See also:
» 11.04.2014 - India: Verdens største valg er i gang
» 10.04.2014 - Direktesendt mekling starter i Venezuela
» 02.04.2014 - Lille Tuvalu påfører russerne diplomatisk nederlag
» 05.03.2014 - "Ikke nødvendig med homoekteskap," lover EU i Georgia
» 28.10.2013 - Maktskiftet fullføres i Georgia
» 26.10.2013 - Valget som kan revolusjonere Georgia
» 28.08.2013 - Russland "bygger Berlin-mur" inne i Georgia
» 07.05.2013 - Mot abortforbud i Georgia?











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Vil skrive under: President Giorgi Margvelasjvili representerer Georgia på EU-toppmøtet i Vilnius
© Georgias presidentembete/Kureren
Politikk - Georgia

Georgia mer bestemt en noen gang på EU-integrering

Georgias president Giorgi Margvelasjvili ble tatt imot av sin litauiske motpart og toppmøtevert, Dalia Grybauskaite

© EU/Kureren
Kureren, 28. november 2013
- Den stadig dypere krisen i Ukraina etter konflikten om landet skal tilpasse seg økonomisk til EU eller Russland skaper nye bekymringer og antirussisk stemning i Georgia. Landets nye statsminister sier situasjonen i Ukraina bare vil styrke Georgias drift mot EU-integrering.

Georgia er utvilsomt det mest pro-vestlige landet overhodet øst for Moldova. Og begge disse to ekssovjetrepublikkene vil underskrive en omfattende assosiasjonsavtale med EU på det påbegynte toppmøtet i Vilnius (Litauen).

I år har georgierne spent fulgt med på dramatikken mens to andre tidligere sovjetrepublikker har falt fra den pro-europeiske klubben. Først gjorde Georgias kaukasiske naboland Armenia brått en kuvending, og bestemte seg for å avslutte EU-integreringen og heller bli med i den Moskva-styrte Eurasiske unionen. Og nå har Ukraina tatt seg en pause fra planene om å underskrive den omfattende pakten med EU.

Det betyr at målsetningen for det prestisjefylte toppmøtet i Vilnius torsdag og fredag har måttes skrus betydelige ned. I stedet for fire land, med store Ukraina i spissen, blir det nå kun de mindre statene Moldova og Georgia som spikrer fast kursen retning et fremtidig EU-medlemskap.

Georgia mistet en viktig partner
For Georgia var tapet av Ukraina, visselig det slaviske landet som Georgia hadde de tetteste og mest vennlige båndene til, mest smertefullt. Og hendelsene i Kiev fikk mange georgiere til å føle seg mer sårbare.

"Ukraina ville ha vært en sentral partner for oss på toppmøtet i Vilnius," sier Tina Khidasjeli, et fremtredende parlamentsmedlem for regjeringspartiet Georgisk drøm, til Interpressnews. "Man står mer støtt på beina når man har et stort land som dette på sin side," legger hun til.

Men det politiske lederskapet i Georgia insisterer på at dette ikke på noen måte vil stoppe landets integrasjon med Vesten. Georgias nye statsminister, Irakli Gharibasjvili, understreket i går overfor pressen i hovedstaden Tblisi at "den europeiske stien" var "en irreversibel prosess."

Likevel er også Georgia, i likhet med sine naboer, utsatt for mulig press og utpressing fra Moskva. Dette dreier seg om alt fra georgisk vineksport til de to frafalne georgiske delstatene Abkhasia og Sør-Ossetia, som (kun) Russland har anerkjent som suverene stater.

Stor solidaritet med ukrainerne
Progressive georgiere uttaler likevel sterk støtte for de pro-europeiske ukrainerne, som nå holder døgnprotester

Stor EU-tilhenger: Offisielt bilde av Georgias ferske statsminister, Irakli Gharibasjvili

© Irakli Gharibasjvili/Kureren
på Uavhengighetsplassen i Kiev. Svært mange georgiske Facebook-brukere har kastet seg inn i debatten om situasjonen i Ukraina, og de signaliserer klar støtte til demonstrantene i Kiev.

Flere parlamentsmedlemmer har hatt på seg påfallende skjerf i de ukrainske nasjonalfargene blått og gult mens de har deltatt i møter.

Det folkelige engasjementet begynte allerede på søndag, 24. november. Da samlet en mindre gruppe georgiere og ukrainere seg foran Ukrainas ambassade i Tbilisi for å forsvare en pro-EU-linje. Som et svar på protesten uttalte ambassadens andresekretær, Dimitri Tretjakov, til lokale medier at Ukraina på ingen måte hadde snudd EU ryggen. Han uttrykte håp om at både Ukraina og Georgia en dag ville bli fullverdige EU-medlemmer.

Samtidig, i nabolandet Armenia, der det også er en sterk opposisjon til regjeringens kursveksel fra Brussel til Moskva, holder man også et våkent blikk på utviklingene i Kiev.

Men akkurat som i Aserbajdsjan, som ikke har noen ambisjoner om å bli med i EU, er armenske myndigheter totalt tause om det som skjer i Ukraina. Tausheten er vel anbrakt, fordi Russlands president Vladimir Putin kommer på besøk til Armenia den 2. desember, bare noen dager etter toppmøtet i Vilnius.

Les mer om Armenias plutselige kursveksel i denne artikkelen: "Armenia velger Russland-tilknytning fremfor EU".

Og selv om Georgia etter underskriften i Vilnius kan vente seg bråk fra Putin, er det ingen politikere i Tbilisi som har den minste tro på at landet kommer til å gjøre en armensk kuvending i siste øyeblikk og dermed bøye av fra ekspressveien mot Europa. Denne troen på Europa er faktisk noe av det eneste som forener den ellers polariserte regjeringen og opposisjonen i landet.

Den nylig avgåtte presidenten, Mikheil Saakasjvili, oppsummerte situasjonen godt i et intervju med Washington Post: "Denne regionen driver mot vest av seg selv, uavhengig av hvilke regjeringer som sitter ved makten." Og det nylige maktskiftet i Georgia har dokumentert nettopp dette.

Denne reportasjen fra Georgia er levert fra EurasiaNet.org.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no