See also:
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 20.09.2013 - Hellas forventer å overvinne krisen innen 6 år
» 06.09.2013 - EU bekrefter at Hellas trenger en tredje redningspakke
» 29.08.2013 - Merkel: "Hellas burde aldri vært i eurosonen"
» 21.06.2013 - Ny regjeringskrise i Hellas
» 14.05.2013 - Streik mot streikeforbud i Hellas
» 29.04.2013 - Hellas skal avskjedige 15.000 offentlig ansatteChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Hus til salgs på Kreta, Hellas
© Cretan Properties/Kureren
Økonomi - Hellas

Hellas: 5-års oppholdstillatelse for huskjøpere

Kureren, 23. april 2013 - I et forsøk på å vekke til live landets boligmarkedet, har den greske regjeringen besluttet å gi fem års oppholdstillatelse for utlendinger som kjøper en bolig eller leier den for mer enn ti år. Liknende tiltak er forsøkt flere steder.

De siste fire årene har boligprisene i Hellas falt mellom 30 og 50 prosent, og leieprisene har falt minst 30 prosent. Boligboblen som sprakk er medskyldig i bankenes problemer, nyfattigdommen i landet og at byggebransjen i Hellas ligger nede for fote. Den greske regjeringen ønsker dermed å gjenoppleve eiendomsmarked som et av skrittene for å få sving på økonomien.

Fra nå av skal alle boligkjøpere og leietakere fra utenfor Schengen-området tilbys en 5-års oppholdstillatelse i landet, og dermed hele Schengen-området, dersom investeringen er stor nok. Betingelsene er at prisen på eiendommen er på minimum 250.000 euro (rundt 2 millioner kroner) eller at leiekontrakten er på minst ti år.

Dette ble kunngjort av den greske finansministeren, Notis Mytarakis, på mandag. Mytarakis bemerket at den greske regjeringen med dette tiltaket ønsker å "gi en ny impuls til den greske eiendomsmarkedet."

Ifølge en studie gjennomført av Statistisk avdeling ved Universitet i Aten, mener ni av ti av eiendomsmeglerne som ble intervjuet at krisen vil fortsette å vare mellom ett og tre år til. Eiendomsmeglerne forventer også at salgsprisene vil fortsette å falle. De er like pessimistiske hva angår utleie av butikk- og kontorlokaler, der et enormt antall har stått tomme i mange måneder.

Og mens eiendomskrisen fortsetter å vokse, er den generelle økonomiske situasjonen i Hellas like fortvilet. Ifølge de nyeste tallene har arbeidsledigheten nå nådd 27 prosent, og den forventes å nå 30 prosent i løpet av året. Den forventede økonomiske veksten i landet er fortsatt rundt null.

Liknende tiltak i flere kriseland
Den nye koplingen mellom eiendomskjøp og oppholdsrett som regjeringen i Hellas annonserte i går likner et tiltak som tidligere har blitt forsøkt i Spania. I vinter kunngjorde den spanske regjeringen at man vil gi oppholdstillatelse til utlendinger som kjøper en bolig i landet.

Men spanske myndigheter har fortsatt ikke fastlagt hvilken minimumspris som skal gjelde ved et boligkjøp for at dette skal kvalifisere for å få oppholdstillatelse. "En verdi på 160.000 euro er veiledende," sa den spanske statssekretær for handel, Jaime García-Legaz, i forrige måned. Han bemerket at tiltaket spesielt ville fokusere mot russiske og kinesiske privatpersoner.

I Irland har man kommet lengre med planene. Der kan utenlandske investorer siden mars i fjor "kjøpe seg" oppholdstillatelse ved å plassere minst 1 million euro i risikokapital på øya. Opptil 50 prosent av denne summen kan være boligeiendom.

Også i Portugal kan man siden oktober i fjor investere minst 500.000 euro og dermed sikre seg portugisisk statsborgerskap. Betingelsen er at investeringen går over et tidsrom på minst fem år. Også mindre investeringer belønnes et pass dersom de skaper minst 30 nye arbeidsplasser.

Til sist har også Kypros annonsert liknende tiltak. Investeringer på minst 300.000 euro på øya kan gi permanent oppholdstillatelse.

Det finnes ingen omfattende rapporter om i hvilken grad disse tiltakene har hatt noen positiv effekt enda. Men tiltakene i de europeiske kriselandene er i noen grad modellert på gjeldende lovverk i USA, som sies å ha trukket mange ressurssterke innvandrere og investorer til landet gjennom historien.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no