See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 10.04.2014 - Ebolautbruddet sprer seg i Vest-Afrika
» 09.04.2014 - Latvia og Litauen forbyr russisk tv
» 09.04.2014 - Ufred på Sveriges fredsinstitutt SIPRI
» 05.03.2014 - "Ikke nødvendig med homoekteskap," lover EU i Georgia
» 28.08.2013 - Russland "bygger Berlin-mur" inne i Georgia
» 07.05.2013 - Mot abortforbud i Georgia?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Stalinstatuen i diktatorens fødeby Gori (Georgia) sto foran rådhuset men ble fjernet i 2010
© Susan Astray/Flickr/Kureren
Samfunn - Georgia

Georgiere hyller Stalin på dødsdagen

På Stalinmuseet i fødebyen hans, Gori, stilles fortsatt dødsmasken til diktatoren ut

© Wojciech Bijok/GNU/Kureren
Kureren, 5. mars 2013
- En liten gruppe av spede, eldre georgiere med røde flagg samlet seg i dag foran Josef Stalins barndomshjem i småbyen Gori, sentralt i Georgia, for å minnes 60-årsdagen for sovjetlederens død.

"Kamerater, vi har samlet oss her for å minnes en stor leder," sier Alexandre Lursmanashvili, lederen av Goris lille Samfunnsparti, mens han taler foran byens berømte Stalinmuseum. Vinden blåser friskt i håret til de eldre kvinnene og mennene, som er tykt pakket inn i vinterfrakker og applauderer høytidelig.

"Ikke bare film de gamle, film de unge også," sier en av organisatorene til journalistene som har møtt frem og peker på en yngre kvinne med et rødt flagg. Etter å posere foran kameraene en stund, går den lille forsamlingen til en kirke i nærheten for å bivåne en minnegudstjeneste for byens mest kjente sønn.

I en nylig publisert studie fra den amerikanske tenketanken Carnegie kommer det frem at Stalin fortsatt er populær i fødelandet sitt Georgia, på tross av at det er svært få medlemmer igjen i landets desimerte kommunistparti. Rapporten, som inneholder spørreundersøkelser av innbyggere i Georgia, Armenia, Aserbajdsjan og Russland, viser oppsiktsvekkende at 45 prosent av de intervjuede georgierne fortsatt har et positivt bilde av arkitekten bak Den store terroren.

Men i motsetning til andre eks-sovjetrepublikker, er Stalin heller et slags nasjonalt varemerke enn kun en sovjetleder eller seierherren i Andre verdenskrig.

"Han gjorde oss internasjonalt kjent," sa en eldre kvinne i Gori til EurasiaNet. "Han var født her, i byen vår. Han bygde et storslått, vakkert land, og han reddet verden fra Nazityskland. Har det vært noen andre georgiere som har gjort noe som kommer opp mot dette?" spør hun videre.

Imens går det yngre byborgere rundt i parken foran markeringen og betrakter de eldre som ærer Stalin med et smil. "Han var en stor leder, sier de," refererer en sjenert ungdom til folkemengden. "Besteforeldrene våre er så forelsket i ham at han må ha gjort bra ting."

Og hva med de millionene som omkom i gulagene? Kollaterale skader, sier de oppmøtte, og viser til at man må knuse noen egg for å oppnå nasjonal velferd.

Men så stolte som mange georgiere kan være over sovjetdiktatoren som kom fra deres hjemland, så lite vil flertallet i Georgia i dag leve i et land styrt av noen som Stalin.


Denne artikkelen fra Georgia er levert fra EurasiaNet.org, publisert av The Open Society Institute.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no