See also:
» 03.04.2014 - Norsk bistand: Rekordhøy og rekordspredd
» 02.04.2014 - KrF krever gratis prevensjon til alle under 25
» 10.03.2014 - Knusende høringsuttalelse om reservasjonsretten
» 27.02.2014 - Stortinget i heftig debatt om reservasjonsretten
» 17.02.2014 - Ny rapport: Regjeringskvartalet skal bygges nytt
» 17.02.2014 - Forskere finner 149 miljøgifter i norsk sjøfugl
» 10.02.2014 - Ny arvelov: Mer til ektefeller, mindre til barna
» 04.02.2014 - SSB: Flyktninger kommer i jobb, etter hvertChina wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Statsråd Vidar Helgesen (v) møtte EUs sysselsettingskommissær, László Andor (h), den 3. desember 2013 i Brussel
© Norges ambassade i EU/Kureren
Samfunn - Innenriks | Spania

EU presser Norge for å betale spanske pensjonister

Spanske sjømenn som jobbet på norskregistrerte skip på 1970-tallet

© Long Hope/Kureren
Kureren, 3. januar 2014
- Etter en lang konflikt nekter Norge å betale pensjonen til rundt 12.000 spanske sjømenn som jobbet i den norske handelsflåten i 1960-94 og betalte skatt til Norge. Madrid og Oslo har startet samtaler som til nå er resultatløse. Nå blander EU seg og krever en løsning.

Den spanske regjeringen innrømmet i går at det ikke blir noen "løsning på kort sikt" for de spanske sjømennene som jobbet på skip med norsk flagg og betalte skatt i Norge, men som likevel ikke har fått opparbeidet norske pensjonsrettigheter.

Saken ble i går igjen tatt opp i den spanske kongressen, der regjeringen forklarte at norsk UD i oktober i fjor hadde innledet forhandlinger med skattemyndighetene og den spanske ambassaden i Oslo om den betente saken.

Men "de første kontaktene viste at det ikke var mulig å få til en løsning på kort sikt." Dette skal ha vært fordi - selv om den norske regjeringen hadde anerkjent at de spanske sjømennene burde få utbetalt sin pensjon fra Norge av "rimelighets- og etiske grunner" - så fant de norske skattemyndighetene "ikke noe juridisk grunnlag" for å kunne tilby en løsning.

Derfor har den spanske regjeringen bestemt seg for å be om hjelp fra Brussel. Og allerede i begynnelsen av desember uttalte EUs kommissær for sysselsetting og sosialpolitikk, László Andor, at han var villig til å ta de nødvendige skrittene for at Oslo og Madrid skulle komme frem til en avtale.

Ifølge EU-kommissæren burde løsningen være veldig enkel: Norge må velge mellom å betale pensjon til de spanske sjømennene, eller å tilbakebetale sjømennene pengene de betalte i skatt mens de jobbet i Norge.

Ifølge Andor var det her snakk om "et juridisk problem, og ikke et etisk problem," og det er Norge som må løse problemet, siden det utelukkende er Norge som har skapt problemet." Dermed øker altså presset mot norske myndigheter for å kompensere de mange sjømennene som jobbet i den norske handelsflåten.

Skatt uten rett til pensjon
Mange tusen spanjoler, særlig fra regionen Galicia i Nordvest-Spania, jobbet ombord i norskregistrerte lasteskip, slepebåter og skip i den norske handelsflåten i perioden fra 1960 til 1994. Alle betalte sin skatt til Norge, selv om de var bosatt i Spania. Sjømennene fulgte dermed den daværende skattepliktsavtalen mellom Norge og Spania og norsk lov, slik de den gang fikk forklart bestemmelsene.

Men avtalene og lovverket fra før 1994 sa ikke noe spesifikt om retten til pensjon.

For to år siden konkluderte EU-parlamentet i Brussel med at spanjolene "er ofre for en alvorlig sosial urettferdighet" fra Norges side. Men heller ikke dette førte med seg noen endring i den norske politikken.

EU-parlamentet krevde at Norge måtte søke å få til en avtale med Spania for "å levere tilbake disse [skatte]pengene" til de spanske sjømennene. Vedtaket i EUs parlament var enstemmig, og det var til og med et parlamentsmedlem fra Danmark som uttalte at hun var "flau over Norges oppførsel og gjerrighet overfor spanjolene".

Les mer om saken i denne artikkelen: "Ingen norsk pensjon til 12.000 spanske skatteytere".

Norge: "Fristen er gått ut"
Deretter sendte de spanske sjømennene saken til den norske sivilombudsmannen. Men ifølge dokumentasjon Kureren har fått tilgang til, kom det kun et kort og negativt svar fra Oslo: "Fristen for å klage på saker om skatteplikt er ti år. Derfor ser det ikke ut til å være mulig å få tilbakebetalt skatten," het det i brevet fra sivilombudsmannen.

Da bestemte spanjolene seg for å ta direkte kontakt med den norske regjeringen. De skrev til både arbeidsdepartementet og likestillingsdepartementet i Oslo. Og i april 2011 fikk de et brev fra avdelingsdirektør Ingar Kompelien i arbeidsdepartementet, der han forklarer hva det offisielle Norge mener om saken.

Før Norge ble med i EØS i 1994, var det lovverket fra 1948 som var i kraft. Og ifølge denne loven, hadde "en sjømann som ikke var norsk og ikke bodde i Norge, verken rett til pensjon eller krav på seg om å betale skatt i Norge," konkluderte Kompelien.

Men spanjolene og foreningen "Long Hope" slo seg ikke til ro med dette svaret fra Norge. I de siste månedene har gruppen av pensjonerte sjømenn gjennomført en stor lobbykampanje som har ført til at både det regionale parlamentet i Galicia og Spanias nasjonale parlament i Madrid støtter saken deres mot Norge. Sjømennene vurderer å ta saken helt til Den europeiske menneskerettsdomstolen i Strasbourg dersom de pågående spansknorske forhandlingene ikke fører frem.

Les mer om saken i denne artikkelen: "Spanske pensjonister tar Norge til Strasbourg-domstolen".    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no