See also:
» 11.04.2014 - Russlands verste propagandablundere i Ukraina
» 11.04.2014 - Paven ber om unnskyldning for "mange pedofile" i kirken
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 15.01.2014 - Italia sender inn hæren mot "søppelmafiaen"
» 29.10.2013 - Pave Frans er blitt en turistmagnet for Roma
» 18.09.2013 - Berlusconi får 4,2 mrd i bot for å bestikke en dommer
» 07.03.2013 - Berlusconi dømt til fengselstraff
» 30.01.2013 - Italias president krever hard linje mot fascismenChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den andre siden av Roma: En uteligger bor under en bro i sentrum av den italienske hovedstaden
© Marco/GNU/Kureren
Samfunn | Økonomi - Italia

Fattigdommen i Italia er doblet i løpet av fem år

Økonomien stabiliseres, men fattigdommen øker: Italias statsminister Enrico Letta

© Enrico Letta/Kureren
Kureren, 7. januar 2014
- Fattigdommen har spredd seg raskt i Italia i løpet av den økonomiske krisen, ifølge en fersk, offisiell rapport. I løpet av de siste fem årene har antall fattige doblet seg til totalt fem millioner mennesker i Italia, som er eurosonens tredje største økonomi.


Rapporten, som er basert på data fra Italias arbeidsdepartement og det italienske instituttet for statistikk (Istat), advarer at hele 30 prosent av landets befolkning nå står i fare for å havne i fattigdom eller å bli marginalisert.

Fem millioner italienere lever allerede i fattigdom. Tallene i rapporten bekrefter den alvorlige sosiale og økonomiske krisen i Italia, den verste krisen landet har vært utsatt for siden Andre verdenskrig.

Undersøkelsen viser også en stor forskjell mellom landets regioner. Nesten halvparten (2,3 millioner) av de fem millioner fattige italienerne bor i den mindre tett befolkede sørlige delen av landet, og rundt en million av de fattige er barn.

Men også i industrialiserte Nord-Italia øker fattigdommen. I noen av de tradisjonelt rike og industrialiserte nordområdene har fattigdommen tredoblet seg siden 2005, og rammer nå 6,4 prosent av befolkningen.

Ifølge rapporten lever over 3,2 millioner familier - eller 12,7 prosent - i såkalt "relativ fattigdom". Dette refererer seg til familier som i 2012 hadde en månedlig inntekt på mindre enn 990 euro (rundt 8.300 kroner) per person. Andelen familier i denne situasjonen vokste i 2013 med 1,6 prosentpoeng i forhold til 2012.

"Dette er det høyeste tallet siden 1997, da den første studien av denne typen ble gjennomført," sier rapporten. Ifølge studien lever rundt 15,8 prosent av den totale befolkningen i Italia i relativ fattigdom i dag.

"I løpet av de siste årene er familier med flere medlemmer, særlig de med mindreårige barn og de som er bosatt sør i Italia, blitt de som er mest berørt av fattigdom," står det i rapporten. En av tre slike familier lever i "relativt fattigdom", mens én av fem lever i "absolutt fattigdom", viser dataene.

Studien bekrefter også at velferdssystemet i Italia er mindre effektivt i å takle fattigdomsrisiko enn i andre europeiske land. Dette gjør blant annet at situasjonen for eldre pensjonister og unge er vanskeligere i Italia enn i andre steder i Vest-Europa.

Fem år med økonomisk krise har kommet i tillegg til en allerede svakt utbygd velferdsstat, og andelen fattige i Italia øker nå år for år. Med en befolkning på 60 millioner er Italia, etter Hellas, det landet i EU der befolkningen nå har størst sannsynlighet for å havne i fattigdom.

Pengefondet ser flere muligheter
Men til tross for den negative situasjonen påpeker Pengefondet (IMF) i sin siste analyse av situasjonen i Italia at landet nå har lysere fremtidsutsikter.

Fondet anslår at den italienske økonomien har krympet med 1,8 prosent i 2013. Men ny vekst var ventet å slå inn allerede ved utgangen av 2013, spådde IMF, som forutser en vekst på beskjedne 0,7 prosent i 2014. Fondet skrøt av de mange reformene som regjeringen til statsminister Enrico Letta har grepet fatt i, og regnet med at dette vil vise virkning allerede ved dette årsskiftet.

Men disse små fremskrittene gir fortsatt knapt utslag på de sosiale statistikkene i Italia. Arbeidsledigheten økte kraftig i løpet av 2013, og havnet ifølge Eurostat på 12,5 prosent ved slutten av året. Det positive tegnet var imidlertid at ledigheten stabiliserte seg og sluttet å vokse mot slutten av året. Fattigdommen ser derimot fortsatt til å øke i omfang.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no