See also:
» 25.02.2014 - Hellas legger ned helsevesenet
» 07.01.2014 - Nå gir Norge nødhjelp til Hellas
» 20.09.2013 - Hellas forventer å overvinne krisen innen 6 år
» 06.09.2013 - EU bekrefter at Hellas trenger en tredje redningspakke
» 21.06.2013 - Ny regjeringskrise i Hellas
» 14.05.2013 - Streik mot streikeforbud i Hellas
» 29.04.2013 - Hellas skal avskjedige 15.000 offentlig ansatte
» 23.04.2013 - Hellas: 5-års oppholdstillatelse for huskjøpereChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Tysklands forbundskansler Angela Merkel og hennes forgjenger Gerhard Schröder (arkivbilde)
© Bundeskanzleramt/Kureren
Økonomi | Politikk - Hellas | Tyskland

Merkel: "Hellas burde aldri vært i eurosonen"

Valgplakat: "Grekerne fortviler, tyskerne betaler, bankene håver inn. Slutt med det!"

© Georgios Terzis/Twitter/Kureren
Kureren, 29. august 2013
- Valgkampen hardner til i Tyskland. Kansler Angela Merkel beskylder nå forgjengeren Gerhard Schröder for å ha tatt opp Hellas i eurosonen, noe som "var grunnleggende feil". Dermed hadde Schröder lagt hele grunnlaget for eurokrisen, hevder Merkel.

Hellas har vært den store snakkisen blant folk flest i Tyskland i flere år. Mange sier seg lei på å "sende stadig mer penger" til Hellas, mens andre mener det er bankene som lurer folket i både Hellas og Tyskland. Men noe valgkamptema har Hellas knapt blitt.

Til nå.

Finansminister Wolfgang Schäuble vågde endelig å ta opp hjelpepakkene til Hellas på et valgkampmøte på fredag i forrige uke. Der sa han det alle mente å vite, og som opposisjonen hevdet regjeringen ikke turte å ta opp før etter valget: I løpet av 2014 vil Hellas trenge enda et internasjonalt bistandsprogram og gjeldsreduksjon.

Dermed var trollet ute av esken. Sigmar Gabriel, leder for det sosialdemokratiske SPD, utfordret forbundskansler Merkel (CDU). Nå måtte hun endelig våge å fortelle sannheten til tyskerne. SPDs kanslerkandidat Peer Steinbrück hevdet at Merkel prøvde å skjule de virkelige kostnadene ved å redde euroen overfor de tyske skattebetalerne.

Det sosialdemokratiske opposisjonspartiet la frem tall som skulle vise at Hellas kom til å trenge ytterlige 77 milliarder euro i internasjonal støtte fram til 2020. Dette måtte velgerne og skattebetalerne få vite, sa SPD-lederne til masseavisen Bild på tirsdag.

Nå slår forbundskansler Merkel tilbake. På et valgkampmøte i Rendsburg i Schleswig-Holstein (Nord-Tyskland) tordnet hun mot SPD og hevdet at det var forgjengeren, den sosialdemokratiske kansleren Gerhard Schröder, som var ansvarlig for hele den europeiske miseren.

"Det var kansler Schröder som tok opp Hellas og det var han som myket opp stabilitetspakten," påpekte Merkel. Stabilitetspakten er handlingsregelen i eurosonen som tilsier at medlemslandene ikke får ha budsjettunderskudd tilsvarende mer enn 3 prosent av BNP. "Begge deler var grunnleggende feil og ett av utgangspunktene for vanskelighetene vi har i dag," la hun til.

Den gang "skulle man aldri ha tatt opp Hellas i eurosonen," konkluderte den tyske forbundskansleren. Beslutningen, som ble tatt i år 2000, var i stor grad Schröders ansvar, hevdet hun.

Men mens Merkel gjør den sosialdemokratiske forgjengeren ansvarlig for å slippe Hellas inn i eurovarmen, har hun gjentatt ganger forsvart at kriselandet skal få bli i eurosonen. Også på valgmøtet i Rendsburg understreket hun behovet for videre samhold og solidaritet i eurosonen, der også Hellas skal fortsette å være med.

Les mer om valgkampen i Tyskland i denne artikkelen: "Hvordan det kan bli regjeringsskifte i Tyskland".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no