de bygger store kulturhus for skattebetalernes penger."

Ifølge Njåstad er det "viktig å satse på kultur, men det går an å gjøre det på andre måter enn å bygge dyre kulturhus." FrP-politikeren understreker at "det trenger ikke å være kulturhus på hvert et nes."

Kan få konsekvenser for budsjettet
Njåstad, som leder kommunalkomiteen og dermed har en vesentlig innflytelse over regjeringens kommunalpolitikk, varsler også at FrP lagt i fra er fornøyd med denne ressursbruken på kultur i Kommune

Helge André Njåstad (FrP) leder Stortingets kommunalkomité

© Børge Sandnes/FrP/Kureren
-Norge. Han mer enn antyder at dette kan få konsekvenser for neste års kommunebudsjett.

"Man må først satse på skolebygg, eldresenter og barnehager. Jeg får håpe at de kommunene som går i gang med giganthus, har orden i sakene sine på andre områder, ellers har de ikke stor forståelse fra min side når de trenger mer penger," sier Njåstad.

"Nå er vi midt inne i budsjettdiskusjonen for 2015, der en av de store, viktige diskusjonene er økningen til frie inntekter til kommunene. Dette som nå er kommet frem, viser at kommunenes prioriteringer ikke er det beste signalet vi tar med oss inn i budsjettprosessen," avslutter FrP-politikeren.

Men trusselen om budsjettkutt kommer trolig for sent for å stanse den store kulturhusbølgen. Ifølge en rapport fra Kommunenes Sentralforbund (KS) er nemlig en av tre norske kommuner i gang med å bygge eller har planer for et kommunalt kulturhus.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no