See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i Italia











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


"Renzusconi": PDs leder Matteo Renzi og Forza Italias leder Silvio Berlusconi
© Partito Democratico/EC/Kureren
Politikk - Italia

Italia: "Renzusconi" truer Lettas regjering

Italias statsminister Enrico Letta (v) og PDs nye leder, Matteo Renzi (h)

© Palazzochigi/Kureren
Kureren, 21. januar 2014
- Det politiske miljøet i Italia er overrasket etter at Matteo Renzi, den nye lederen for det regjerende Demokratiske partiet (PD), har alliert seg med Silvio Berlusconi for å endre landets dårlig fungerende valglov. Mange tror at dette er en plan for å velte regjeringen til Enrico Letta (PD).

Politikken i Italia kan skape noen situasjoner som hadde vært umulige i andre vestlige land. Et eksempel er dagens situasjon, med en besynderlig maktkamp innad i Det demokratiske partiet (PD), landets viktigste sentrumvenstre-parti.

Enrico Letta (PD) er statsminister i en koalisjon som har et svakt flertall i Senatet. Partikollegaen Matteo Renzi, Firenze-ordføreren som nylig ble valgt leder for Italias største politiske gruppering, står samtidig frem som en konkurrent til Letta som tilsynelatende legger alt til rette for et nyvalg for å få tatt over statsministerposten.

Imens ledes opposisjonen på høyresiden fortsatt av Silvio Berlusconi, en 77-åring som er kjent for de fleste og som i november ble utvist fra Senatet etter en rettskraftig dom for skatteunndragelser. Berlusconi ble også diskvalifisert fra å stille som kandidat ved nye valg. Den store majoriteten i Italia har dermed gledet seg over at Berlusconi nå i praksis var "politisk død".

Men i helgen vakte PD-leder Renzi overraskende liv i isolerte Berlusconi igjen, til stor fortvilelse for store deler av PD, partiets koalisjonspartnere og deler av opposisjonen. Renzi inviterte Berlusconi til møte i PDs hovedkvarter i Roma. Formålet var, ifølge offisielle kilder i begge partier, "å prøve å komme til enighet om en reform av valgloven," noe de to også klarte.

Men det er ikke mange politikere og politiske analytikere i Italia som kjøper denne forklaringen, og mange har allerede begynt å kalle duoen for "Renzusconi".

Flere toppolitikere i PD har i de siste dagene snakket med italienske medier og uttalt sin skepsis rundt Renzis møte med det "svarte beistet" i italiensk politikk, spesielt når Berlusconi nå er dømt som lovbryter. Og mange frykter også muligheten for at Renzi vil alliere seg med Berlusconi for å velte Lettas regjering og utrope nyvalg, og dermed posisjonere seg som Italias neste mulige statsminister.

Allerede da Berlusconi og Renzi møttes i helgen, ble det klart at det var mange som mislikte den nye politiske alliansen. Da "Il Cavaliere" ankom til PDs hovedkvarter, ble han møtt av demonstranter som kastet egg på bilen hans og ropte "Skam, skam!" og "Man kan ikke forhandle med en kriminell!"

Frykt for splittelse i PD
Initiativet til Renzi, som ikke var avklart med verken partiet eller koalisjonspartnerne, vekker også igjen frykten for at PD kan stå foran en splittelse. PD er i utgangspunktet en skjør allianse av tidligere storpartier fra sentrum-, venstre- og høyresiden i italiensk politikk, og utspillet til partileder Renzo har særlig møtt motbør på den store venstresiden i partiet.

Noen toppledere innenfor PD, særlig de mest lojale til tidligere generalsekretær Pierluigi Bersani, truer nå åpent med å forlate partiet dersom Renzi kommer frem til en endelig avtale med Berlusconi. Og disse intrigene i partiet er årsaken til at Enrico Lettas regjering, nok en gang, henger i en tynn tråd.

"Føler skam": PD-medlem og tidligere finansminister Stefano Fassina

© Partito Democratico/Kureren

"Regjeringen kan falle på dette," uttaler allerede Stefano Fassina, PD-medlem og tidligere finansminister, til den italienske avisen Il Fatto Quotidiano. "Jeg føler meg skamfull, det var en politisk tabbe", sa Fassina videre om møtet mellom Renzi og Berlusconi.

Samarbeidet med Berlusconi støter nemlig også PDs viktige koalisjonspartner, høyrepartiet til visestatsminister Angelino Alfano. Alfano var inntil nylig "kronprinsen" i Berlusconis parti, men brøt med Berlusconi og reddet dermed Lettas regjering i forbindelse med at "Il Cavaliere" ble kastet ut av Senatet. Forslaget Renzi og Berlusconi har utarbeidet vil nemlig også gjøre det vanskeligere for småpartier, som Alfanos nye parti.

Alfano har allerede gjort det klart at han ikke akter å la seg diktere en ny valglov av Renzi og Berlusconi. Han truer dermed indirekte om å trekke seg fra regjeringssamarbeidet.

Ny valglov er politisk ønsket
Det strides derfor om Renzi har klart å utføre en politisk genistrek eller om han har gjort en gedigen politisk tabbe. Den italienske valgloven er nemlig svært moden for fornying slik at det blir lettere å skaffe et parlamentarisk grunnlag for stabile regjeringer i Italia. Men hittil har politikerne ikke klart å enes om dette, og det eneste seriøse forsøket på reform ble stoppet av Italias grunnlovsdomstol.

Blant forslagene i Renzis og Berlusconis kompromiss er at det skal holdes en annen valgomgang, mellom de to ledende partiene, dersom ikke noe parti klarer å oppnå mer enn 35 prosent av stemmene. Vinneren vil få en "bonus" i form av 55 prosent av representantene i parlamentet. Videre ser man for seg en sperregrense på 8 prosent, samtidig med at Senatet i større grad blir en regionalforsamling uten vetorett over italiensk lovgivning.

Renzi selv har aldri lagt skjul på sitt ønske om at den nye valgloven må bli til gjennom et samarbeid med alle de politiske kreftene i landet. "Jeg kommer til å holde en dialog med alle om reformene, også med Forza Italia", uttalte Renzi allerede før møtet kom i stand. Han påpekte nødvendigheten av dette, ettersom Berlusconis parti fikk 20 prosent av stemmene ved valget for et år siden.

Blant forslagene til Renzi, da han ble valgt PD-leder, var å eliminere Senatet, lage endringer i den italienske valgloven, satse sterkere på yrkesopplæring og kutte utgifter i politikken, og dermed redusere lønningene til politikerne. Og han er allerede i gang med å gjennomføre løftene.

Det første målet til Renzi da han ble valgt Pd-leder var å legge større press på statsminister Letta og samlingsregjeringen. Så langt har PD latt partikollega Letta bestemme hvordan samlingsregjeringen styres uten noen innsigelser. Også dette har han levd opp til, med nesten daglig kritikk av regjeringen og dens angivelige handlingslammelse.

Les mer om Matteo Renzi i denne artikkelen: "Matteo Renzi (38) blir Italias nye politiske stjerne".



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no