See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag
» 28.11.2013 - Georgia mer bestemt en noen gang på EU-integrering
» 28.10.2013 - Maktskiftet fullføres i Georgia
» 26.10.2013 - Valget som kan revolusjonere Georgia
» 28.08.2013 - Russland "bygger Berlin-mur" inne i Georgia
» 07.05.2013 - Mot abortforbud i Georgia?
» 05.03.2013 - Georgiere hyller Stalin på dødsdagenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Homoekteskap ikke obligatorisk: EUs utvidelseskommissær Stefan Füle (m) møtte i går Georgias patriark Ilia II
© Stefan Füle/Kureren
Politikk | Samfunn - Georgia

"Ikke nødvendig med homoekteskap," lover EU i Georgia

Homoekteskap ikke obligatorisk: EUs utvidelseskommissær Stefan Füle under en pressekonferanse i Tbilisi

© EU/Kureren
Kureren, 5. mars 2014
- Med krisen i Ukrania i mente, reiste EUs utvidelseskommissær til Georgia, som også er i konflikt med Russland og søker vestover. EU-toppen benyttet oppholdet i Georgias hovedstad Tbilisi til å forsikre georgierne om at de ikke må legalisere homoekteskapet for å bli med i EU.

Stefan Füle er EUs erfarne kommissær med ansvar for søkerland og en videre utvidelse av unionen. I går innledet han en reise til Georgia, en ekssovjetrepublikk i Kaukasus med et stort ønske om å bli EU- og NATO-medlem. Füle ville forsikre Georgia om at EU vil støtte landet, nå som presset fra Russland forventes å øke.

Füle snakket i generelle vendinger om økonomisk hjelp, samt støtte til å bevare Georgias territoriale integritet - Russland har siden 2008 okkupert to georgiske utbryterrepublikker - og mer spesifikt om å være årvåken overfor nytt russisk press på disse to områdene.

Men det var en annen type russisk press som har skapt enda mer oppmerksomhet i Georgia i det siste. Füle måtte nemlig også overbevise georgierne om at nærmere bånd med Brussel ikke automatisk betyr at landet nå blir et paradis for homofile.

Russisk propagandabølge
I alle de tidligere sovjetrepublikkene, der Russland i løpet av det siste året har måttet frykte at folk eller regjering foretrekker å knytte nærmere bånd med Brussel i stedet for Moskva, har russerne organisert reklame- og propagandakampanjer om EUs homopolitikk. Ifølge kampanjene betyr en tilnærming til EU at landet vil bli påtvunget liberale lovendringer, slik som å tillate homoekteskapet. Disse kampanjene har vært spesielt synlige i Georgia og Ukraina.

Fra EU sin side er man dermed blitt nødt til å svare på denne russiske propagandaen. Füle hadde derfor argumentene klare da han ble konfrontert med spørsmål om homorettigheter i konservative Georgia. Han forklarte i detalj at en assosiasjonsavtale mellom Georgia og EU handler om fri hand

Homoprotest i i Georgias hovedstad Tbilisi

© Nodar Tskhvirashvili/GNU/Kureren
el, ikke fri kjærlighet, og at landene står fritt til å definere sine egne lovverk hva angår homorettigheter.

Og i samme hensikt holdt Füle enda ett møte, i tillegg til representantene fra myndighetene. EU-toppen tok seg tid til å snakke med den innflytelsesrike lederen for Den georgiskortodokse kirken, patriark Ilia II, og forsikret ham om at EU "ikke har noen intensjoner om å underminere Georgias tradisjonelle verdier."

Støtten til EU og Vesten er nærmest universell i Georgia, og landet er, i motsetning til Ukraina, ikke avhengig av handel og energiimporter fra Russland. Alle partier ønsker et EU-medlemskap. Derfor peker mange kommentatorer på den ortodokse kristendommen og konservative verdier som de to feltene der Russland og Georgia har mest til felles, og der Russland kan ha en innflytelse over georgierne og drive dem bort fra EU-tilnærmingen.

Homoskeptisk ortodoks kirke
Og denne typen risikoanalyser er ikke tatt ut fra luften. I fjor angrep en voldelig mobb, ansporet av georgiske ortodokse prester, en demonstrasjon mot homofobi i Tbilisi. Patriark Ilia distanserte seg umiddelbart fra denne voldsbruken, noe også de to største politiske partiene i Georgia gjorde.

Patriarken uttrykte i forrige måned for første gang sin støtte til at Georgia bør integreres ytterligere i EU. Men dette var ført etter at EU-ambassaden i Tbilisi hadde gitt ham eksplisitte garantier om at Brussel ikke ville påtvinge Georgia å legalisere homoekteskapet. Füle tok seg i går bryet med å gi ytterligere forsikringer om dette til den øverste geistlige i den georgiske kirken.

Russiskfødte patriark

Motdemonstrasjon: Georgiske kristne stoppet i mai 2013 en demonstrasjon mot homofobi i Tbilisi

© Info9/GNU/Kureren
Ilias (81) ville ikke ha på seg at han var mot EU. Mens Füle var i landet, uttalte Ilia på nasjonalt tv at rapportene "i visse land" om at den georgiske kirken er mot europeisk integrasjon var rent oppspinn. Tvert imot burde man ikke vente lenger med EU-tilnærmingen, påpekte han. "Kirken vil gjøre alt den kan slik at denne ideen [om et georgisk EU-medlemskap] kan bli en realitet," lovte patriarken.

Når det gjelder homofiles rettigheter i Georgia, er patriarken imidlertid mindre kompromissberedt. Ilia har bedt om forbud mot demonstrasjoner for homorettigheter og mot homofobi. Prester fra Den georgiskortodokse kirken demonstrerte i Tbilisi i fjor med slagord som "Slutt å promotere homoseksualitet i Georgia" og "Homoseksualitet er den verste synden".

Sammenlignet med andre tidligere sovjetrepublikker, er imidlertid lovverket rundt seksuelle minoriteter i Georgia et av de mest progressive. Georgisk lov forbyr nemlig enhver diskriminering av seksuelle minoriteter. I praksis får dette imidlertid fortsatt liten betydning, da homofili ikke på noen måte er sosialt akseptert.

Ifølge en spørreundersøkelse fra 2009, er homofile den mest mislikte gruppen overhodet i Georgia. Den samme undersøkelsen viste at over 90 prosent av georgierne mente at homoseksualitet er "fullstendig uakseptabelt". Siden den tid har de første homoprotestene blitt organisert i Tbilisi, som alle er blitt møtt med motdemonstrasjoner. Debatten om homorettigheter har derfor bare så vidt startet i Georgia.

Denne reportasjen fra Georgia er levert fra EurasiaNet.org.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no