See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag
» 05.03.2014 - "Ikke nødvendig med homoekteskap," lover EU i Georgia
» 28.11.2013 - Georgia mer bestemt en noen gang på EU-integrering
» 26.10.2013 - Valget som kan revolusjonere Georgia
» 28.08.2013 - Russland "bygger Berlin-mur" inne i Georgia
» 07.05.2013 - Mot abortforbud i Georgia?China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Giorgi Margvelasjvili blir Georgias nye president
© Giorgi Margvelashvili/Kureren
Politikk - Georgia

Maktskiftet fullføres i Georgia

Margvelasjvili får flytte inn i det splitter nye presidentpalasset i Tbilisi

© Presidentembetet/Kureren
Kureren, 28. oktober 2013
- Giorgi Margvelasjvili vant søndagens presidentvalg i Georgia med god margin. Dermed vant også kandidaten fra statsministerens parti, og æraen til utgående president Mikheil Saakasjvili er definitivt over. Men det er usikkert hvem som nå vil få reell makt i Georgia.

Margvelasjvili blir Georgias nye president etter at han fikk 62 prosent av stemmene ved søndagens valg. Kandidaten til regjeringspartiet hadde truet velgerne med å ikke stille til en andre valgomgang dersom han ikke fikk over 50 prosent av stemmene i første omgang. Det synes å ha virket.

Kandidaten fra partigrupperingen Georgisk drøm vil nå ta over presidentembetet fra Saakasjvili, som for ti år siden kom til makten gjennom den såkalte Roserevolusjonen og ble gjenvalgt for fem år siden. Den georgiske grunnloven ga Saakasjvili ikke anledning til å stille til enda et gjenvalg.

Avtroppende president Saakasjvili tapte allerede i fjor høst det viktige parlamentsvalget i Georgia, der Georgisk drøm gjorde et brakvalg. Mangemilliardæren Bidzina Ivanisjvili har siden den tid vært statsminister i landet og jobbet aktivt for å underminere rivalen president Saakasjvilis makt.

Med Georgias nye grunnlov på plass, skifter også den utøvende makten fra presidentembetet til parlamentet og statsministeren. Statsminister Ivanisjvili har dermed lyktes med sin politiske målsetning om et fullstendig maktskifte i Georgia.

Men det georgierne nå er mest spent på, er hvem som nå vil bli sittende med den reelle utøvende makten i landet. Påtroppende president Margvelasjvili har nemlig i valgkampen gjort det klart at han akter å føre aktiv politikk i landet, selv om den nye grunnloven kun gir ham en representativ rolle. Og statsminister Ivanisjvili har annonsert at han vil trekke seg ut av politikken kort etter presidentvalget.

Les mer om slutten for "de sterke menn" i Georgias politikk i denne reportasjen fra Tbilisi: "Valget som kan revolusjonere Georgia".

Det som er sikkert er at det er partigruppen Georgisk drøm som nå har all makt i parlamentet, regjeringen og presidentembetet. Grupperingen ble til etter initiativ fra milliardær Ivanisjvili og inkluderer et stort antall av mindre politiske partier som sto i opposisjon

Georgias utgående president Mikheil Saakasjvili

© Presidentembetet/Kureren
til avtroppende president Saakasjvili.

Avspenning mot Russland
Saakasjvili har ført en svært pro-vestlig politikk, og hans uttalte mål for Kaukasus-landet Georgia var både NATO- og EU-medlemskap. Men denne politikken ledet han også i direkte konflikt med naboen Russland. Han har i valgkampen advart mot at Georgisk drøm vil endre denne politikken og sette det gode forholdet til EU i fare.

Dette nekter statsminister Ivanisjvili hardnakket for. Også Georgisk drøm går inn for en styrket EU-tilpasning, men partiet har også påpekt nødvendigheten av å bedre forholdet til den mektige naboen i nord, Russland. En avspenning i forholdet mellom naboene er allerede i gang, på tross av Georgias fortsatte EU-tilpasning.

Søndagens valg i Georgia gikk både rolig og demokratisk for seg. Og mens Margvelasjvili gjorde et brakvalg og fikk hele 62 prosent av stemmene allerede i første omgang, måtte hans viktigste utfordrer, Davit Bakradse fra partiet til utgående president Saakasjvili, nøye seg med 22 prosents oppslutning. Bakradse innrømmet nederlaget allerede i natt og gratulerte Margvelasjvili med seieren.

Med det nye maktmonopolet til partigrupperingen Georgisk drøm, er det nå likevel mange som er bekymret for demokratiets vilkår i Georgia. Regjeringen til statsminister Ivanisjvili har allerede innledet flere korrupsjonssaker mot høytstående medlemmer av utgående president Saakasjvilis parti. Og det er blitt hintet om at også Saakasjvili kan rettsforfølges straks han forlater presidentkontoret.

Og akkurat dette har EU allerede advart mot. En prosess mot Saakasjvili vil være et tilbakeskritt for demokratiet i Georgia og et tilbakeskritt i EU-tilpasningen, heter det fra Brussel. Det vil også være i sterk kontrast til den positive utviklingen under Saakasjvili, som blir den første georgiske presidenten noensinne som forlater sitt embete etter et valgnederlag.

Saakasjvili har annonsert at han nå vil ta rollen som landets opposisjonsleder.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no