See also:
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 20.09.2013 - Hellas forventer å overvinne krisen innen 6 år
» 06.09.2013 - EU bekrefter at Hellas trenger en tredje redningspakke
» 29.08.2013 - Merkel: "Hellas burde aldri vært i eurosonen"
» 14.05.2013 - Streik mot streikeforbud i Hellas
» 29.04.2013 - Hellas skal avskjedige 15.000 offentlig ansatte
» 23.04.2013 - Hellas: 5-års oppholdstillatelse for huskjøpere











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hellas' statsminister Antonis Samaras
© PrimeMinisterGR/Kureren
Økonomi | Politikk - Hellas

Ny regjeringskrise i Hellas

Fotis Kouvelis, partileder i Dimar, forklarer at partiet forlater regjeringskoalisjonen

© Dimar/Kureren
Kureren, 21. juni 2013
- Etter ett år ved makten, sprekker trepartiregjeringen ledet av statsminister Antonis Samaras. Et mindre venstreparti, Dimar, forlater koalisjonen i protest over tvangsnedleggelsen av statskringkasteren ERT, men Samaras vil fortsette å regjere.

Den greske regjeringen har sittet i nærmest kontinuerlige krisemøter i fire dager etter at statsminister Samaras beordret nedleggingen og den øyeblikkelige stengningen av tv-kanalen ERT. Det er partiet Det demokratiske venstre (Dimar), den minste av koalisjonspartnerne, som satt seg sterkest imot nedleggelsen, og i dag sa Dimars partileder, Fotis Kouvelis, opp koalisjonskontrakten og trakk partiets to ministere ut av regjeringen.

Kouvelis annonserte at partiet hans ikke lenger kunne sitte i regjering under de gitte omstendighetene. Likevel skulle ikke Dimar trekke seg fullstendig tilbake til opposisjonen, men derimot arbeide "konstruktivt" sammen med regjeringen, erklærte partilederen.

Statsminister Samaras har dermed mistet det brede flertallet koalisjonsregjeringen hadde i parlamentet i Aten. Men statsministerens parti, Nea Dimokratia, har sammen med den gjenværende sosialdemokratiske koalisjonspartneren PASOK, fortsatt et syltynt flertall. Nea Dimokratia har 125 representanter i parlamentet, mens PASOK har 28. Til sammen holder de altså 153 av de totalt 300 parlamentssetene.

Dette tynne flertallet har statsminister Samaras tenkt å fortsette å bruke til å regjere i de tre årene frem til neste valg, ifølge en uttalelse han gjorde i dag. "Jeg kommer til å regjere helt til slutten [av regjeringsperioden]," fastholdt Samaras.

Både Nea Dimokratia og PASOK frykter for tiden tidlige nyvalg, da begge ligger an til massive tap. Både det sosialistiske Syriza og det fascistiske partiet Gyllent daggry har gjort store sprang på meningsmålingene i Hellas siden valget i mai 2012. Derfor står den nåværende koalisjonen mellom Nea Dimokratia og PASOK, som for få år siden hadde vært utenkelig, sterkt sammenspleiset i dag.

Men det skal bare fire dissidenter til fra PASOK for at regjeringen til Samaras går på et nederlag i parlamentet, og med sin svært egenrådige regjeringsstil i disse krisetidene, risikerer Samaras nettopp dette. Det var Samaras personlig som hadde gitt ordren om stengningen av ERT, som produserte den aktuelle regjeringskrisen, og det var også mange PASOK-representanter som reagerte på denne fremgangsmåten.

Ingen enighet om ERT
Ifølge greske medier, hadde de tre regjeringspartiene forhandlet i fire dager om en mulig omgjøring av statsminister Samaras' vedtak om å stenge statskanalen ERT. Samaras skal, ifølge medierapporter, ha vært villig til å la ERT gjenoppta sendingene sine, men skal ha nektet dette for 'Elliniki Radio Tileoreasi'. Radiokanalen går for å være svært dyr i drift og ha altfor mange ansatte.

Men tilbudet fra statsminister Samaras var omlag det samme som en forføyning fra en domstol i Aten denne uken, som hadde erklært stengningen av ERT for lovstridig med forsvarte stengningen av radiokanalen. I og med koalisjonsbruddet vil dermed radiokanalen stenges, mens ERT er på luften igjen mens det skal slankes og omskapes til et nytt statsselskap.

Koalisjonsbruddet vil også medføre at to nye ministere må tas i ed. Partiet Dimar har hatt ansvaret for justis og offentlig administrasjon, og de to ministrene sies å ha bremset gjennomføringen av mange av sparetiltakene i landet, særlig hva angår nedskjæringen av antall offentlig ansatte. Slik har Dimar blitt sett på som en motvekt til det konservative partiet til Samaras.

Koalisjonsregjeringen er fortsatt under stor handlingstvang fra kreditorene og må fortsette å levere upopulære reformer og sparetiltak slik som nedleggelsen av ERT. Det er heller ikke noe ønske om nyvalg og politisk stillstand blant kreditorene og i EU.

For øyeblikket er det særlig Pengefondet (IMF) som legger stort press på regjeringen. IMF foretar en granskning av de greske sparetiltakene, som etter tidsplanen skal avsluttes innen månedens slutt. Hellas avhenger av denne IMF-rapporten for å få videre tilgang til kredittutbetalinger, men nå er IMF-granskningen forsinket av den politiske krisen.

IMF advarte derfor i går mot nytt politisk kaos og et mulig nyvalg. EU-ledere har kommet med liknende uttalelser.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no