See also:
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 27.03.2014 - Bøndene i opprør mot Listhaugs "melkerevolusjon"
» 20.03.2014 - Protester mot økt arbeidsgiveravgift i Nord-Norge
» 20.03.2014 - Stortinget samles om jordvern, men ofrer Ikea-jordet
» 20.03.2014 - Valgkomiteen i SP ofrer Ola Borten Moe
» 13.03.2014 - FrP krever slutt på "kultursløsing i kommunene"
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 10.03.2014 - Tvangssammenslåing av kommuner vil gi politisk storm











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Helseminister Bent Høie (H) møter politisk og folkelig motstand i saken om reservasjonsretten
© Regjeringen/Kureren
Politikk | Samfunn - Innenriks

Høyre i kryssild over legenes reservasjonsrett

Under regjeringsforhandlingene presset KrF-leder Knut Hareide Høyre-leder Erna Solberg til å godta reservasjonsretten

© Høyre/Kureren
Kureren, 21. januar 2014
- Helseminister Bent Høie (H) møter i dag massiv kritikk etter å ha sendt ut lovforslaget som vil gi legene rett til å reservere seg mot å henvise til abort på høring. Opposisjonen lover politisk motstand til det siste, og blant folk flest og egne velgere er det stor motstand.

"Reservasjonsmuligheten vi nå sender på høring strammer ikke inn abortloven," hevder helseminister Høie i en uttalelse i dag. "Tvert imot. Den strammer inn praksisen som har eksistert i strid med regelverket i mange år," legger han til.

Han viser til at det allerede i dag angivelig eksisterer en ulovlig praksis i mange kommuner, der fastleger nekter å henvise til abort og å skrive ut prevensjonsmidler. Det er denne angivelige praksisen det nye lovforslaget vil få inn i ordnede former og begrense, hevder Høie, som imidlertid ikke kan presentere noen tall for hvor utbredt denne ulovlige praksisen med tjenestenekt virkelig er.

"Leger i kommunehelsetjenesten har ingen rett til å nekte verken henvisning til abort eller forskrivning av prevensjon," påpeker helsedepartementet i en pressemelding i dag. "Det får de heller ikke med forslaget til ny reservasjonsmulighet. Men de får mulighet til å reservere seg mot å henvise til abort hvis det ikke går ut over kvinnens rett til rask henvisning til sykehus når hun ønsker abort," utdypes det videre.

Høie påpeker at den nye ordningen han forslår vil gi mye større åpenhet om situasjonen og gjøre det lettere å finne praktiske løsninger når leger ønsker å reservere seg mot å henvise til abort. Lovforslaget som i dag ble sendt ut på høring inneholder nemlig mange begrensninger.

"Kvinner med fastlege som reserverer seg, skal få tilbud om konsultasjon hos annen lege i nærheten innen neste virkedag," forklarer helsedepartementet. "Fastleger som benytter seg av reservasjonsmuligheten må dokumentere at de har inngått avtale med en annen lege som forplikter seg til å ta konsultasjoner som omhandler abort," og de "skal umiddelbart informere alle pasientene sine i brevs form. Pasientene får rett til å bytte fastlege som en følge av dette," heter det videre.

Ifølge lovforslaget er det kommunen som kan inngå avtale om reservasjon med fastleger. Men kommunen kan bare inngå slike avtaler dersom kvinnene på legens liste vil få tilbud om henvisning til abort på annen måte, "uten urimelig ulempe," som det heter. Kommunen får også plikt til å opplyse innbyggerne hvilke av fastlegene som reserverer seg mot å henvise til abort.

Likevel stor motstand
Lovforslaget fra Høie kommer etter krav fra KrF i regjeringsforhandlingene. Og Høyre-statråden har dempet virkningene av forslaget betydelig fra det først ble kjent og skapte massiv debatt og motstand. Blant annet var det i utgangspunktet også snakk om å gi reservasjonsrett mot å henvise til assistert befruktning, samt muligheten til å nekte å skrive ut prevensjonsmidler. Dette er nå fjernet.

Likevel møter den nye innskrenkningen i retten til fri abort fortsatt stor motstand. På Stortinget er SV, Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Venstre mot reservasjonsretten. Men også i befolkningen er motstanden svært klar.

I en fersk undersøkelse utført av Respons for Aftenposten, svarer hele 67 prosent at de er imot at fastleger skal ha rett til å reservere seg mot å henvise til abort. Kun 25 prosent svarer at de støtter en slik reservasjonsrett, mens 9 prosent ikke har gjort seg opp noen mening om spørsmålet.

Motstanden mot reservasjonsretten blant Høyres og FrPs velgere (henholdsvis 68 og 62 prosent) er like stor som ellers i

Arbeiderpartiets Lene Vågslid og Torgeir Micaelsen lover å kjempe videre mot reservasjonsretten

© Arbeiderpartiet/Kureren
befolkningen, viser undersøkelsen. Det er kun blant KrFs velgere at det er flertall for den eller upopulære reservasjonsretten.

Også den politiske motstanden fortsetter å være stor. Det er i dag Arbeiderpartiet og SV som går sterkt ut mot reservasjonsretten og lover at de vil videreføre den politiske kampen mot det upopulære lovforslaget, som trolig vil behandles på Stortinget innen utgangen av året.

"Vår viktigste kontakt inn til helsetjenesten, fastlegen, skal ikke ha lov til å reservere seg fra å gi kvinner i en sårbar situasjon et helsetilbud de har rett til. Det er et viktig prinsipp i en likeverdig helsetjeneste," sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen i en uttalelse sendt til Kureren i dag. Han krever at man må "ta hensyn til pasientens beste, ikke fastlegens beste."

"Høie sier at lovforslaget som nå sendes på høring vil utvide pasientens rett til å bytte fastlege. Dette er jo å snu ting helt på hodet. Jeg og Arbeiderpartiet vil la kvinnene beholde den retten de har til å få hjelp hos sin fastlege. Å be kvinnene ta denne byrden og ekstrabelastningen er ikke å sette pasienten i sentrum," understreker Micaelsen.

Usikkerhet om omfanget
Også stortingsrepresentant Lene Vågslid (Ap) fra Telemark reagerer sterkt på forslaget. I hennes hjemfylke har det vært flere eksempler på fastleger som har reservert seg både fra å henvise til abort og fra å skrive ut prevensjonsmidler. "Jeg er redd en slik lovendring er med på å bygge opp mer byråkrati i Helse-Norge fremfor å redusere det. Stikk i strid med valgløfter fra Høyre, for å si det forsiktig," uttaler Vågslid.

Vågslid påpeker at det er stor usikkerhet rundt hva lovforslaget vil innebære i praksis, da det ikke finnes anslag over hvor mange fastleger som vil komme til å ønske å nekte henvisning. "Vi vet allerede at på gjennomsnittlige legekontor er det ofte fulle lister, og ikke bare en enkel sak å bytte fastlege. Uansett er det prinsipielt galt. Høie bøyer med dette av for et mindretall av legene, som vil få konsekvenser for kvinnene," sier Vågslid.

SVs helsepolitiske talsperson, Gina Barstad, er også opprørt over at statsråd Høie ikke kan vise til noen tall som kan gi en forståelse av konsekvensene av lovforslaget. "Det er ikke holdbart at Høie vil sende forslag ut på høring uten å ane hva det vil bety, eller hvor mange leger som vil benytte seg av det," sier Barstad i en uttalelse i dag.

SV mener helseministeren først burde utredet saken forsvarlig, og skaffe seg oversikt over hvor mange dette vil gjelde. "Per i dag finnes ingen slik oversikt, og dermed er det også veldig vanskelig å si hvor omfattende problem dette er og vil bli med et nytt lovverk," påpeker partiet.

Men SV er også sterkt imot lovforslaget på prinsipielt grunnlag. "Ingen norske kvinner skal måtte oppleve moralsk fordømmelse når de ber om noe de har krav på etter norsk lov," fremhever Barstad. "Derfor vil vi i SV kjempe mot forslaget om henvisningsnekt, fordi det gjør en slik praksis lovlig," legger hun til.

"Forslaget fra Høie løser ikke problemet med at kvinner kan oppleve å bli moralisert over på et legekontor," legger hun til. "Høie har bare sørget for at det blir kvinners eget ansvar å unngå reservasjonslegen," konkluderer Barstad.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no