See also:
» 11.03.2014 - Makthaverne på Krim erklærer seg uavhengige
» 06.03.2014 - Putins nye doktrine skaper frykt i 13 land
» 04.03.2014 - "Ikke aktuelt med norske tiltak mot Russland"
» 03.03.2014 - Norsk politikk samles om å fordømme Russland
» 01.03.2014 - Russisk invasjon i Ukraina er i full gang
» 28.02.2014 - Russlands parlament forbereder Krim-anneksjon
» 20.11.2013 - Kirgisistan avviser salg av gasselskap til Russland
» 24.10.2013 - Moldova: Slagmarken mellom Russland og EUChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


De russiske gjerdene snor seg i sikksakk gjennom åkrer og landsbyer i Georgia
© Molly Corso/EurasiaNet/Kureren
Politikk | Samfunn - Russland | Georgia

Russland "bygger Berlin-mur" inne i Georgia

Bonden Ilya Beruashvili fra den georgiske landsbyen Ditsi har bestemt seg for å forsvare gården sin mot russerne

© Molly Corso/EurasiaNet/Kureren
Kureren, 28. august 2013
- I Georgia bygger russiske tropper et gjerde som vilkårlig deler landsbyer og familier. Russerne markerer det de hevder er grensen mellom Georgia og Sør-Ossetia, og protester fra landsbyborgere og EUs maktesløse fredsstyrker blir ignorert.

Når Ilya Beruashvili hører at hunden hans bjeffer, vet han at det er russere på gården. I de siste fem årene har 53-åringen, som bor utenfor den georgiske bygda Ditsi, kunnet følge med fra vinduet på gården når russiske soldater stasjonert i utbryterstaten Sør-Ossetia patruljerer på engene der han pleide å dyrke.

De kommer nærmere og nærmere. Og for et par måneder siden begynte soldatene å bygge et gjerde bare et steinkast fra skuret hans. Det kommer til å stenge huset og åkrene til Beruashvili ute fra fedrelandet Georgia, og inn i det russiskstøttede Sør-Ossetia, en georgisk delstat som nå hevder seg selvstendig. Kun Russland har anerkjent Sør-Ossetia.

Med dette gjerdet bryter russerne alle internasjonale avtaler på Georgias bekostning. Ifølge våpenhvileavtalen mellom Russland og Georgia fra 2008, ligger disse landsbyene, noen kilometer øst for Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali, utenfor det området som russiske tropper får oppholde seg i. Men det har ikke stanset russerne i å sette opp gjerder her.

Det nye 27 kilometer lange gjerdet går i sikksakk gjennom 15 georgiske landsbyer. Det har splittet opp familier og avskjært folk fra levebrødet sitt. Bønder får ikke tilgang til jordene og hagene sine. Det sperrer adgangen til gravsteder og truer med å kutte vanntilførselen til georgiere, og helsetilbudet og pensjonsutbetalingene til sørossetiske familier.

I Ditsi er det høye gjerdet laget av et grønt plastmaterial. I andre landsbyer, som Khurvaleti, ei lita bygd 69 kilometer vest for hovedstaden i Georgia, Tbilisi, er det laget av piggtråd.

Overalt hvor de dukker opp, står gjerdene som en påminnelse om Russlands uvilje til å følge betingelsene i våpenhvilen av

Det europeiske observatørkorpset EUMM står maktesløse overfor bruddene på våpenhvileavtalen

© EUMM/Kureren
2008, men også om evnen og viljen til regjeringen i Georgia og verdenssamfunnet til å gå til rette med russerne.

Gjerdene er ingen nyhet. Beruashvili kan fortelle at, i 2010, prøvde russiske styrker å sette opp markører for å utvide grensen til Sør-Ossetia inne i gårdstunet hans. Den gang var han i stand til å få soldatene til å trekke seg tilbake, som han sier, ved å rope til dem og si at de skremte hans stakkars, gamle mor.

Ifølge Ann Vaessen, talspersonen til observatørkorpset til den Europeiske Unionen i Georgia (EUMM), begynte russiske soldater med å sette opp gjerder i dette georgiske området like etter krigen i august 2008. EUMM er den eneste internasjonale institusjonen som overvåker våpenhvilen mellom Russland og Georgia.

Men på tross av protester fra myndighetene i Georgia, NATO og USA, fortsetter russerne med å ta seg til rette og bygge gjerder inne på georgisk territorium i brudd med folkeretten.

Dette har til og med tiltatt i det siste, ifølge Vaessen. "Landsbyer deles i to, folk får ikke snakket med hverandre lenger og de kan ikke dra på besøk til slektningene. De får ikke engang gått i begravelsen til nære slektninger."

Tyskeren Hans Schneider er sjef for feltkontoret til EUMM i Gori, den georgiske byen som ligger nærmest opp til konfliktområdet. Schneider får bare observert hvordan russerne bryter med våpenhvileavtalen. Det bringer frem minner fra maktesløsheten han og familien hans følte da Berlinmuren fortsatt sto. Scenene av georgiske og sørossetiske mødre som gråter over å bli avskjært fra barna sine minner Schneider om sin egen mor, som ble atskilt fra sine søstere gjennom Berlinmuren.

Emnet om de ulovlige gjerdene tas jevnlig opp

Observatører fra EUMM i samtale med den georgiske lokalbefolkningen

© EUMM/Kureren
i fredssamtaler mellom Georgia og Russland i Genève. Der krever georgierne en stans i oppføringen av nye gjerder, mens russerne sier dette ikke er et forhandlingstema. Moskva hevder at gjerdene settes opp på sørossetisk territorium.

Imens satser georgierne på tålmodighet i forhandlingene med russerne. "Berlinmuren ble tross alt revet ned, så ... dette er gjerder ... det er bare komisk," sier Kakhaber Kemoklidze fra innenriksministeriet i Tbilisi.

Men landsbyboerne som rammes har lite tilovers for tålmodighet. Beruashvili er foruroliget av den stadige usikkerheten, og han har like godt evakuert de tre barna sine fra gården. Nå bor han alene med moren og steller de få åkerlappene han fortsatt kan nå uten å risikere å bli arrestert av russiske soldater. Dersom han vil på mer fjerntliggende åkerlapper eller besøke farens gravsted, venter han på å slå følge med georgiske politipatruljer som beveger seg nærmere de russiske posisjonene.

"Kvinnene er redde. De gamle er redde. Vi kan ikke oppfostre barn her," sier Beruashvili. Nå mener han at de russiske soldatene har begynt å bli mer aggressive i språkbruken. "De har bestemt seg for å ta dette landområdet," konkluderer han.

Beruashvili og de andre gjenværende har bestemt seg for at de skal stå oppreist og gjøre alt de kan for å forhindre at gårdene deres kommer på innsiden av gjerdet og dermed i praksis blir del av territoriet til det russiskdominerte Sør-Ossetia. "Jeg har bestemt meg for ikke å tillate dem å komme hit," avslutter den modige bonden.


Denne reportasjen fra Georgia er levert fra EurasiaNet.org, publisert av The Open Society Institute.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no