See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk stormChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Sp-leder Liv Signe Navarsette under partiets landsstyremøte i dag
© Sp/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Sp sier likevel (nesten) nei til reservasjonsretten

Støtter en "reservasjonsmulighet": Medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité, Kjersti Toppe (Sp)

© Haukeland universitetssjukehus/Kureren
Kureren, 31. januar 2014
- Senterpartiet (Sp) har i dag vedtatt at partiet er mot en reservasjonsrett for fastleger, selv om det er ulike syn i partiet om saken. Men vedtaket får ingen konsekvenser, da partiets stortingsrepresentanter får "reservere seg" mot å stemme mot det omstridte forslaget.

Senterpartiet har i dag vært samlet til landsstyremøte på Hadeland. På dette møtet har det blant annet blitt vedtatt en resolusjon som omhandler den foreslåtte reservasjonsretten mot å henvise til abort, som regjeringen vil gi fastlegene.

Partiets landsstyre kom frem til at "oppfyllelse av pasientrettigheter er det viktigste hensynet" når det gjelder reservasjonsadgangen for helsepersonell. Dette gjaldt også kvinners rett til selvbestemt abort. "Senterpartiet sier derfor nei til fastlegers rett til å reservere seg mot å henvise til abort, assistert befruktning eller til å forskrive eller sette inn prevensjon," heter det i en tilsynelatende klar uttalelse fra partiet.

"Jeg er glad for at partiet er klart på at kvinnene skal komme først," sier partileder Liv Signe Navarsete i en uttalelse i dag.

Det offisielle synet i Senterpartiet er dermed at dagens lovverk skal forbli som det er, og partiet forutsetter at det er "helt uaktuelt å endre helse- og omsorgstjenesteloven, pasient- og brukerrettighetsloven eller andre helselover på en måte som svekker kvinners rettigheter i møte med helsevesenet."

Landsstyret tok utgangspunkt i partiets program, der det står følgende: "Senterpartiet vil videreføre dagens abortlovgivning."

"Senterpartiet vil derfor ikke stemme for lovendringer som formelt eller reelt svekker kvinners rett til selvbestemt abort," heter det i dagens uttalelse fra partiet. "Senterpartiet mener også at kvinners lovmessige rett til å møte opp på sykehus uten henvisning til abort fra fastlege må innfris ved alle sykehus i Norge," legges det til.

Uenighet i partiet
Uttalelsen fra landsstyret synes både klar og utvetydig. Men praksisen i Senterpartiet viser seg like uoversiktelig som praksisen på landets legekontor. For selv om Senterpartiet "ikke vil stemme for lovendringer" på dette feltet, får partiets stortingsrepresentanter reservasjonsrett i denne saken. De blir nemlig fristilt, da dette ses på som et "samvittighetsspørsmål".

For ikke alle i partiet er enige om å stoppe reservasjonsretten. Kjersti Toppe, stortingsrepresentant for Senterpartiet i Hordaland, skrev i et innlegg tidligere denne uken at hun er "av de som mener at regjeringen sitt forslag er en balansert løsning i en komplisert sak".

"Jeg ønsker ingen omkamp om abortlovgivingen, jeg mener dagens lovverk og rettigheter må ligge til grunn. Jeg støtter ikke en lovbestemt reservasjonsrett for fastleger. Er en for eksempel lege i en liten kommune, med få andre leger og/eller lang avstand til andre leger - skal det ikke være mulig å reservere seg mot å tilvise for abort," skrev Toppe.

"En fastlege skal derfor ikke ha rett til å reservere seg", skrev hun, men derimot "mulighet til å reservere seg" i de kommunene der dette var praktisk mulig uten å innskrenke kvinner pasientrettigheter.

Toppe konkluderte med å si at hun "er positiv til høringssaken fra regjeringen som handler om reservasjonsmulighet, ikke reservasjonsrett. Høringsrunden vil vise om det mulig å balansere de ulike hensynene i saken på en god måte. Det er bra at høringsforslaget er tydelig på at spørsmål om reservasjon er avgrenset til abort, og ikke gjelder prevensjon eller tilvising til assistert befruktning." Hun ville derfor stemme for forslaget.

Les hele

Skaper debatt: Helseminister Bent Høie

© Helsedepartementet/Kureren
innlegget til Toppe i denne artikkelen: "Kjersti Toppe (Sp): 'Reservasjonsrett – eller muligheit'".

Under dagens landsstyremøte, var Toppe imidlertid med å stemme for resolusjonen som konkluderer med Senterpartiets "nei til fastlegers rett til å reservere seg." Følgelig er hun også mindre bastant i sine uttalelser i dag.

"I denne saken er det to viktige hensyn som må balanseres mot hverandre: hensynet til pasientens lovmessige rettigheter og legers samvittighet. Senterpartiet er nå klare på at pasientens rettigheter alltid skal komme først," sier Toppe i en uttalelse i dag.

Hvordan hun vil stemme når saken kommer opp i Stortinget, blir likevel opp til henne selv. For etter flere klare "nei" til reservasjonsretten, ender dagens uttalelse fra Senterpartiet med at, "når det gjelder behandling i Stortinget, har stortingsgruppen i tråd med partiets tradisjon fristilt Senterpartiets representanter."

Stor motstand
Helseminister Bent Høie (H) har møtt massiv kritikk etter at han nylig sendte ut lovforslaget som vil gi legene rett til å reservere seg mot å henvise til abort på høring. Selv innad i Høyre er motstanden enorm, og i de fleste Høyre-styrte kommunene vil man "reservere seg" mot reservasjonsretten.

Lovforslaget fra Høie kom etter krav fra KrF i regjeringsforhandlingene. Og Høyre-statråden har forsøkt å dempe virkningene av forslaget siden det først ble kjent og skapte massiv debatt og motstand. Blant annet var det i utgangspunktet også snakk om å gi reservasjonsrett mot å henvise til assistert befruktning, samt muligheten til å nekte å skrive ut prevensjonsmidler. Dette er nå fjernet.

Forslaget, slik det er sendt ut på høring, vil i praksis også la det bli opp til kommunene å bestemme om lokale fastleger skal få lov til å reservere seg mot å henvise til abort. Dette har igjen ført til murring hos støttepartiet KrF, som ser denne "uthulingen" som et brudd på samarbeidsavtalen.

På tross av Høies forsøk på å uthule reservasjonsretten, møter denne nye innskrenkningen i retten til fri abort fortsatt like stor motstand. På Stortinget er SV, Arbeiderpartiet og Venstre - og i teorien Senterpartiet - mot reservasjonsretten. Men også i befolkningen er motstanden svært klar.

I en undersøkelse utført av Respons for Aftenposten for to uker siden svarte hele 67 prosent at de var imot at fastleger skal ha rett til å reservere seg mot å henvise til abort. Kun 25 prosent svarte at de støtter en slik reservasjonsrett, mens 9 prosent ikke hadde gjort seg opp noen mening om spørsmålet.

Motstanden mot reservasjonsretten blant Høyres og FrPs velgere (henholdsvis 68 og 62 prosent) var like stor som ellers i befolkningen, viste undersøkelsen. Det er kun blant KrFs velgere at det er flertall for den ellers upopulære reservasjonsretten.

Et overveldende flertall av norske kommuner, inkludert storbyer som Høyre-styrte Bergen, har i den siste uken gjort det klart at de ikke vil godta at kommunale fastleger reserverer seg mot å henvise til abort. Dermed kan den foreslåtte lovendringen synes å bli meningsløs allerede før den blir vedtatt.

Les mer om Høyres forslag om reservasjonsrett i denne artikkelen: "Høyre i kryssild over legenes reservasjonsrett".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no