See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag
» 05.03.2014 - "Ikke nødvendig med homoekteskap," lover EU i Georgia
» 28.11.2013 - Georgia mer bestemt en noen gang på EU-integrering
» 28.10.2013 - Maktskiftet fullføres i Georgia
» 26.10.2013 - Valget som kan revolusjonere Georgia
» 28.08.2013 - Russland "bygger Berlin-mur" inne i Georgia
» 05.03.2013 - Georgiere hyller Stalin på dødsdagenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Patriark Elias II av den georgiske ortodokse kirken
© Georgias regj./Kureren
Politikk | Samfunn - Georgia

Mot abortforbud i Georgia?

Patriark Elias II under den georgiske påskesøndagsmessen (5. mai 2013)

© Patriarkiet/Kureren
Kureren, 7. mai 2013
- I det kaukasiske landet Georgia går den offentlige debatten mot et abortforbud. Forbudet drøftes seriøst etter at den mektige og svært populære patriarken av den georgiske ortodokse kirken, Elias II, lanserte det i påskemessen på søndag, 5. mai.

Det er mange kirkesamfunn som er mot abort. Men det er få land som er så dedikert kristne som den tidligere sovjetrepublikken Georgia, og der folket hyller og respekterer kirkelederen mye mer enn de folkevalgte eller andre offentlige personer. Dermed kan en beskjed fra patriark Elias ha nesten like stor effekt i Georgia som en pavebulle en gang hadde det i resten av Europa.

Under den georgiske påskemessen appellerte patriarken til myndighetene om å stoppe den "forferdelige synden" som abort og "barnedrap" utgjør, med unntak av noen få kritiske situasjoner. Elias la skylden for forekomsten av aborter på både fortidens bolsjevistiske "ateister" og nåtidens liberale livsanskuelse.

Georgia har den høyeste forekomsten av aborter i Kaukasusregionen. Det blir utført hele 408 aborter per 1000 levendefødte i landet, ifølge de siste tallene fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Til sammenlikning er det 222 aborter per 1000 levendefødte i EU som helhet, og 255 i Norge.

De politiske lederne i Georgia, som ikke når patriarken til knærne hva angår støtte i folket, var raskt ute med å gi kirken forsiktig støtte i spørsmålet om man burde forby abort.

Den mektige statsministeren, Bidzina Ivanisjvili, svarte med å kunngjøre at det jobbes med et lovforslag som skal stimulere til økt antall barnefødsler. Men han la likevel til at hovedfokuset i en politikk som skal reversere landets befolkningsnedgang måtte være på økonomiske tiltak overfor familiene og ikke på abortlovgivningen.

Blant regjeringstoppene i Georgia, var det bare den kvinnelige justisministeren, Tea Tsulukiani, som gikk offentlig ut mot forslaget fra patriarken. Tsu

Georgias president Mikheil Saakasjvili i prat med patriark Elias II

© Presidentembetet/Kureren
lukiani påpekte at et forbud kun vil føre abortene under jorden. Det lengste hun kunne være villig til å gå for å begrense aborter, var å forby å informere foreldrene om kjønnet til fosteret. Det er kjent at flere jentefostre enn guttefostre aborteres i Georgia.

Demografien er et alvorlig problem i Georgia, som kun har 4,48 millioner innbyggere, ned fra en topp på 4,91 millioner i 1993. Og patriarken har i lang tid presset på georgierne for å lage flere barn. Etter at han tilbød seg å døpe hvert tredje barn personlig, har den georgiske kirken avholdt massedåpsseremonier flere ganger i året. Nå har Elias tilbudt vanskeligstilte foreldre å heller overlate sine nyfødte barn i kirkelig forvaring enn å foreta en abort.

Men den georgiske kjønnsforskeren Nargiza Arjevanidze tilbakeviser at forslagene fra patriarken vil føre noe godt med seg, og viser til erfaringene fra den gang Georgia var en sovjetrepublikk. Et abortforbud i Stalin-tiden, fra 1936 til 1955, "førte med seg en oppblomstring av bakromsaborter som ofte endte opp med både helsemessige komplikasjoner og dødsfall," sier hun til 'EurasiaNet'.

"Et nytt forbud vil føre til liknende problemer," fortsetter Arjevanidze. "De som har råd til det, vil reise til nabolandene. Andre vil ty til illegale tilbud." Arjevanidze tviler også på om et forbud vil gjøre mye for å redusere landets høye aborttall. De virkelige behovene er tilgang til prevensjonsmidler og familieplanlegging, konkluderer kjønnsforskeren.

Denne reportasjen fra Georgia er levert fra EurasiaNet.org, publisert av The Open Society Institute.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no