See also:
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 20.09.2013 - Hellas forventer å overvinne krisen innen 6 år
» 06.09.2013 - EU bekrefter at Hellas trenger en tredje redningspakke
» 29.08.2013 - Merkel: "Hellas burde aldri vært i eurosonen"
» 21.06.2013 - Ny regjeringskrise i Hellas
» 14.05.2013 - Streik mot streikeforbud i Hellas
» 23.04.2013 - Hellas: 5-års oppholdstillatelse for huskjøpereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Den greske finansministeren, Ioannis Stournaras (v) og Pengefondets leder Christine Lagarde (h)
© Rådet for Den Europeiske Union/Kureren
Økonomi - Hellas

Hellas skal avskjedige 15.000 offentlig ansatte

Kureren, 29. april 2013 - Det greske parlamentet vedtok søndag en ny lov som vil avskjedige 15.000 tjenestemenn innen 2014. I tillegg løsner finansministeren på regelverket om minstelønn i Hellas, og åpner dermed for at arbeidsløse kan ansettes til ekstra lav pris.

Det nye lovverket skal være i samsvar med anbefalingene fra den såkalte troikaen - Det internasjonale pengefondet (IMF), Den europeiske sentralbanken (ECB) og EU-kommisjonen - som setter strenge krav til den greske økonomiske politikken for å fortsette å støtte landet med kriselån.

Loven ble vedtatt med støtte fra de tre partiene som danner landets brede koalisjonsregjering, inkludert de konservative og sosialdemokratene. Av de 292 parlamentsmedlemmene som deltok i avstemningen, stemte 168 for og 123 mot den nye loven, som innebærer at 15.000 offentlig ansatte vil miste jobben i de neste to årene.

Lovteksten omfatter dermed de tiltakene som ble avtalt med troikaen i begynnelsen av april, som forutsetning for å motta den neste delen av redningspakken. Hellas vil dermed motta nye kriselån på 8,8 milliarder euro innen midten av mai.

Med denne utbetalingen fra troikaen, håper den greske regjeringen å ha nok midler til å betale utestående lønninger til offentlig ansatte og pensjoner. Dessuten er det store summer i statsobligasjoner, i hende på ECB, som forfaller den 20. mai.

Selv om tiltakene omfatter oppsigelsen av 15.000 offentlig ansatte innen 2014, betyr ikke dette at det greske statsapparatet skal slankes helt ned til beinet, forklarte den greske ministeren for offentlig administrasjon, Antonis Manitakis. I mange tilfeller kan de avskjedigede erstattes med nye ansatte.

Lavere minstelønn
Samtidig har finansminister Ioannis Stournaras uten foregående varsel innført en endring i forskriftene til loven om minstelønn, som i enkelte tilfeller uthuler dette lovverket.

Med de nye forskriftene kan arbeidsgivere i Hellas ansette arbeidsløs ungdom under 25 år for 427 euro (3.200 kroner) per måned, noe som er 80 euro mindre enn den aktuelle minstelønnen for unge grekere. Videre gis det nye unntak slik at arbeidstakere over 25 år kan ansettes for ned mot 490 euro (3.650 kroner) per måned, noe som er 90 euro mindre enn minstelønnen for denne aldersgruppen.

"Det er sant at 490 euro er en lav lønn, men ikke glem at det i mange tilfeller er det snakk om arbeidsløse. Og for dem vil dette være en lettelse," hevdet finansminister Stournaras etter å ha mottatt massiv kritikk fra opposisjonen, ifølge den greske avisen 'Ekathimerini'.

I tillegg inneholder den nye loven andre tiltak som øker utgiftene til grekere flest. Blant annet økes den generelle skattesatsen og avgiftene til sosiale tjenester, og det innføres en ny eiendomsskatt.

Hellas har opplevd en sammenhengende økonomisk tilbakegang i over fem år, og mottar internasjonal finanshjelp på tredje året. Pengefondet og Eurostat regner med at den greske økonomien også vil krympe med rundt 4,5 prosent i 2013 og at landet dermed fortsatt vil trenge hjelp utenfra.

Helt siden krisen brøt ut, har greske myndigheter måttet kutte drastisk ned på lønnsnivået og velferdstilbudet, samtidig som skatte- og avgiftstrykket er øket sterkt. Med mindre inntekter og større utgifter for folk flest har innenlandsmarkedet derfor kollapset i Hellas, noe som har ført til at mange bedrifter har gått konkurs eller har måttet si opp store deler av arbeidsstyrken. Dermed har også arbeidsledigheten eksplodert.    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no