See also:
» 27.03.2014 - Italias 109 provinser skal vingeklippes
» 21.03.2014 - Venezia: 89 prosent ønsker løsrivelse fra Italia
» 18.03.2014 - Venezia: Stor deltakelse i folkeavstemning om løsrivelse fra Italia
» 12.03.2014 - Renzis første suksess: Italia får ny valglov og skattelette
» 04.03.2014 - Italia: Opposisjonsleder Beppe Grillo dømt til fengsel
» 28.02.2014 - Roma kun fem timer fra konkurs
» 21.02.2014 - Folkeflertallet er mot Italias nye statsminister Renzi
» 17.02.2014 - Matteo Renzi "kupper" seg til statsminister i ItaliaChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Matteo Renzi er ny generalsekretær i Partito Democratico (PD)
© Matteo Renzi/Kureren
Politikk - Italia

Matteo Renzi (38) blir Italias nye politiske stjerne

Italias statsminister Enrico Letta (v) og PDs nye leder, Matteo Renzi (h)

© Palazzochigi/Kureren
Kureren, 9. desember 2013
- Matteo Renzi ble i går valgt som leder for Italias mektigste politiske gruppering, Det demokratiske partiet, med overveldende 67,8 prosent av stemmene i partiets interne valg. Mange tror at Renzi kan revitalisere sentrum-venstrepolitikken i Italia.

Renzi, som har vær Firenzes ordfører siden 2009, konkurrerte som kandidat mot den politiske eliten i partiet og vant et klart flertall. Blant de andre kandidatene fikk Gianni Cuperlo (52), 18 prosent av stemmene, og Giuseppe Civati (38) fikk 14,3 prosent.

I tillegg til valget av en ny leder for Partito Democratico (PD), ga søndagens partivalg en sterk innsprøytning av optimisme og selvtillit for sentrum-venstrepartiet. Til valget klarte partiet å mobilisere rundt nesten tre millioner mennesker blant partimedlemmene og sympatisører.

Ved det forrige partivalget, som ble avholdt for litt over et år for å velge PDs statsministerkandidat før parlamentsvalget, prøvde Renzi uten lykke å utfordre gamle partiledere. Da konkurrerte Renzi med Pier Luigi Bersani (62), daværende PD-generalsekretær og tidligere kommunist som hadde deltatt i regjeringene til Romano Prodi, Massimo D'Alema og Giuliano Amato.

Men selv om den unge Renzi - som har advokatutdanning og i utgangspunktet var kristendemokrat - virket best egnet til å konkurrere i valgdueller med populistene Silvio Berlusconi og Beppe Grillo, valgte partiets base å satse på tradisjonen. Renzi fikk for ett år siden bare 39,9 prosent av stemmene mens Bersani vant med 60,6 prosent.

Men Bersanis resultat ved parlamentsvalget ble akkurat litt for dårlig til at han klarte å danne regjering på egenhånd, og Bersani måtte trekke seg som statsministerkandidat for å åpne muligheten for koalisjonsforhandlinger. Dermed overtok sosialdemokraten Enrico Letta fra samme PD over som statsminister etter å ha inngått en koalisjonsavtale med Berlusconis parti.

Populær leder
Da det i april i år så umulig ut å få dannet en regjering i Italia, ble Renzi handlet som den store favoritten til å ta PD til nyvalg og valgseier. Hele 56 prosent av italienerne sa seg nemlig positive til Renzi som statsminister; langt mer enn for konkurrenter i og utenfor partiet.

Matteo Renzi er kjent i Italia for sin aversjon mot forhåndsdefinerte regler og ønsket om å utfordre etablerte sannheter. Men han er også kjent for sitt dårlige forhold til fagforeninger og sin kritikk over hvordan den italienske venstresiden har mistet to tiår med Berlusconi ved roret.

Nå er det første målet til Renzi å legge større press på statsminister Letta og samlingsregjeringen. Så langt har PD latt partikollega Letta bestemme hvordan samlingsregjeringen styres uten noen innsigelser, samt latt statsministeren inngå kontroversielle kompromisser med Berlusconis tidligere parti uten protester.

Firenze-ordføren ønsker derimot et mer aktivt partiapparat i PD, som skal holde styringen med statsminister Lettas kompromisser. Renzi er kjent som både selvsikker og frittalende, men også som en pragmatiker i politikken.

Blant forslagene til Renzi er å eliminere Senatet, lage endringer i den italienske valgloven, satse sterkere på yrkesopplæring og kutte utgifter i politikken, og dermed redusere lønningene til politikerne.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no